České restaurace čelí další hrozbě v podobě zrušení stravenek, které tvoří významnou část jejich příjmu.
„Za posledních několik let se provozovatelé restaurací museli vyrovnat se dvěma negativními dopady. Tím prvním bylo zvýšení sazeb DPH pro pohostinská zařízení, tím druhým je finanční krize. Oba tyto aspekty vedly k poklesu tržeb a způsobily, že je dnes zaměstnanost v oboru pohostinství na nejnižší úrovni za posledních sedm let ,“ řekl na tiskové konferenci pořádané Ministerstvem pro místní rozvo pozvaný host generální sekretář Asociace hotelů a restaurací Václav Stárek.
"Při každé změně vlády máme oprávněné obavy, s jakým novým nápadem zase politici přijdou, aby znepříjemnili situaci podnikatelům. Proto se nyní na restaurace žene další hrozba v podobě zrušení daňového zvýhodnění stravenek, která bude pro řadu restaurací likvidační. Nikdo si přitom neuvědomuje, že stravenky se dnes zásadním způsobem podílejí na příjmu restaurací, v některých podnicích tvoří až 50% tržeb,“ dodal Václav Stárek.
Václav Stárek po tiskové konferenci poskytl rozhovor pro Radiožurnál (Foto: Petr Skála)
Stravenky jsou významným faktorem ovlivňujícím prosperitu restaurací, což potvrzují i čísla.
Podle průzkumu GFK uživatelé stravenek, kterých je 1,3 milionu, navštěvují restaurace v době oběda o 53% více než jiní zákazníci, kteří stravenky nedostávají.
Podle výzkumu GFK by zrušení stravenek vážně narušilo fungování restaurací:
- Podle výzkumu by po zrušení stravenek 70% lidí omezilo četnost stravování v restauracích nebo by přestalo úplně navštěvovat stravovací zařízení.
- 50% uživatelů řeklo, že by bez stravenek významně snížili své výdaje za obědy v restauracích
- Pokud by byly stravenky zrušeny, roční obědové výnosy restaurací by poklesly o 7,54 miliardy korun.
GfK výzkum (10/2009)
|
Dostávají stravenky |
Nedostávají stravenky |
Frekvence návštěvy restaurací (za týden) |
2,49 x týdně |
1,625 x týdně |
Průměrná útrata/osoba/oběd |
94 Kč |
59 Kč |
Týdenní útrata |
234 Kč |
96 Kč |
Roční útrata (bez dnů volna) |
9.853 Kč |
4.051 Kč |
Násobeno počtem uživatelů |
12,8 miliard Kč |
5,27 miliard Kč |
Celkový pokles útraty |
59% |
DPH pro služby restaurací
V současné době restaurace nakupují suroviny pro výrobu pokrmů se sníženou sazbou DPH (10%), zatímco po zpracování v konečný pokrm, podávaný v restauraci, je aplikována sazba základní (20 %). Tato diskriminační situace trvá přesto, že od minulého roku není problém pro členské státy EU, aby aplikovaly pro služby restaurací sazbu sníženou (s výjimkou alkoholických nápojů a tabákových výrobků). Přijetí tohoto by mělo navíc pozitivní dopad na další udržitelnost oboru hotelnictví a gastronomie, který se v současné době zmítá v existenčních problémech. Podle studie, kterou vytvořila IES – Univerzita Karlova a Asociace hotelů a restaurací České republiky by tento krok mohl udržet více jak 9000 pracovních míst, přičemž by jeho dopad do státního rozpočtu představoval pouze 0,6 mld. Kč.
" Hlavním důvodem pro podporu tohoto rozhodnutí je udržení zaměstnanosti, přičemž restaurace jako většinou mikro, malé a střední podniky mohou významnou měrou přispět k zaměstnanosti obyvatelstva zvláště v regionech," dodal Václav Stárek.