• info@czechtravelpress.cz
Czech Travel Press
  • Úvodní stránka
  • O nás
    • Úvod
    • Aktuálně
    • Historie CTP
    • Osobnosti
  • Co nabízíme
  • Stát se členem
  • Kontakty
  • Naši členové
  • Pozvánky
  • Kronika
  • Soutěže
  • Cestujeme
  • Recenze

Naši partneři

czechtourism
Klub českých turistů
Znovín
Panevropská univerzita
Alpy
Alpenverein
Jílové

Gastronomie a cestovní ruch

Nejlepší víno 52. ročníku veletrhu Vinitaly pochází ze Sardinie

Vernaccia di Oristano DOC Riserva 2004

Absolutním vítězem ocenění 5StarWines, každoročně udělovaného na největším italském veletrhu s vínem - Vinitaly, je víno Vernaccia di Oristano DOC Riserva 2004 sardinského výrobce SILVIO CARTA, s celkovým ziskem 97 bodů.

Sardinie patří k vyhlášeným a vyhledávaným turistickým destinacím hlavně díky průzračnému moři, členitým útesům a divoké přírodě. Krása ostrova však nespočívá jenom v nádherných plážích, ale také v jedinečné kultuře a dodnes pečlivě udržovaných tradicích, v sardském jazyce a jeho dialektech, rituálech, lidových krojích, maskách a v neposlední řadě v enogastronomii, které činí ze Sardinie zcela nezaměnitelný svět.

Oceněné vinařství a palírna SILVIO CARTA se nachází v provincii Oristano, známé archeologickým nálezištěm starobylého města Tharros.

Přítomnost řeky Tirso měla zásadní vliv na úrodnost oblasti a lidské osídlení. Náplavová půda s nánosy rozpadlých hornin dodnes představuje ideální prostředí pro pěstování hroznů vysoké kvality.

K těmto hroznům patří i stará a vznešená odrůda vinné révy Vernaccia, kterou na Sardinii dovezli pravděpodobně Féničané, i když za své jméno vděčí Římanům, kteří slovem “vernacula” označovali “původní” místní hrozny. Právě z této odrůdy se získává stejnojmenné víno Vernaccia, které je jedním z nejslavnějších a nejvíce oceňovaných vín na Sardinii - a dle letošní odborné poroty Vinitaly vůbec nejlepším vínem roku 2018.

Víno Vernaccia di Oristano DOC je charakterizováno vysokým obsahem alkoholu (16%) a výbornými předpoklady k archivaci, má hezkou jantarovou barvu a příjemně výraznou mandlovou chuť. Lze podávat chlazené jako aperitiv, s rybami nebo s crostini se sušeným kaviárem bottarga. Je také skvělé jako dezertní víno se sušenkami amaretti či jinými typickými sardinskými cukrovinkami z mandlí.

Text Natália M. Homolová

Tags: Travel Magazine, Natalia M. Homolova, Gastronomie, Enogastronomie, Italie, Sardinie
© 2025 Czechtravelpress. All Rights Reserved. Designed By MaraXa
  • Úvodní stránka
  • O nás
    • Úvod
    • Aktuálně
    • Historie CTP
    • Osobnosti
  • Co nabízíme
  • Stát se členem
  • Kontakty