Mikrosvín Mikulov získává vysoce kvalitní víno z révy, pěstované v chráněné krajinné oblasti Pálava. Filozofií vinařství je šetrný přístup k přírodním předpokladům za maximálního omezení chemických vstupů jak ještě ve vinohradu, tak i poté ve sklepě. Tak vznikají vína špičkové kvality s dlouhodobým potenciálem skladování. Firemní moto zní: "vyrábíme vína ve vinici". Mikrosvín Mikulov se věnuje zejména odrůdě Ryzlink vlašský, zrající na pěti viničních tratích. Vína z této odrůdy se vyrábějí ve všech přívlastkových kategoriích - od kabinetních až po ledová. Produkce se však neomezuje toliko na "vlašák", vyrábějí se vynikající vína i z dalších odrůd, vysázených na tratích Mikrosvínu. Svědčí pro to např. výrazný úspěch na světové soutěži Chardonnay du Monde 2011: mezi absolutními vrcholy od výrobců nejvýraznější světové odrůdy tu "Chardonnay 2008, Zimní vrch" získalo stříbrnou medaili.
Mikrosvín Mikulov navíc rozhodně neklímá na vavřínech – neváhá vyhledávat novinky i experimentovat. Byl první firmou, která v ČR začala s výrobou vína stejné odrůdy z různých poloh, tedy rozmanitého „terroir“, i první firmou, která u nás vyrobila ledové víno a výběr z bobulí. Roční produkce vinařství činí kolem 200 000 litrů bílého a 50 000 litrů červeného vína. Sklepní hospodářství Mikrosvínu v Dolních Dunajovicích - polohou na úpatí Pálavských vrchů - pochází z konce 19. století. Sklepy jsou sklenuty klasickou pálenou cihlou a pojmou přes 500 000 litrů vína při bezvýhradně ideálních skladovacích podmínkách. Zbývá tak dostatek prostoru pro případné archivování vín v majetku zákazníků. Bezprostřední blízkost vinic vyhovuje co nejšetrnějšímu nakládání s hrozny.
Zámecké vinařství Bzenec najdeme v romantickém prostředí pseudogotického historického objektu. Zámecké sklepy skrývají množství barikových i dřevěných, ručně vyřezávaných sudů různých objemů. Společnost v nedávné době dosáhla trojího velkého ocenění: v těsném sledu zvítězila v soutěži Vinařství roku 2015, poté dobyla Vinaře roku 2016 a sérii zakončila ziskem titulu absolutního šampiona Salonu vín ČR 2017. To však nejsou jediné úspěchy v historii firmy. Dávno, už v roce 1835, enolog rakouské monarchie nazval Bzenec králem moravských vín. V roce 1876 se v bzeneckých zámeckých sklepech zrodilo první šumivé víno na území Čech a Moravy. „Sekt, pojmenovaný dle tohoto pro nás významného roku, je nositelem všech tradičních hodnot, jež k výrobě šumivého vína patří. Používáme metodu kvašení v lahvích, sekty nazrávají minimálně po dobu 14 měsíců a lahve pak ručně setřásáme,“ popisuje výrobní proces hlavní technolog vinařství…Vlajkovou lodí společnosti Zámecké vinařství Bzenec je řada Ego Vin, ztělesňující výběr nejkvalitnějších poloh a hroznů. Cílem tu je vtisknout do obsahu lahve to nejlepší, co sklep nabízí. Styl, tradice, emoce, vášeň i pokoru tvůrců.
K prezentaci v hotelu President přivezli vinaři z Mikrosvínu 38 a bzenečtí 20 druhů vín. Kolekce Mikrosvínu sestávala z řad Standard, Flower, Traditional, Traditional 2017, po dvou pak vína sladká a šumivá. Bzenec nabídl přívlastkovou řadu Collection 1508, řadu Ego a Terroir Moravia. Pokud jde o mne, nesetkal jsem se s vzorkem, který by mi nechutnal a soudě podle atmosféry v průběhu degustace, spokojeni - ba nezřídka nadšeni - byli i ostatní účastníci…
Miroslav Navara