Oldřich Navrátil a Luboš Rychvalský v rubrice Beze ztrát v pořadu Receptář prima nápadů pravidelně ukazují, že plýtvat dary přírody je škoda. Podle nich člověk může potraviny zpracovat do posledního kořínku, slupky či natě. Vaření beze ztrát je inspirativní, chutné, zábavné, a navíc k tomuto tématu oba protagonisté vydali kuchařku…
Tato kniha vám ukáže, jak jednoduše začít a užít si dobré jídlo s dobrým pocitem. Krémová bramborová polévka, paštika, banánový chlebíček, vaječná pomazánka, sedmikrásková tinktura nebo bylinkové máslo – každý měsíc v roce nabízí nepřeberné možnosti, jak využít zajímavé i zdánlivě běžné suroviny a přetvořit je v chutné pokrmy, léčivé přípravky či ekologické prostředky do domácnosti.
Oldřich Navrátil je známý český herec, který mimo jiné působí od roku 2018 jako moderátor pořadu Receptář prima nápadů. Nesnáší plýtvání, i proto s nadšením vaří spolu s šéfkuchařem Lubošem Rychvalským v rubrice Receptáře prima nápadů, nazvané Beze ztrát. Luboš Rychvalský je šéfkuchař a lektor vaření, který své vášni pro vaření propadl v Maroku. Exotickou gastronomii objevoval na stážích v Indonésii, Indii, Thajsku, Turecku, Tunisku, Libanonu, v Číně a ve Vietnamu. Otevřel první marockou kuskuserii v Praze a v letech 2001–2009 provozoval orientální restauraci Dahab. V současnosti pracuje jako osobní šéfkuchař.
Pojďme se společně s kuchařkou naučit neplýtvat potravinami, využít opravdu každou jejich část, a tím ušetřit! Součástí jsou také QR kódy, které vás navedou na doprovodná videa, stejně jako několikastránkový prostor pro vaše poznámky. Publikaci vydává nakladatelství Esence ve spolupráci s FTV Prima a agenturou Solootions,
Helena Frantová, foto Edita Volková