Kateřina Vlčková, foto: archiv Rakouské národní turistické centrály Österreich Werbung
Blíží se 8. březen, Mezinárodní den žen, kdysi i v bývalém Československu velice populární svátek. Zatímco u nás ho bývalý režim dost zprofanoval, například v Rakousku je stále populární. Kateřina Vlčková z Rakouské národní turistické centály Österreich Werbung by při této příležitosti ráda české veřejnosti představila příběhy několika silných a inspirativních žen od našich jižních sousedů. Připomeneme si kdysi nejobdivovanější císařovnou Sisi, ukážeme muzeum věnované pouze ženám a dále představíme několik zajímavých rakouských žen, které se díky vlastnímu nadšení a píli prosadili v rakouské gastronomii.
Muzea, věnovaná ženám
Seznamte se dvěma zajímavými rakouskými muzei. Jsou totiž věnované ženám. První z nich mapuje život i smrt jedinečné kdysi i naší císařovny Sisi. Další je ojedinělé Muzeum žen v Rakousku. Obě muzea si můžete prohlédnout online z pohodlí domova.
Pokud se chcete vydat po stopách císařovny Elisabeth, zvané Sisi, manželky císaře Františka Josefa, musíte se vydat do vídeňského zámku Hofburg, ve kterém se nachází Sisi Museum. Její život tu mapují v šesti pokojích. Okruh sice začíná exponáty, týkající se smrti císařovny, ale dále pokoj po pokoji se dovíte, jak vznikl mýtus o této fascinující osobnosti. Dnes, v době coronaviru, vám to umožňuje i virtuální prohlídka celé expozice, která a pomocí řady dobových předmětů ukazuje pravou osobnost této v mnohém nepochopené císařovny. Virtuální prohlídku stejně jako další informace najdete www.hofburg-wien.at
Frauenmuseum Hittisau aneb Muzeum žen v Hittisau je první a v současnosti jediné muzeum v Rakousku, které se věnuje výlučně ženám. Jako jediné na světě se nachází v přírodě. Muzeum založila Elisabeth Stöckler v roce 2000. Od té doby si tu mohli zájemci prohlédnout přes 45 výstav s ženskou tématikou. Cílem muzea bylo a je zpřístupnit ženskou kulturu veřejnosti, zviditelnit úlohu žen v historii a podpořit diskuzi o ženské otázce. Letos bylo nominováno na prestižní cenu Evropského muzejního fóra European Museum of the Year Award 2021. Při příležitosti dvacátého výročí otevření se v současnosti muzeum věnuje tématu porodní kultury. Více o aktuálním programu i online přednáškách najdete na www.frauenmuseum.at
Paní sládková ze Štýrska
Ve štýrském městě Karlsdorf bei Graz vaří paní sládková Elfriede Forstner-Schroll výborná piva, nabízí prohlídky i ochutnávky. Vášeň pro pivovarnictví převzala od svého manžela, který v roce 2000 založil minipivovar Handbrauerei Forstner. Když v roce 2014 zemřel, ujala se jeho žena vedení pivovaru a sortiment obměnila o nové speciální druhy piv. K těm se řadí například pivo s nasládlou chutí připomínající mango a anasnas „Doppelbock“, silná piva „Sara“ a „Abraham“, „Chili-Hot-Bier“ nebo „Styrian Ale“ tedy „Štýrský Ale“. Když E. Forstner-Schroll ohodnotili v roce 2019 jako první ženu cenou Gault-Millau a stala se „pivovarnicí roku“, byla to pro celé město velká čest. Piva z pivovaru Handbrauerei Forstner se samozřejmě objevují na mezinárodním pivním veletrhu i v renomovaném průvodci Bier-Guides. Více na https://www.forstner-biere.at/
Láska k česneku
Vše začalo na jahodové farmě. Dědeček, Johann Ninaus, měl tehdy velmi dobrý čich, když začínal s jejich pěstováním. Jahody se farmě samozřejmě s úspěchem pěstují stále, a to už více než 50 let. Od roku 2016 patří do sortimentu farmy i výborná rebarbora. Když se však před lety Margit Holzer vrátila z Itálie do Lavanttalu, aby převzala jahodovou farmu svých rodičů, zavedla k jahodám dost neortodoxní plodinu. Začala totiž pěstovat ve velkém česnek. Protože se jí její nový produkt zdál vážně dobrý, začala s ním experimentovat. V současnosti pěstuje na třech hektarech více než deset druhů česneku, především sorty Morado a Pedroñeras. Ty považují experti za jedny z nejlepších kultivarů z celého světa. Obzvláště oblíbený je její čerstvý česnek, který nazývají také jako „zelený česnek“. „Jedno, jestli pečený nebo najemno nakrájený na chleba s máslem, je prostě výborný,“ dodává pěstitelka nadšeně, zatímco se znovu a znovu sklání nad další hlavičkou česneku. Všechnu práci tu dělají ručně a opečovávají každičkou rostlinu. Odměnou za pilnou a láskyplnou práci je pro ni i její spolupracovníky hromada čerstvé sklizně, která voní po zemi a trochu také po pórku. Česnek M. Holzer dodává do gastronomických podniků i do obchodů. Samozřejmě je ho možné zakoupit přímo na farmě, například svázaný v podobě kytice nebo zpracovaný na krém, pesto či ocet. Viz: http://www.holzer-austria.com/
Chcete vařit jako Karin Kaufman?
„Už 30 let vařím prakticky každý den,“ vysvětluje Karin Kaufmann, která se pro vaření nadchla už jako malá holka. Před několika lety zrenovovala hostinec Engel v obci Egg im Bregenzerwald, který je starý skoro 300 let. Obnovila a vybavila v něm moderní kuchyni. Dále ho doplnila o světnice pro řemesla, která jsou typická právě pro oblast Bregenzerwald. Když zjistila, že je její kulinářské umění populární, stala se její kuchyně od té doby i místem konání kurzů vaření. Účastníci připravují tematické, regionální i sezónní speciality, jako například „Čerstvé ze zahrádky“ nebo „Nedělní pokrmy“. Některé tu vaří podle starých receptů, ovšem upravené tak, aby vyhovovaly současné gastronomii. Pokud zrovna nevede kurz vaření, míchá K. Kaufmann koření, různé směsi na pečení, zavařuje marmelády nebo experimentuje s místním tradičním kuchařským náčiním, například se sítem na Backerbsen, tedy pečený hrách. To je mimochodem zdejší z Vorarlberska pocházející tradiční těstovina do polévek. Dobroty od K. Kaufmann jsou v hostinci Engel dostupné každý pátek, ale najdete je i na na e-shopu. Viz: https://www.fraukaufmann.at/