Na sklence sektu v expozici vinařství Cricovo

Moldavské víno se pomalu ale jistě stává ve světě pojmem.  Místní dokonce tvrdí, že tvar Moldávie je podobný vinnému hroznu. Při troše fantasie nejsou daleko od pravdy, zvláště když člověk zjistí, že celých sedm procent veškeré moldavské zemědělsky obhospodařované půdy tvoří vinice a ve vinařství či na vinohradech pracuje čtvrt milionu lidí. Moldávie je dokonce šestý největší producent vína v Evropě.  A to, co do počtu obyvatel, je jich dohromady o něco více než tři milióny. Nutno ale podotknout, že více než milion Moldavanů pracuje v zahraničí a dalších 700 tisíc tvoří důchodci. Víno ale umí vyrobit úžasné. Takže se není co divit, že jejich největším svátkem není žádná politická manifestace, jako kdysi u nás První máj, ale Národní den vína, který se pravidelně v hlavním městě Kišiněvu slaví první týden v říjnu.

 

Byli jsme pozváni

Každoroční mezinárodní setkání novinářů, zajímajících se m.j. i o vinařství, vymysleli před devíti lety kolegové ve Slovinsku. Během uplynulých devíti ročníků jsme se seznámili s jednotlivými vinařskými oblastmi země, kde nápad vznikl, tedy Slovinska, ale předloni také poprvé jinde - a to v Rakousku. Vinaři v Burgenlandu nás seznámili se svými produkty, kromě jiných vynikajících značek také s místní výlučnou specialitou, která nese jméno Uhudler. Při této příležitosti vznikl nápad střídat místa konání jednou ve Slovinsku a jednou někde v nedalekém zahraničí. Letos tedy – v duchu takto vznikající tradice – se o uspořádání přihlásili kolegové – turističtí novináři ze Srbska. Vzhledem k tomu, že se novinářských vinobraní pravidelně účastníme, nebylo opomenuto ani pozvání pro vinařské fanoušky z řad členů asociace Czech Travel Press.

Mezinárodní veletrh hotelového a restauračního zařízení, potravinářství a gastronomie For Gastro and Hotel se vyvedl. Zájemci z „branže“ se mohli seznámit s technickými i technologickými novinkami a očekávanými potravinářskými trendy, s novými kuchyňskými technologiemi i nevšedními potravinářskými výrobci. Krom toho mohli vidět v práci nejlepší kuchaře naší republiky a shlédnout soutěže a exhibice kuchařů, barmanů a baristů. Akci zahájil odborný Kongres for Gastro and Hotel, tentokrát na téma Úspěšný podnik v digitální době.

Oživení mnohých po roce 1989 doslova znovuzrozených památek i méně známých a turisty neprávem opomíjených historických míst a objektů je cílem přeshraničního česko-rakouského projektu „Památky žijí“, který se nyní po tříleté realizační fázi pomalu blíží do svého finále. Na jihu Čech je partnerem projektu s oficiálním názvem „Zlepšení přístupu a propagace kulturního dědictví v regionech Jižní Čechy – Vysočina – Waldviertel – Mühlviertel  pro hrady, zámky, kláštery a města s hradbami ATCZ31“ Jihočeská centrála cestovního ruchu (JCCR).

Budova Senátu České republiky, tedy konkrétně Rytířský sál Valdštejnského paláce v Praze, opět dne 10. října výrazně ožila. Tentokrát se zde nedebatovalo o politických prioritách, ale sjeli se sem už po jedenácté vítězové soutěže Česká a Dětská chuťovka. Tato nezávislá iniciativa potravinářských odborníků si vybudovala za 11 let své existence pevné postavení mezi uznávanými značkami kvality potravin v České republice. Ukázalo se, že ocenění Česká chuťovka a Dětská chuťovka znamenají pro zúčastněné nezanedbatelný marketingový přínos.

Tak už se nám to blíží. Supermarkety se chystají zlevňovat husy a vinaři připravují láhve s etiketou Sv. Martina na bílém koni. A bude to velká sláva. Svatomartinské víno totiž letos oslaví 15. výročí vzniku. Pro upřesnění, Svatomartinská vína jsou vína, sklizená a vyrobená ještě letos, tedy v tomto roce. Mohou být bílá, růžová i červená z přesně určených odrůd, která dozrávají dříve. Proto z nich vinaři stihnou včas vyrobit kvalitní produkty, povětšinou se svěží ovocnou a aromatickou chutí.  Přestože letošní úroda hroznů zdaleka nebyla tak bohatá jako loňská, dává naději, díky častým změnám teplot, v době, kdy hrozny dozrávaly, ve velmi kvalitní ročník. To ovšem člověk pozná, až otevře láhev. A právě Svatomartinské je tou první příležitostí.

Místo vybrali předkové dobře. Leží přímo na kopci u soutoku Labe s Vltavou a je dobře viditelný už z dálky. Mluvíme o zámku Mělník, obklopeném vinicemi. Traduje se, že první z nich založila Sv. Ludmila z rodu Pšovanů, která se na zdejším hradišti narodila. Mimochodem, založila jich zde i v blízkém okolí celkem pět. Vinice pod zámkem se dosud jmenuje se po zakladatelce. Současným majitelem zámku je Jiří Jan Lobkowicz, potomek starého šlechtického rodu Lobkowiczů, který krom podnikání spojeným s touto kulturní památkou a dalších iniciativ provozuje v zdejších sklepích také malé vinařství. Právě návštěva zdejších historických zámeckých vinných sklepů a košt zdejšího mělnického vína je skutečným zážitkem, který by si neměl návštěvník tohoto místa nechat ujít.

Vůně jablečných moučníků, chuť čerstvého jablečného moštu, hudba, ukázky řemesel, hry pro děti a především pohoda a dobrá nálada – to vás čeká v Hostětíně v neděli  29. září 2019. Jablka všemi smysly – čichem, chutí, zrakem i hmatem – a ve všech podobách – sušená, tekutá, pečená i právě utržená ze stromu, čekají na vaši návštěvu.