Již po desáté vychází milovníky vína a profesionály dlouho očekávaná publikace s názvem Nejlepší vína České republiky, Průvodce 2023-2024. Toto již desáté vydání není pouze jubilejní, ale také, pokud jde o rozsah, množství zařazených vinařů a doporučených vín, rekordní. Přináší na 354 stranách vše, co milovník pokladů našich vinic ke své orientaci potřebuje.
Publikace Nejlepší vína České republiky se za deset let existence stala vyhledávaným a široce respektovaným zdrojem nezávislých informací o aktuálním stavu tuzemského vinařství. Stala se také spolehlivým průvodcem po nejlepších vinařstvích a nejlepších vínech v aktuální nabídce vinařů. Do jubilejního desátého ročníku publikace autoři zahrnuli 1228 vynikajících vín od 203 vinařů a vinařských firem.
„Každý, kdo miluje víno, ho chce i ochutnat. Pokud není vinařský profesionál, tak v současné nabídce trhu si vybrat bez toho, abyste se čtyřikrát spálili a dvakrát vám to chutnalo, je těžké. Protože v rámci profese jsem se dostal do kontaktů se zahraničními tvůrci vinařských průvodců, jsem zauvažoval, proč něco podobného nemáme i u nás. Se záměrem inspirovat se v tomto duchu zahraničím jsem přišel v roce 2014. Práce na průvodci je na rozdíl od vinařských soutěží úplně jiná. Já si v první řadě zvolil tým lidí, špičkových degustátorů a odborníků, kteří s námi od začátku začali spolupracovat při výrobě časopisu a samozřejmě i na průvodci,“ vysvětluje šéfredaktor časopisu Wine and Degustation Michal Šetka. „Protože jde o odborníky na slovo vzaté, každý přinesl s sebou i jiný pohled na věc. Krom mne se na publikaci podíleli Ivo Dvořák, Jakub Přibyl, Roman Novotný, Richard Süss a produkční projektu Václav Tichoň. Vlastně se dalo dohromady několik odborníků, kteří mají díky svým povoláním svoje neotřelé názory na vinařskou realitu. Například já a J. Přibil máme určitý názor, ale potom přijde R. Süss a řekne ten svůj z hlediska velkoobchodu. Následně diskutujeme, takže výsledek je o velké debatě. Také každé víno degustujeme několikrát, protože se pokoušíme eliminovat případné chyby nebo nedostatky.“
Letos vydavatelé současně uzavřeli důležité strategické partnerství s firmou Rohlik.cz. Podle M. Šetky je ohromná výhoda, když si může opravdu mohutné množství konzumentů, provázané se jmenovanou distributorskou firmou, dovolit tzv. sáhnout na velké porfolio vín, které představuje prezentovaný průvodce. Důležité je si uvědomit, že se všem, a to i menším vinařům, bez jakéhokoliv marketingu se otevřela cesta ke konečným spotřebitelům. Dalším partnerem průvodce je Vratislavická kyselka, která vyvěrá ve Vratislavicích nad Nisou a o její tzv. znovuzrození se postarala zdejší firma Kittl.
„Mám obrovskou radost, že naše slavnostní jubilejní vydání tvoří rozsáhlý a komplexní přehled současného stavu tuzemského vinařství. Jsem si téměř jistý, že nic podobného u nás dosud nikdo nikdy nepublikoval. Mám radost z velkého množství malých a mladých vinařství, které zvládli vyrobit opravdu špičková vína. Také oceňuji vinařství, která jsou po mnoho let stálicemi naší vinařské scény a vítám i ty, kteří se k nám po delší odmlce vrátili,“ dodal na závěr M. Šetka.
Knihu Nejlepší vína České republiky, Průvodce 2023-2024 můžete zakoupit v síti knihkupectví nebo na e-shopu vydavatelství WINE and Degustation. Více na www.w-d.cz
Antonín Karoch