Pivo tak, jak má být, tu vaří už 125 let. Ctí výrobní postupy, které zavedl arcivévoda František Ferdinand d´Este. Ten totiž pivovar v Benešově založil, jeho následovníci dodnes ctí výrobní postupy, které zavedl, a nehodlají je měnit. Jejich chloubou je také unikátní humnová sladovna, kde si vyrábí vlastní slad. Produkují 15 druhů piva a jediné, co asi trochu porušuje tradici, je jejich bezlepkový Ležák Premium 12 % a jeho nealkoholická varianta.
Proč Ferdinand? Protože mají poblíž zámek Konopiště, kde sídlil následník habsburského trůnu Ferdinand d´Este. Byl to právě on, kdo v roce 1897 pivovar v Benešově založil. A pivovarští z Benešova se snaží na tuto historii navázat. Tehdy to totiž byl nejmodernější pivovar v Rakousku Uhersku. Arcivévoda, poměrně technicky založený člověk, měl rád technické novinky, takže je prosazoval i v pivovarnictví.
L. Lojka
Pivovar Ferdinand je víceméně staronový pivovar, který svou novou éru opět nastartoval v roce 2007. „Od této doby jsme začali zase vařit skutečně řemeslně povedené a dobré pivo. Ctíme tradiční postupy, dodržujeme technologické parametry a dbáme na správné vyzrání piva. Desítka nám leží, tak jak má, třicet dní a dvanáctka až 90 dní. Prostě se snažíme, aby pivo lidem chutnalo,“ tvrdí zástupce obchodního oddělení pivovaru Ladislav Lojka. „Deviza pivovaru je v tom, že si slad na benešovská piva vyrábíme sami. Ten je základem všech našich spodně kvašených ležáků. V republice má sladovny už maximálně pět nebo šest pivovarů. Ostatní je buď zrušili, slad vyrábějí mechanizovaně nebo ho nakupují. U nás postupujeme tradiční rukodělnou výrobou. Nemáme žádnou mechanizaci. Je to sice dřina, ale na kvalitě sladu je to vidět. Z chmelů používáme nejvíce klasický žatecký poloraný červeňák, Magnum nebo Premiant. Do nových piv zase dáváme Kazbek, Mosaic, Huell Melon nebo vinařské kvasnice.“
V době před covidem měli výstav zhruba 29 tisíc hektolitrů. Během covidu trochu poklesl. „Díky tomu, že se nám daří pivo vyvážet za hranice, tak nám výstav pomalu stoupá. Ale jak na tom budeme letos, je ještě příliš brzy prognózovat,“ podotýká L. Lojka. V současné době tu vyrábějí patnáct druhů piv. Dokonce i nealkoholické Slušné číslo a jejich specialita silné světlé pivo s názvem Pěkný číslo 14 %, oboje s řeckým písmenem „pí“ na etiketě. Jmenované nápoje vznikly ve spolupráci s Výzkumným ústavem pivovarnickým a sladařským v Praze a MFF Univerzity Karlovy. Jejich odborníci benešovským připravili recepturu a v Benešově podle jejich pokynů toto pivo vaří. Zajímavé je i jejich bezlepkové pivo Ležák světlý Premium 12 % a jeho nealkoholická varianta.
„Rád bych ještě upozornil, že každoročně poslední pátek v květnu otvíráme bránu našeho pivovaru veřejnosti. A také každoročně druhou sobotu v září zase pořádáme Pivovarské slavnosti. Letos už bohužel máme obě akce za sebou, takže bych vás rád pozval alespoň napřesrok,“ zve na závěr L. Lojka.
Antonín Karoch