Z tiskové konference
Je to až s podivem, ale soutěž „Dobrý tuzemský potravinářský výrobek Česká chuťovka“ letos oslaví už 15. ročník. Navíc jde o soutěž soukromou, státními orgány nedotovanou, která přežila covid, válku na Ukrajině, energetickou krizi i současnou inflaci. Soutěž, kterou leckteří výživoví poradci odmítají, protože neprosazuje tzv. zdravé potravinářské výrobky, ale ty, které lidem prostě chutnají. A nositelé tohoto ocenění si ho také proto velice cení….
Soutěž poprvé zorganizovali potravinářští odborníci před patnácti lety jako reakci na tehdejší zvýšení cen potravinářských surovin a masivnímu nasazení nejrůznějších náhražek. I když se kvalita v této branži zvyšuje přes mnohé snahy o mnohdy doslova přihlouplé, někdy i státem podporované, snahy o „zdravé potraviny“, oni stále pečují o nezávislost soutěže a odborný respekt. Že se jim daří tuto ideu naplňovat mj. svědčí fakt, že za předchozích 14 let se značkou Česká chuťovka může pyšnit již 1516 výrobků od 226 firem a značkou Dětská chuťovka celkem 259 potravin od 98 českých výrobců.
„Ekonomické turbulence, tentokrát v podobě skokového zdražování cen energií a nebývalé inflace, pokračují i letos,“ upozornil předseda Stálé komise Senátu pro rozvoj venkova Jiří Vosecký. „Podle průzkumů dvě třetiny lidí například začínají šetřit při nákupu potravin. Paradoxně se tak dále posiluje úloha České chuťovky ve zviditelňování těch výrobců, kteří nepodlehnou pokušení jít opět cestou levných náhražek, ale budou produkovat takové potraviny, která budou nám, zákazníkům, opravdu chutnat. O to víc si zaslouží, aby se o nich vědělo a byli po zásluze veřejně ocenění.“
Předsedkyně hodnotitelské komise D. Dostálová
„Jídlo je kousek radosti ze života. Chutné výrobky nám dělají radost a přispívají k dobré náladě, což je v této složité době velice potřeba. Já tvrdím, že nejsou zdravé a nezdravé potraviny, ale jen jejich zdravé a nezdravé množství. Když nám výrobek chutná, tak jím přece nemusíme přejídat. Stačí málo, abychom si udělali z chuti radost!“ tvrdí předsedkyně hodnotitelské komise prof. Ing. Dana Dostálová, CSc. „Značka této soutěže „Česká chuťovka“ také něco konkrétního zákazníkovi, na rozdíl od jiných označení, říká. Minimálně to, že dotyčný výrobek chutnal i jiným!“
Hlavní organizátoři
Pranostiky tvrdí, že všechno zlé je k něčemu dobré,“ Josef Sléha, ředitel projektu Česká chuťovka. „Nastalá situace nás přiměla zamyslet se i nad tzv. spravedlivými cenami potravin. Zatímco ještě loni řadě firem hrozily vážné existenční problémy, což pocítila i naše soutěž nižším počtem účastníků, letos se překvapivě dovídáme, že zisk mnohých zemědělských a potravinářských firem se i kvůli znatelně vyšším cenám potravin dostal do nečekaně dobrých čísel. Vyvstává tedy otázka, zda tolik kritizované a politicky výbušné zdražování potravin není často spíš narovnáním cen. Mimochodem dřívější cenotvorba například v pekárenství i jinde dlouhodobě neumožnovala ani prostou reprodukci zařízení firem, natož nezbytnou modernizaci výroby. Nicméně zjednodušování a paušalizace rozhodně tedy nejsou na místě!“
Od roku 2017 poskytuje soutěži aktivní záštitu Stálá komise Senátu pro rozvoj venkova, která tím deklaruje svůj zájem o podporu českých potravin. Na tiskové konferenci 28. srpna v Senátu vyjádřil pokračující stabilní podporu projektu Česká chuťovka předseda této komise senátor Jiří Vosecký. Záštitu soutěži letos poskytl tradičně ministr zemědělství Marek Výborný a rovněž prezident Agrární komory Jan Doležal a prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu Tomáš Prouza. Odbornou úroveň a prestiž soutěže pak podtrhuje dlouholetá odborná garance renomované Vysoké školy chemicko-technologické v Praze společně s VOŠ, SPŠ a SOŠ PODSKALSKÁ, která zajišťuje vysoce profesionální zázemí oběma hodnotitelským komisím – jak odborné, tak i dětské. Odborným patronem soutěže pak je rektor VŠCHT prof. Dr. RNDr. Pavel Matějka.
O zpestření programu tiskové konference se postaral výrobce knedlíků a nositel několika ocenění “Česká chuťovka“ Vladimír Zikmunda se sloganem firmy: „Musíme nabídnout zákazníkům lepší knedliky, než ty od babičky!“
Uzávěrka přihlášek do letošní soutěže je už 14. září. Slavnostní předávání ocenění se uskuteční 2. listopadu, tentokrát však díky politickým turbulencím a častým změnám jednání nikoliv s budově Senátu ČR, ale v Národním zemědělském muzeu v Praze na Letné. Přítomní novináři tam i letos na základě vlastní ochutnávky předají ocenění „Cena novinářů – Česká chuťovka 2023“. V pořadí již třináctou výraznou osobnost českého potravinářství slavnostně poctěna odborná porota titulem „Rytíř české chuti“. Spoluorganizátorem slavnostního předávání ocenění je Česká cesta – Via Bohemica, z.s. Přihlášku i pravidla soutěže, stejně jako seznam historicky všech úspěšných výrobců a oceněných potravin, najdete na www.ceskachutovka.cz Soutěž můžete sledovat i na Facebooku.
Antonín Karoch