V. Budinský (vpravo) a J. Novák křtí publikaci "Nejlepší restaurace" v originální secesní restauraci Obecního domu v Praze. Foto: Antonín Karoch
Už po desáté vychází v nakladatelství TopLife zajímavá publikace „Nejlepší restaurace“, tentokrát pro sezonu 2023. Je to výsledek práce odborných hodnotitelů, kteří mapují a testují známé a zajímavé restaurace. V současné době jich pracuje inkognito v terénu kolem padesáti. Jednotlivě uvedené restaurace zároveň dostávají ocenění v podobě pečetí se zlatou stylizovanou lví hlavou. Prostě česká obdoba michelinských hvězdiček……
Nakladatelství TopLife Czech už od roku 2014 organizuje projekt, ve kterém za pomoci řady hodnotitelů oceňuje kvality českých a moravských restaurací. Jimi označené podniky každoročně získávají známku s pečetí, na které je zlatá hlava stylizovaného českého lva. Lepší provozovny dostávají dvě a nejlepší z nich až tři lví hlavy. Na základě verdiktů inspektorů nakladatelství vytváří publikaci “Nejlepší restaurace“. Tato kniha si za poslední roky v mnoha tisících exemplářích našla místo v knihovnách ctitelů dobrého jídla a restauračních služeb po celé naší republice.
„Velice nás těší, že jsme mohli vydat další díl knižního zpracování „Nejlepší restaurace 2023“, a to navzdory, energetické krizi, válce na Ukrajině, nebývalé inflaci, a ještě rozruchu kolem volby prezidenta. V takové situaci mají firmy a jejich management úplně jiné starosti. To, že jsme v této době vydali další odbornou publikaci o českých restauracích, kterou většina čtenářů zatím hodnotí jako nejlepší za deset let, je pro nás velkou poctou. Je vidět, že náš podíl na zvyšování úrovně gastronomie v Česku je znát, protože se majitelé restaurací snaží kopírovat špičkovou konkurenci, o které se u nás dočtou,“ tvrdí prezident společnosti TopLife Czech Václav Budinský při příležitosti slavnostního křtu nejnovějšího dílu jmenované publikace. „Pokud bychom se vrátili do našich začátků, asi bychom se úrovni tehdejší gastronomii hodně divili. Zkrátka člověk si na vyšší kvalitu rychle zvyká. Bohužel v dnešní době i na vyšší ceny.“
Zleva D. Mrzenová, J. Novák a V. Budinský. Foto: Edita Volková
„Za nakladatelství TopLife Czech bych ráda poděkovala našemu oborovému partnerovi, společnosti Bidfood Czech Republic, která spadá pod mezinárodní koncern Bidcorp, za podporu, která se ukázala jako klíčová pro nepřerušované pokračování tohoto našeho projektu,“ dodává ředitelka nakladatelství Daniela Mrzenová. Mimochodem společnost Bidfood Czech Republic s.r.o. působí v tuzemsku od roku 1990 a je jedničkou v segmentu gastro na českém trhu. Společnost nejen prodává, ale také pomáhá hledat a rozvíjet talenty. Například podporuje cechovní organizace jako je AKC ČR, Juniorský národní tým AKC ČR i Asociaci hotelů a restaurací ČR.
Kmotrem publikace se stal provozovatel restaurace, kavárny, vinárny a plzeňské restaurace půvabného secesního Obecního domu v Praze Jaroslav Novák: „I já jsem rád, že mohu pokřtít tuto publikaci v snad jediné opravdu historické secesní restauraci na světě. Hlavně bych knize i nám popřál, aby už skončila válka, covid, kampaň, inflace se vrátila do normálu, a my se opět dostali do normálních klidných vod, kdy se budeme moci opět radovat ze života a ocenit výbornou gastronomii.“ Více na https://www.toplifeczech.cz/.