Holešovická tržnice, přestože je její část stále ve stádiu rekonstrukce, se stává čím dál tím významnějším pražským turistickým cílem. Víte například, co všechno se dá vypěstovat, sklidit a vyrobit přímo v metropoli? Nebo, jak se stát potravinově alespoň trochu soběstačný ve velkých městech? Na to odpoví další z festivalů Holešovické tržnice. Tentokrát půjde o akci se zaměřením na lokální potraviny, nazvanou trefně „Pražská produkce“.
Jedná se o další ročník úspěšného konceptu o tzv. jedlých městech, tedy a o tom, co klíčí, roste a co sklízejí obyvatelé měst nejen v Praze, ale celkově v dalších městech a velkoměstech. Festival „Pražská produkce“ proběhne 17. června od 9.00 do 16.00 hodin v Holešovické tržnici na korzu u Haly 22. Součástí akce bude i edukační část s diskusemi a přednáškami, které souvisejí s příležitostmi pro domácí a rodinné zahradničení a potravinovou produkci. Festival představí pěstitele, výrobce i nadšence, kteří vyrábějí vlastní potraviny nebo svou úrodu sklízejí přímo v metropoli. Uvidíte tu v Praze vypěstované ovoce, zeleninu, bylinky, microgreens, houby Shiitake, a dále místně vyrobené pečivo, oleje, prémiový gin, pivo a víno. Akci doplní aktuální přednášky na tato témata. Nebude chybět ani hudba. Vystoupí například písničkářka Marie Kieslowski, duo Emotionally Spoonfed nebo performerka Vyktoryja. I v případě hudební části programu jde výhradně o pražskou produkci.
Zlatým hřebem festivalu budou šťavnaté jahody z Kunratic. Kunratické jahody z uvedené části Prahy tu dnes pěstují na přibližně 26 hektarech. V minulosti zde začal roku 1959 pěstovat velkoplodý jahodník Václav Jakoubek starší. Dnes vede farmu jeho syn Václav Jakoubek mladší a kunratické jahody se za tu dobu staly synonymem léta v Praze i okolí. Představí se také pěstitelé a výrobci z „Komunitní zahrady Pastvina“, lidé z „Oh Deer Bakery“ nabídnou svoje originální croblihy a potkáte se tu i se zástupci firem „Chlebíček store“, vinařského družstva „Vinice Machálka“, „Garage 22“ s prémiovým ginem, nápojáře z „Něco jako kola“ s osvěžujícími limonádami. Uvidíte i mnoho dalších zajímavých výrobců se zaměřením na produkci potravin ve městě. Nebude také nouze o přednášky, například na téma „Všechno, co jste kdy chtěli vědět o městském včelaření (ale neměli jste se koho zeptat)“ od Anny Vodrážkové, „Trueshiitake, aneb o houbách, které po staletí sbírali z padlých stromů japonští samurajové, popřípadě o přednášku neziskové organizace „Na ovoce“, která usiluje o obnovení zájmu o vysazování ovocných stromů ve městech i ve volné krajině.
„Pražskou produkci“ bereme trochu jako průzkum na téma, do jaké míry může být Praha potravinově soběstačná. Na jedné straně představujeme pěstitele, kteří hospodaří přímo na území Prahy, na druhé ukazujeme možnosti, jak pěstovat s minimem zemědělské půdy nebo pomocí hydroponických a vertikálních pěstebních metod na střechách, v komunitních zahradách, ve vnitroblocích nebo na balkonech bylinky, ovoce a zeleninu. I Hudební složku budeme mít z Prahy,“ vysvětluje Michal Tošovský, programový ředitel Holešovické tržnice.
Jádrem akce bude venkovní trh, který rozšíří sobotní prodej v Hale 22. Návštěvníci se na něm potkají a mohou přímo pohovořit s malovýrobci a pěstiteli. Vedle Haly 22 také nově zahájili sezónu ve Food truck zóně, kde se můžete zastavit nejen na oběd, pozdní svačinu, na večerní drink nebo na něco dobrého k zakousnutí. Například firma La Paletta nabídne vynikající slané a sladké špaldové palačinky, dnes už pražská klasika Banh-mi-ba vám naservíruje jejich vyhlášené bagety a asijský street food, provozovatelé firmy PŘÍVYES vás uspokojí kvalitním trhaným hovězím masem nebo quesadillou, zatím co Truck bar zahřeje nebo ochladí širokou nabídkou drinků a piva. Nebudou chybět ani skvělé burgery z repertoáru Food truck Pavlo´s. Více najdete na www.holesovickatrznice.cz Vstupné na akci je zdarma.
Linda Antony