Síť prodejních míst zvěřiny v srpnu rozšířily Lesy České republiky. Již třetím rokem je k dostání kvalitní čerstvá zvěřina v 54 prodejnách podniku v celé republice.
Zvěřina patří k dieteticky nejhodnotnějším potravinám s vysokým obsahem bílkovin, minerálních látek a vitamínů B. Je tedy zdravá a nutričně hodnotná. Dříve byla dostupná pouze na významných zámeckých banketech. Dnes je díky své delikátní chuti běžně dostupná.
Od srpna 2020 dodaly Lesy ČR maloodběratelům v rámci programu „Z lesa na stůl“ 110 tun zvěřiny. Letos podnik vyřídil už 400 objednávek a další čekají. Největší poptávka po tomto sortimentu je samozřejmě na podzim, kdy vrcholí lovecká sezóna. „Zájem je stále velký, takže jsme na dalších jedenácti místech pořídili chladící boxy k uchování ulovené zvěře. Nově například v Jindřichově Hradci, Telči, Toužimi, Stříbře i jinde,“ řekl Libor Strakoš, výrobně-technický ředitel Lesů ČR.
Všechny výdejny včetně těch, které provozují Vojenské lesy a statky ČR, najdete na stránkách www.zlesanastul.cz.
V nabídce je kromě divočáků lovených celoročně, o které je největší zájem, také srnčí, dančí, jelení a mufloní zvěř. V každém prodejním místě je nabídka jiná podle toho, jaká se v okolních lesích vyskytuje. I to je dokladem, že se vždy prodává místní čerstvé maso.
„Podle veterinárních předpisů můžeme maloodběratelům prodávat pouze celé kusy zvěřiny v kůži. Někdo si ale se zpracováním masa neporadí. Proto jsme jim vyšli vstříc. Ve středních Čechách a na jižní Moravě si zájemci mohou na našich lesních závodech Konopiště a Židlochovice koupit už staženou zvěřinu nebo její část,“ pokračoval L. Strakoš s tím, že kontakty s ceníkem a poptávkovým formulářem, který je dobré předem vyplnit a odeslat, jsou zveřejněné na zmíněném webu.
Eva Jouklová