Jaro Kratochvíl
Vaření na venkovním ohni je nejnovějším trendem světové gastronomie a Hugo Hromas patří mezi přední mistry tohoto stylu. Ve své autorské kuchařce Oheň a dým seznamuje čtenáře s uměním zakládání ohně, s jednotlivými technikami vaření na otevřeném ohni a také s vybavením, které používá a nazývá „můj plechovej cirkus".
Michal Hugo Hromas vaří na ohni pod širým nebem v rámci vlastního projektu Nomadis. Jako kuchař pracoval v několika známých restauracích – např. Dahab Mezze restaurant, Dům vína U Závoje, Plzeňská restaurace Obecního domu nebo restaurace Aromi. Všechno pak změnil pobyt na Sahaře, kde v roce 2007 vařil pro štáb Václava Marhoula při natáčení filmu Tobruk. Od té doby si zamiloval práci pod širým nebem na otevřeném ohni. Byl to právě on, kdo stál u zrodu prvních street food festivalů v Praze. V roce 2016 vydal Kuchařku ze dvora (2016) s tradičními i méně obvyklými recepty venkovské kuchyně. M. H. Hromas je nejen kuchařem, ale i velkým znalcem multikulturních kuchyní a pouličních způsobů stravování. Inspiruje ho kuchyně Balkánu, Levanty ale hlavně milovaného Španělska. Baví ho, když se v jídle prolínají kultury i gastronomické tradice a navzájem se obohacují.
Na ohni připravuje nejen kusy masa, ale také vynikající zeleninové pokrmy, peče chleba a dokonce i dezerty. Velká, krásná a graficky originální kuchařka, ze které od první stránky sálá oheň a stoupá kouř, patří i do kategorie kuchařek, podle kterých lze nejen vařit, ale také si je můžete s potěšením prohlížet.
A co auto vzkazuje čtenářům? „Při samotném vaření se naučíte nejvíc. O surovinách, o ohni, o větru, ale hlavně o sobě samých. A samozřejmě je vždycky přítomné riziko neúspěchu, ale i chybami se člověk učí,“ říká M. H. Hromas. „Ale je to práce krásná a mě osobně dělá šťastným. Doufám, že stejné pocity zažije i vy, kteří se necháte knihou inspirovat!“