Zatímco se u nás hádáme, zda se vůbec o michelinských hodnoceních bavit, maďarské restaurace si nejen úspěšně udržely své michelinské hvězdy, ale na seznam loňských oceněných restaurací přibyly další.
V novém vydání maďarského průvodce MICHELIN jsou dvě restaurace se dvěma michelinskými hvězdami a sedm restaurací oceněných jednou michelinskou hvězdou. Dalších 59 restaurací obdrželo michelinské doporučení, což je o 14 více než v loňském roce. Zvýšil se také počet restaurací oceněných Bib Gourmand a zelenou hvězdou.
V Maďarsku přibývá restaurací, které používají místní a sezónní suroviny. Jsou pilíři základní infrastruktury cestovního ruchu a při dodržení kvalitativních standardů mohou fungovat i jako samostatné atrakce. Potvrzuje to loňský historicky první seznam restaurací pro celou zemi, který vydal průvodce MICHELIN. Díky němu se gastronomická nabídka země dostala na kulinářskou mapu návštěvníků z celého světa.
Letošní výběr zahrnuje všechny restaurace, které v loňském roce získaly michelinskou hvězdu nebo doporučení. Maďaři se mohou také radovat z úspěchu 14 nových restaurací. Na základě posudků inspektorů, kteří hodnocení provádějí, se nyní bude michelinskými hvězdičkami pyšnit dalších 8 restaurací v Budapešti a 6 restaurací na venkově. Například restauraci Morzsa v Pécsi poprvé ocenili cenou Bib Gourmand, která představuje restaurace s vynikajícím poměrem ceny a kvality, čímž se celkový počet takto oceněných restaurací v zemi zvýšil na 7.Tato uznání potvrzují obrovský pokrok, kterého regionální gastronomie v posledních letech dosáhla.
Také stojí za zmínku fakt, že počet pohostinských zařízení oceněných zelenou hvězdou oproti loňskému roku stále roste. Letos se tímto označením pyšní celkem 5 restaurací po celé zemi. Mezi nováčky v loňském žebříčku patří Villa Kabala v Szigligetu. Zelená hvězda MICHELIN oceňuje všechny aspekty práce kuchyně a restaurace, od získávání surovin přes používání místních a sezónních produktů až po nakládání s odpady. Díky těmto mnoha hodnocením se Maďarsko stalo jedním z hlavních středoevropských kulinářských center.
Restaurace Gourmet Platan v Tata, první restaurace oceněná dvěma michelinskými hvězdičkami mimo hlavní město, zaznamenala v uplynulém roce nejen výrazný nárůst počtu strávníků, ale přilákala také otevřenější a dobrodružnější publikum, které často navštěvuje město právě kvůli jmenované restauraci. Balíčky programů, které nabízejí ve spolupráci s místními a regionálními poskytovateli a atrakcemi, také oživily místní podniky.
Rostoucí počet michelinských hvězdiček a talířů spolu s označením Bib Gourmand je důležitým signálem pro začínající mladé domácí kulinářské talenty a pro ty, kteří uvažují o kariéře v oboru. Zdůrazňuje, že jejich profesní rozvoj mají v Maďarsku zajištěný a že odvětví cestovního ruchu pro ně z dlouhodobého hlediska nabízí atraktivní profesní výzvy. Více na https://guide.michelin.com/hu/en/article/michelin-guide-ceremony/the-michelin-guide-hungary-2023-is- out?fbclid=IwAR39dhhL6MTgPbZaasDlCNIycwgcm58rMsg61ujrfgghWXihXSdtkpiAvnA
TZ/Kaa