Z tiskové konference. Vpravo dole RNDr. P. Suchánek
Tak se jmenuje projekt Agrární komory ČR. Jeho cílem je podpořit konzumaci mléka a mléčných, zvláště těch zakysaných, výrobků u dětí a mládeže. Mléko a mléčné výrobky obsahují krom bílkovin, mléčného cukru, laktózy, vitamínů B2 a B12, vápník a především vitamín D. Právě poslední vitamín má podle nejnovějších výzkumů na lidský organismus daleko větší vliv, než jsme si kdy připouštěli. A to u dětí i dospělých. Ovšem jeho příjem prý v naší české populaci není nijak optimální.
Produkce mléka je snad jedna z mála oblastí v našem zemědělství, ve kterém jsme soběstační. Ba dokonce i značnou část exportujeme. Důkazem dobrých vlastností tuzemského mléka je program režimu jakosti Q CZ, v kterém produkuje mléko stále více farmářů. Přestože se za posledních 30 let výrazně snížil počet chovaných dojnic, chovatelé dosahují vyšší užitkovosti a dojivost krav na mléko stoupla z 3800 litrů na 8893 litrů mléka v loňském roce. „Kvantita naštěstí nejde na úkor kvality,“ vysvětluje Ing. Jan Doležal, prezident Agrární komory ČR. „Farmáři vysokou dojivost dosahují díky dobré genetice, modernizaci stájí a technologií, a také díky neustálému zlepšování podmínek zvířat, tzv. welfare. Výzvou pro naše zemědělce zůstává udržet tuzemskou kvalitní produkci. Při rostoucích cenách vstupů i v kontextu případných změn ve Společné zemědělské politice EU a zároveň při nedostatečných výkupních cenách mléčné suroviny to nebude jednoduchý úkol.“
Nenahraditelný vitamín
„Vitamín D je pro fyziologické funkce každého člověka naprosto nenahraditelný. V dřívějších dobách jsme ho vnímali pouze jako vitamin, předcházející křivici. Podle současných poznatků je jeho působení v organismu daleko širší,“ vysvětluje odborník na výživu RNDr. Pavel Suchánek. „Přitom díky změně životního stylu u dětí jeho koncentrace v organismu v posledních desítkách let klesá. Může za to především změna jídelníčků a omezený pohyb na slunci. Děti konzumují méně tučnějšího mléka, tučnějších mléčných výrobků a tučných ryb. A to pro ně není zrovna optimální. Zmíněný vitamín v zastává v těle podle nejnovějších výzkumů mnoho užitečných funkcí. Mezi nejvýznamnější patří například podpora imunitního systému, má příznivý vliv na srdce a krevní tlak nebo pozitivně ovlivňuje fungování mozku, což znamená lepší schopnost učit se a zapamatovat si!“
Až 90 % příjmu vitaminu D zajišťuje naše kůže v důsledku působení slunečního záření. Nejlepší způsob, jak získat vitamin D, je stále opalování. Bohužel díky citlivosti nejen dětské kůže zvláště během a po zimních měsících, se můžeme snadno spálit. V průběhu podzimu a zimy se proto musíme zaměřit na jídelníček dětí. „Z důvodu nižšího osvitu kůže klesá koncentrace vitaminu D. Děti jsou proto v zimě více nemocné. Nedostatek vitaminu D totiž, během podzimu a zimy, vede k poklesu imunity a díky tomu i k vyššímu výskytu onemocnění. Dnešní děti také tráví méně času venku, a to vede k dalšímu poklesu tvorby vitaminu D. Jedna z mála možností je dodat chybějící vitamín prostřednictvím vhodné stravy. Obecně odborníci za ideální množství považují 3 až 5 porcí mléčných výrobků denně podle věku. Jídelníček dítěte kolem 5 až 7 let má v ideálním případě vypadat následně. Snídaně by měla obsahovat 250 ml mléka nebo kefíru, odpolední svačina 80 gramů tvrdého sýra a večeři můžeme obohatit o 80 až 100 gramů tvarohové pomazánky nebo jogurtu,“ dodává P. Suchánek.
Pravidelní konzumenti potravin s obsahem vitamínu D, kteří se často v létě pohybují venku, mají velkou naději, že vitamín jim posilní i jejich imunitní buňky, takže budou odolní i vůči všude hrozícímu covidu. Tito lidé, přestože nemají v těle protilátky, prostě touto nemocí neonemocní. Zároveň však mají i smůlu, protože se musí nechat ve velké míře testovat. Naše zdravotnictví totiž zatím vlastní imunitní odolnost buněk neuznává.