
Chcete jet autem, ale nechcete se vzdát jedinečné chuti vína? Co byste řekli sklence vína bez alkoholu? Můžete si dokonce vybrat mezi bílým, růžovým, červeným i šumivým. Tato vína už mají v nabídce mnozí moravští i čeští vinaři.
Historii nealkoholického vína začali psát vinaři koncem 19. století v Německu. Ti ho ovšem mnohdy z různých důvodů, například pod dojmem prohibice v USA, odmítali právě kvůli obsahu alkoholu. Proto se vinaři rozhodli zkusit vyrobit i kvůli exportu do USA dealkoholizované víno. Vznikl nápoj, Alternativa vína, kterou mohou bez obav konzumovat řidiči, abstinenti, těhotné i kojící ženy. V České republice vyrábějí nealkoholická vína například vinařství Vinselekt Michlovský z Rakvic, Víno Hruška z moravské Blatničky nebo Bohemia Sekt ze Starého Plzence.

Víceméně všechny typy vín se vyrábí tzv alkoholovým kvašením. Pokud chceme získat nealkoholické víno, musíme odstranit alkohol. Jak? Většinou procesy s učenými názvy jako je vakuová destilace, reverzní osmóza nebo dvoufázová vakuová extrakce. Během první z výše jmenované dochází k vytvoření vakua, díky němuž se snižuje bod varu alkoholu až na teplotu 35°C. Alkohol se tedy odpařuje. Reverzní osmóza spočívá ve využití silného tlaku k mikrofiltraci vína přes speciální membránu. Vzniknou 2 kapaliny. Jednou z nich je velmi koncentrované víno. Druhá, která je směsí vody a alkoholu, která se v zápětí zahřeje. Operací se odstraní alkoholu. Zbytek se opět vrátí do vína. Alkohol vinaří odstraňují až v závěrečných fázích výroby, než se začne víno lahvovat. Všechny procesy včetně zrání vína fungují podobně jako u klasiky. Dvoufázová vakuová extrakce odstraňuje z vína alkohol ve dvou etapách. Směs se zahřeje na nízkou teplotu, a tím se z ní získají aromatické látky. Následně se teplota zvýší, abychom odstranili alkohol. A poté se do vína logicky zase vrátí aromata, která z něj utváří jedinečný nápoj. Proto si nepleťme dealkoholizované víno s vinným moštem, který se získává přímo z hroznů, ale neprochází procesem kvašení (fermentací).
I v našich krajích si můžete dopřát nealkoholické víno. Průkopníkem jeho výroby je Miloš Michlovský. Technologii na nealkoholické víno si dovezl z Austrálie již v roce 2011. Jeho vinařství Vinselekt Michlovský z moravských Rakvic od té doby produkuje nealko jemně perlivou řadu z čerstvých mladých vín nazvanou Revine white z aromatických odrůd Chardonnay, Rulandské šedé, Ryzlink rýnský a dále Revine red a rosé. Oba typy vyrábí v Rakvicích z odrůd Pinot noir, Zweigeltrebe, Frankovka, Ariana a Agni).

Rodinné vinařství Hruška se zase může pyšnit z nealkoholickou řadou nazvanou Viante. V sortimentu najdete červený Cabernet Sauvignon, bílý Ryzlink rýnský, růžové Merlot rosé i perlivé Frizzante. U „bublinek“ ještě zůstaneme, protože nesmíme zapomenout zmínit „staroplzenecký“ Bohemia sekt. Plzeňáci totiž nabízí 2 nealkoholické alternativy šumivých vín. Jedná se o Bohemia sekt a také v oblíbené růžové, Bohemia sekt Rosé se svěží ovocnou chutí s převažujícími tóny malin.
Některé studie ukazují, že vína bez alkoholu obsahují většinou méně kalorií než běžná vína a také prý méně odvodňují. Množství zbytkového cukru si ale raději ověřte na etiketě. Ne vždy totiž pravidlo o nižších kaloriích platí. Pokud si pochutnáte na nealkoholickém vínu, rozhodně načatou lahev skladujte vždy zavřenou a v lednici. Trvanlivost nealkovín je podstatně kratší než vín s alkoholem, protože alkohol nápoj konzervuje. Neotevřená lahev nealkoholického vína ovšem vydrží v kondici i dva roky.
Šárka Podlednová