Překvapení ve Velkých Pavlovicích

 

Velké překvapení v soutěži o nejlepší ovocný knedlík

Ve Velkých Pavlovicích se minulý měsíc konala soutěž o nejlepší ovocný knedlík v rámci prvního ročníku Velkopavlovického Meruňkobraní. Skončila dost velkým překvapením, protože na prvním místě z celkově hodnocených 23 vzorků se umístil kuchař amatér Zdeněk Kupec za klasický český kynutý knedlík plněný malinami. Na druhém místě skončil Jan Dvořáček za knedlík borůvkový, ale naprostým překvapením bylo třetí místo, které získala teprve pětiletá kuchařinka Ella Suchánková s knedlíkem plněným nektarinkami s karamelem.To je důkazem toho, že sedmičlenná porota dostávala k ochutnání vzorky skutečně anonymně. Soutěžilo se o jakýkoliv ovocný knedlík - t.j. nebylo určeno z jakého těsta má být a jakým ovocem má být naplněn. Kupodivu se nejlepší meruňkový knedlík umístil až na čtvrtém místě. Pořadatelem akce byl spolek Gastronomia Bohemica z.s. a Městský úřad Velké Pavlovice, soutěž byla přístupná všem kuchařům, kteří se přihlásili - profesionálním kuchařům, amatérům, studentům gastronomických škol, školním kuchařkám, hospodyňkám, které rády vaří V čele poroty zasedla Ing. Jana Sombergerová, MBA (fundovaná odbornice, absolventka vysoké hotelové školy a školená sommeliérka a dáma se skvěle vyvinutými chuťovými buňkami) a pak už se jen ochutnávalo. Celkem se zúčastnilo 13 soutěžících. Zbytku vzorků se pak ujali návštěvníci Meruňkobraní, kterých se na nádvoří kulturního centra a zámečku Trkmanka sešlo několik stovek. Po 17. hodině došlo k vyhlášení vítězů - ti nejlepší byli odměněni zájezdem a kuchařkou vydanou spolkem Gastronomia Bohemica. Pamětním diplomem pak byli počastováni všichni ostatní soutěžící. „Cílem spolku z.s. Gastronimia Bohemica (GaBo) je propagace regionálních potravin, regionální gastronomie a propagace regionálního cestovního ruchu. A zde snoubí právě všechny tyto aspekty,“ odpovídá na otázku o smyslu celé akce Ing. Pavel Franěk, prezident z.s. Gastromia Bohemica. A navíc – český knedlík má podle něj svoji dlouhou tradici. Ve své podobě, tj. šišky, byl znám již v 9. století a stal se typicky českou přílohou, která je nezaměnitelná. I proto se stal vyhledávaným ze strany turistů. „Ale především je navýsost regionálním pokrmem a zaslouží si svoji pozornost,“ říká hrdě o knedlíku Pavel Franěk.

Velkopavlovické meruňkobraní 2014

Jak již bylo řečeno, spolu s Gastronomií Bohemica bylo pořadatelem akce město Velké Pavlovice. Soutěž se stala součástí prvního ročníku víkendových slavností Velkopavlovické meruňkobraní 2014. „Víno a meruňky“, toto příznačné spojení s Velkými Pavlovicemi – podle slov starosty města Pavla Procházky – k sobě po staletí neodmyslitelně patří. Jeden druh meruňky je dokonce registrován jako Velkopopovická meruňka a i to je důvod proč město aspiruje stát se metropolí ovocných knedlíků.Akce se konala pod záštitou ministra zemědělství, agentury pro cestovní ruch CzechTourism a starosty města Velké Pavlovice.

Jano Drbohlav