Krkonošské podhůří je vyhlášené vynikajícími moučníky s borůvkami. Na horských svazích se borůvkovým keříkům daří, a tak drobné modré bobulky patřily a patří mezi stálice horalské kuchyně.
Z lístků můžeme připravit čaj, který má mimo jiné příznivé účinky na hladinu inzulinu v krvi, plody pak jsou základem lahodných koláčů, buchet, knedlíků či sladkých omáček. Sušené borůvky blahodárně působí na trávení a tiší trávicí potíže. Pokud si tedy dáme nějakou tu sladkou dobrotu s borůvkami, můžeme uklidnit své svědomí tím, že konzumací borůvek potěšíme nejen mlsné jazýčky, ale prospějeme i svému tělu.
Borůvky v tvarohu
Potřebujeme:
·100 g změklého másla + trochu na vymazání formy
· 100 g třtinového cukru
· 3 vejce
· 500 g měkkého tvarohu
· 1 sáček vanilkového cukru
· 1 lžíce celozrnné špaldové mouky
· 2 lžíce pšeničné mouky
·1 lžička prášku do pečiva
· 2–3 hrnky borůvek, mražených či kompotovaných
·hrubá mouka na vysypání formy
Postup:
Máslo utřeme se třtinovým cukrem a žloutky do světlé hmoty. Přidáme tvaroh, vanilkový cukr a obě mouky prosáté s práškem do pečiva. Z bílků ušleháme tuhý sníh a opatrně ho vmícháme do těsta. Kulatou formu vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou. Vlijeme do ní polovinu těsta, nasypeme polovinu borůvek a postup zopakujeme. Pečeme v troubě při 180 °C zhruba čtyřicet minut.
Borůvkové knedlíky zvané blbouny
Potřbujeme:
· 2 lžičky cukru
·10 g droždí
·190 ml mléka
·1 lžička másla
·300 g hrubé mouky
·¼ lžičky soli
·1 žloutek
· 400 g borůvek, i mražených či kompotovaných
·tvaroh, případně i perník na strouhání
· máslo na přelití, cukr na posypání
Postup:
Ohřejeme mléko tak, abychom v něm udrželi malíček, ostatní suroviny necháme dojít pokojové teploty. Droždí rozdrobíme a zalijeme trochou mléka. Přidáme cukr, hrstku mouky a necháme vzejít kvásek.
Prosijeme mouku se solí, vlijeme zbylé mléko s rozpuštěným máslem, žloutek a kvásek. Vypracujeme tuhé těsto, které necháme pod utěrkou vykynout. Pak ho rozdělíme na stejné díly a naplníme borůvkami. Náplň pečlivě zabalíme a zahladíme spoje. Knedlíky necháme nakynout na válu pod utěrkou. Pokud je chceme mít dokonale kulaté, po chvíli je otočíme. Vaříme v páře či v osolené vodě 6–8 minut, v půlce obrátíme a odklopíme. Uvařené knedlíky scedíme a propíchneme vidličkou. Podáváme se strouhaným tvarohem, máslem a cukrem, případně i perníkem.