Mladé sommeliérky zahanbily svoje mužské vrstevníky
Znojmo se stalo ve dnech 22. a 23. listopadu epicentrem sommelierských talentů a nadšenců pro vína z Moravy a Čech. To vše v rámci 10. jubilejního ročníku soutěže Sommelier Moravy. Vzrušující atmosféra klání přilákala do města soutěžící nejen z celé České republiky, ale i ze Slovenska.
Soutěž probíhala ve dvou kategoriích podle věku a zkušeností soutěžících. Kategorie Junior (do 21 let) přivítala studenty a mladé absolventy, kteří pracují v gastronomii, hotelnictví a turismu. Kategorie Profesionál (od 21 let) byla vyhrazena aktivním sommelierům. Odborným garantem soutěže byla jako již každoročně Asociace sommelierů ČR. V porotě zasedli významní členové sommelierské profese, včetně Iva Dvořáka, Františka Koudely, Zlatka Míčky, Tomáše Odermatta, Libora Nazarčuka. Manažersky ji zaštítily Petra Suchá a Martina Šoltová.
V kategorii Junior se na prvním místě umístila Ivana Andelová ze Súkromné stredné odborné školy Gos-Sk Trnava, následována stříbrným Adamem Žylou ze střední školy hotelnictví a služeb a Vyšší odborné školy, Opava. Třetí místo obhájila Sophia Mária Hübler ze Súkromné stredné odborné školy Gos-Sk Trnava. V profesionální kategorii vítězně triumfovala Natálie Válková. Druhé místo připadlo na Martina Parýzka a na třetím místě skončil Pavol Velič.
Jak servírovat červené
Celá soutěž se konala v Centru Louka Znojmo, které poskytlo ideální prostředí pro všechny disciplíny. Soutěžící podstoupili náročný písemný test, zaměřený na vinohradnictví, vinařství, sommelierství a gastronomii. Následovala slepá degustace. Semifinalisté poté předvedli servis červeného vína a ti nejlepší si vybojovali své místo ve finále. Desátý ročník soutěže přilákal rekordní počet účastníků. Proto velké poděkování patří všem partnerům a sponzorům, kteří tuto událost podpořili. Bez podpory například Vinařského fondu, Jihomoravského kraje, města Znojma, spolku vinařů VOC Znojmo, Vinařského institutu, Pulltex, BS Vinařských potřeb, Hotelu Lahofer, Merlot D Or, BACCHUS Vins & Champagnes, Svazu vinařů České republiky, Národního vinařského centra & Salonu vín ČR, by tato soutěž nemohla dosáhnout takového rozsahu.
„Těší mě, že po covidových letech studenti v juniorské kategorii ukázali, že opět mají soutěžního ducha a jsou rok od roku lepší. Bez podpory škol a jejich rodičů by to nešlo. Všichni tři finalisté profesionální kategorie jsou součástí Národního sommelierského týmu, který reprezentuje Českou republiku na zahraničních sommelierských soutěží. Opět se ukázalo, že letošní výsledky jsou potvrzením, že ti nejlepší jsou odborníky nejen v oblasti testování zahraničních vín, ale i patrioty, kteří se perfektně orientují v produktech našich regionů. Tyto úspěchy jsou příslibem do další dekády této soutěže,“ uzavřel letošní ročník Ivo Dvořák, prezident Asociace sommelierů ČR.
I obsluha musí fungovat s grácií
Z letošního úspěšného ročníku vzešlo několik nových nápadů a novinek, na které se můžou soutěžící i veřejnost těšit už v následujícím ročníku v listopadu 2024. Krom samotné soutěže si mohli zúčastnění v letošním roce vyslechnout přednášku od zástupce Vinařství Válek, zaměřenou na přínos spolupráce vinaře a someliéra. Inspirativní pohled na srovnání zahraničních a našich vín přinesl seminář Sommelier & Vína z Bordeaux Zlatka Míčky. Studenti také zapojili do sommelierského minikurzu s Ivo Dvořákem a Františkem Koudelou.
Ve vinařství LAHOFER, kam vyjeli účastníci na exkurzi, měli zase možnost navštívit provoz, výrobní části a novou unikátní budovu vinařství, ve které se architektům povedlo spojit svět vína a architektury. „Na co jsme na letošním ročníku velmi pyšní, jsou semináře v rámci programu soutěže. Soutěž má edukativní přesah a nezpochybnitelný přínos pro soutěžící i pro pedagogy. Dochází tak k předávání zkušeností, novinek v oboru i k budování sommelierské profesní základny. V neposlední řadě mě osobně, jako Znojemáka, těší, že soutěž představuje náš vinařský region a jeho potenciál jako zdroj možných pracovních příležitostí pro absolventy odborných škol,“ dodává na závěr F. Koudela, ředitel soutěže a viceprezident Asociace sommelierů ČR.
TZ/Kaa