Lucie Bártová
Mezinárodní veletrh hotelového a restauračního zařízení, potravinářství a gastronomie FOR GASTRO & HOTEL vstupuje do 9. ročníku. Ve dnech 10. až 13. října představí v PVA EXPO PRAHA novinky a trendy napříč segmentem HoReCa, nové technologie i produkty, nejlepší kuchaře v Česku i soutěže a exhibice barmanů a baristů. Odborným vrcholem veletrhu je kongres s tématem Úspěšný podnik v digitální době.
Přesně 320 vystavovatelů z 16 zemí představí své produkty a technologie ve svých expozicích na 9. ročníku mezinárodního veletrhu FOR GASTRO & HOTEL. Letos poprvé je první den akce, čtvrtek 10. října, zaměřen výhradně kontraktačně. Je tedy určen profesionálům z oboru, kteří se na veletrh předem registrovali. Od pátečního rána již bude akce, která je v souběhu s veletrhem nábytku, interiérů a bytových doplňků FOR INTERIOR, přístupná i široké veřejnosti.
První den pro profesionály
Letos poprvé je první den akce, čtvrtek 10. října, zaměřený výhradně kontraktačně. Je tedy určený profesionálům z oboru, kteří se na veletrh předem registrovali. Od pátečního rána již bude akce, která je v souběhu s veletrhem nábytku, interiérů a bytových doplňků FOR INTERIOR, přístupná i široké veřejnosti. Největší odborné setkání ve čtvrtek 10. října na celodenním KONGRESU FOR GASTRO & HOTEL se bude týkat digitálního trhu v pohostinství. Pohovoří prezident Asociace hotelů a restaurací ČR, Václav Stárek. Další přednášky o budoucnosti technologií pro hotely a restaurace přednese Petr Mára, expert na využití moderních technologií. Jak zkrotit rizika bezpečnosti potravin díky aplikaci SafeOps, poradí v případové studii Airport Food Services Hana Brožková, Lead Auditor FOOD. Tajné recepty z kuchyně digitálního marketingu prozradí Vladimír Buťa z Mediatelu a Pavel Suchánek s Alešem Markvartem ze společnosti MAKRO budou přednášet na téma: „Měla by restaurace fungovat jako továrna na pantofle?“ V průběhu programu přítomní hosté uvidí také Rostislava Sedláčka ze společnosti Firmy.cz při rozboru tipů pro efektivní online kampaně, nazvaném „Ukažte se tomu, kdo vás hledá“. Sladkou tečku kongresu bude prezentace prestižního šéfkuchaře Radka Davida, který předvede své umění v kuchařské show. Návštěvníci kongresu se budou moci těšit také na křest a autogramiádu knihy „Kuchařka Zlatého kuchaře“ a odnést si z Letňan recepty kuchařských hvězd.
Kuchař roku
Seznamte se (nejen) s Kuchařem roku V rámci veletrhu se uskuteční také tradiční klání Kuchař roku, které proběhne pod taktovkou Asociace kuchařů a cukrářů ČR. Během čtyřdenní soutěže se představí 12 profesionálů, kteří v předchozích kolech nejvíce oslovili odbornou porotu a postoupili do velkého finále. Na FOR GASTRO & HOTEL se ovšem budou udělovat i další tituly. Pro své ceny si sem přijdou mladí talentovaní kuchaři a vítězové Kuchařského MAKRO pětiboje. Na veletrhu bude také připravený atraktivní program GASTRO TOUR, který přinese zajímavé přednášky, workshopy, semináře s ochutnávkami i setkáními s řadou špičkových gastronomů. Tyto osobnosti seznámí účastníky s aktuálními trendy a rády se podělí o své znalosti a vědomosti přímo v PVA EXPO PRAHA. Program představí kuchaře nové generace, uvede kuchařskou exhibici národního týmu AKC ČR i zazní i debata na téma „Je česká kuchyně stále sexy?“.
Jednou z nejvýraznějších expozic letošního ročníku veletrhu bude stánek společnosti MAKRO. Dominantou bude obrovská expozice masa z celého světa s velkým množstvím druhů i řezů. Přímo před diváky se bude krájet sušená šunka Prosciutto di San Daniele a na své si přijdou i milovníci ryb, mušlí a ústřic ve speciální sekci. V Makro restauraci se zájemci mohou povzdělat v otázce párování jídla s pivem a s čajem. Chybět nebude ani prezentace lokálních pekařů, široká paleta bylinek a zajímavosti z oblasti ovoce a zeleniny. O atraktivní podívanou se postará také Česká barmanská asociace, která představí soutěžní a exhibiční program barmanů, baristů, teatenderů a pivních specialistů. Pestrou show návštěvníci uvidí první den veletrhu v Hale 1.
Burza pracovních příležitostí
Pracovní portál Gastro-Jobs.cz ve čtvrtek 10. října na FOR GASTRO & HOTEL rozbalí burzu pracovních příležitostí v gastronomii a hotelnictví. Zúčastní se jí desítky vystavovatelů z řad významných hotelových řetězců a restaurací, které nabídnou příležitosti pracovníkům v oboru HoReCa nebo zájemcům o ni.
Nováčkem letošního ročníku FOR GASTRO & HOTEL bude projekt WINE ZONE & TAPAS. Ten v Letňanech ve dnech 11. až 13. října představí široké veřejnosti malá a střední evropská vinařství, vinotéky a pohostinská zařízení. Chybět nebudou ani degustace, či prodej nabízených produktů. Na druhé straně nesmí pochopitelně chybět něco pro milovníky zlatavého moku. Své pěnivé klenoty na veletrhu představí i řemeslné minipivovary. Oficiálními vozy veletrhu jsou automobily značky FORD. Více informací najdete na www.for-gastro.cz