Jižní Morava se pyšní mnoha tradičními potravinami, kolem kterých postupně vznikly tematické slavnosti napříč krajem. V květnu zahajují šnůru akcí Slavnosti chřestu a vína v Ivančicích, štafetu si poté převezmou meruňky v Židlochovicích, okurky ve Znojmě, rajčata v Břeclavi, česnek v Rosicích a vše letos uzavřou Husí slavnosti v Boskovicích.
Gastronomickou jízdu krajem mohou zájemci odstartovat 17.–19. května v Ivančicích, které se během květnového víkendu oddají chřestu a všemožným pochoutkám z této sezónní zeleniny. Program letošního jubilejního 30. ročníku je nadmíru bohatý a potěší nejen gastronadšence, ale i návštěvníky jižní Moravy, hudební fanoušky a zástupce všech věkových kategorií.
„Gastronomie na jižní Moravě má velice dobrou pověst. Není to jen víno, které si každý ve spojitosti s naším krajem vybaví. Křupavý chřest, sladké meruňky nebo voňavá rajčata jsou přesně plodiny, které se nesou v duchu lokálnosti. Když se regionální gastronomie spojí s kvalitním kulturním programem, tak to spolehlivě přiláká návštěvníky i mimo region,“ vysvětluje Martina Grůzová, ředitelka Centrály cestovního ruchu – Jižní Morava.
Vedle slavností zaměřených na jednu komoditu se v letošním roce opět uskuteční tři „Festivaly plné chutí“, které měly v loňském roce premiéru i úspěch. Přinášejí nejen do oblasti turistiky obrázek rozmanitosti jižní Moravy. „Bavili jsme se o možnostech, jak podpořit značku „Regionální potravina Jihomoravského kraje“ a zároveň přivést návštěvníky na místa, která jsou trochu ve stínu tradičních turistických cílů. Rozhodli jsme se proto oslovit milovníky jídla, nabídnout jim bohatý kulturní program, a to celé prezentovat jako „Festival plný chutí,“ uvedl Jan Zámečník, náměstek hejtmana Jihomoravského kraje a autor celkové koncepce festivalu. Zmíněné festivaly se postupně zastaví na třech místech v Jihomoravském kraji. První zastávkou budou 15. června Hrušovany nad Jevišovkou, následovat budou 10. srpna Letovice a 14. září Veselí nad Moravou.
Hrušovany letos festival budou hostit poprvé. Vloni totiž festivalová pouť startovala v sousední Miroslavi. Na programu se objeví kulinární soutěže, hudební vystoupení, dětské dílny popřípadě degustace. „Menu je navíc pro každé město jiné, takže kdo vyrazí na první festival do Hrušovan, nic mu nebrání, aby si zajel v srpnu do Letovic a v září do Veselí nad Moravou,“ M. Grůzová.
Návštěvníci mohou na festivalových stáncích ochutnat mošty, sýry, uzeniny, kávu z místních pražíren, marmelády i pálenky. Nebude chybět ani degustace vína nebo pivo z lokálních minipivovarů.
Více informací k jednotlivým slavnostem a kalendář akcí je k dispozici na https://www.jizni-morava.cz/cz/zazitky/vino-a-gastro/gastro/
TZ/Kaa