Kroupový bar firmy Probio
Vánoce máme za dveřmi, a proto nás čeká spousta povinností, například časově náročné pečení cukroví, zvláště, když máme v rodině někoho, kdo má problémy například s nadváhou nebo s lepkem. V tom případě máme pro vás pár tipů na zdravé BIO pečení a zdravé mlsání. Na první pohled tak trochu protimluv má své opodstatnění. I cukroví lze připravit v odlehčené, zdraví prospěšné podobě. V současné době jsou velice populární bioprodukty. Několik zajímavých tipů představil největší český výrobce biopotravin, společnost PROBIO ze Starého Města pod Sněžníkem.
Základem pečení je mouka
Nabídka firmy PROBIO zahrnuje téměř čtyřicet druhů a granulací bio mouk mletých ve třech vlastních bio mlýnech. Zaměřujeme se na mouky celozrnné a chlebové, kvůli jejich zdravotnímu benefitu. Jsou zdrojem vlákniny, která ve stravě české populace chybí. Pro zpestření nabízíme základní mouky bílé a mouky bezlepkové z bezlepkového bio mlýna, bezpečné pro celiaky. Bílá biomouka na sváteční pečení. Pro běžné pečení doporučujeme používat BIO mouku chlebovou a celozrnnou, které obsahují hodně vlákniny. Pšeničná mouka hladká je vhodná k přípravě koláčů, vánoček, mazanců, vánočního pečiva či k zahušťování polévek a omáček.
Kynutí andílci
Bezlepkové ovesné vločky jsou řešením pro všechny, kteří milují ovesnou kaši či müsli, ale nechtějí či nemohou lepek. Oves sám o sobě lepek neobsahuje, je ale potřeba ho bezpečně a odděleně zpracovat. Vychutnejte si ovesné snídaně, vločky v jogurtu, pečivu, karbanátcích, polévkách či lívancích i bez lepku! Špaldová mouka hladká je vhodná k přípravě koláčů, vánoček, mazanců, vánočního pečiva či k zahušťování polévek a omáček. Využijete ji i na pečení domácího chleba. Špalda je jedna z nejstarších původních obilovin. Má podobné složení jako klasická pšenice, ale ve porovnání s ní je nutričně bohatší. Obsahuje více bílkovin, minerálních látek, vitamínů skupiny B a její vláknina je lépe a snáze stravitelná. Ve firmě Probio máme specialisty na zpracování špaldy. Věnujeme se tomu už od našeho počátku v roce 1992 a máme celou řadu špaldových výrobků (špaldota, mouky, vločky, krupice apod.). Naše technologie nám umožňuje odebírat špaldu téměř "přímo z pole". Zrno zpracováváme od jeho počátku, tedy od čištění, sušení, mletí, balení. Sušíme šetrně teplým vzduchem a konečný produkt si tak zachová své živiny. Mouky nemeleme do zásoby. Proto je máme vždy čerstvé a voňavé. Naše špalda pochází z ekofarem. Celozrnná mouka je plnohodnotná mouka z celých zrn. Proto má přirozeně tmavší barvu a obsahuje vlákninu a další cenné živiny, které se nachází v obalu a v klíčku zrna. Celozrnná špaldová mouka je téměř stejně jako pšeničná vhodná na koláče, buchty, perníky, chléb, quiche, pizzy…Začínáte-li péct s celozrnnými moukami, můžete zkusit ve svém oblíbeném receptu nahradit 1/3 bílé mouky moukou špaldovou nebo pšeničnou celozrnnou, a pak postupně zvyšovat poměr. Tyto celozrnné mouky obohatí jídlo důležitými živinami, vlákninou a déle vás zasytí.
RECEPTY:
Bezlepkové marokánky s ovesnými vločkami
Ingredience na 2 plechy:
100 g BIO jemných ovesných vloček bezlepkových
80 g BIO ořechů – 40 g lískových ořechů a 40 g mandlí
100 g BIO sušeného ovoce 30 g sušených švestek, 30 g sušených meruněk a 40 g rozinek
200 ml mléka
40 g másla
60 g medu
Hořká čokoláda na přelití
Postup:
Ovesné vločky opékejte asi 2 – 3 minuty nasucho na pánvi. Získají díky tomu lehce oříškovou chuť. Dávejte pozor, abyste vločky nespálili. Měly by být maximálně jen lehce dozlatova.
Lískové oříšky opražte také nasucho na pánvi, a to do té doby, než začne slupka praskat a odlupovat se. Až ořechy trochu zchladnou, mněte jimi v dlaních, aby se slupka oloupala. Pak nasekejte najemno spolu s mandlemi.
Sušené ovoce nakrájejte nadrobno a smíchejte s ořechy a vločkami.
V hrnci zahřejte mléko, máslo a med. Horkou směsí přelijte sypkou směs a míchejte asi 3 minuty, aby se tekutina rovnoměrně vsákla. Uhlaďte vařečkou a nechte odpočívat asi 10 minut.
Směs nanášejte na plech vyložený pečicím papírem. Můžete to zkusit lžičkami, nejlépe to ale jde navlčenýma rukama. Směs se umačkávejte do kompaktních placiček.
Pečte při 160 °C cca 25 minut dozlatova. Nechte vychladnout.
Spodní stranu potírejte rozpuštěnou čokoládou a nechte zaschnout. Skladujte v uzavřené krabičce v chladu. Vydrží tak 1 – 2 týdny.
Polomáčené linecké cukroví s mandlemi
Ingredience na 1 plech:
100 g BIO hladké pšeničné mouky
30 g BIO moučkového cukru
Na špičku nože kypřicího prášku do pečiva
65 g másla
1 žloutek
Džem na slepení (např. rybízový, višňový nebo meruňkový)
Hořká čokoláda na potření
mandlové lupínky na posypání
Postup:
Mouku promíchejte s moučkovým cukrem a kypřicím práškem. Do těsta zapracujte na kostičky pokrájené máslo a žloutek. Těsto zabalte do fólie a nechte alespoň 2 hodiny odpočívat v lednici.
Těsto rozválejte na pomoučeném vále na plát silný 2 mm. Vykrajujte kolečka a ty vyskládejte na plech vyložený pečicím papírem. Pečte při 175 °C 6 – 8 minut dozlatova.
Zchladlá kolečka slepujte džemem. Pomocí nože rozetřete na polovinu horního kolečka rozpuštěnou čokoládu a posypejte plátky mandlí. Nechte zaschnout.
Poté přendejte do uzavíratelné krabičky a skladujte v suchu a temnu. Spotřebujte do pár týdnů.
Mrkvánky
Ingredience na 2 plechy:
150 g najemno nastrouhané mrkve
150 g změklého másla
125 g BIO špaldové celozrnné mouky jemně mleté
125 g BIO špaldové mouky hladké
Špetka soli
1 lžička kypřicího prášku do pečiva
Malinový džem nebo povidla na naplnění
Můžete přelít čokoládou a posypat oříšky
Postup:
Z mrkve, másla, mouk soli a kypřicího prášku zpracujte těsto. Zabalte do fólie a alespoň na 2 hodiny uložte do lednice.
Vál poprašte moukou a těsto vyválejte na plát slabý asi 2 mm. Pokud budete těsto plnit džemem, nevyvalujte plát slabší, protože džem má větší tendenci se zahřát a z těsta snáze vyteče. Povidla drží v taštičkách lépe, a proto se nemusíte bát těsto vyválet o něco tenčí. Z tenčího těsta lze potom lépe tvořit menší taštičky, protože se do nich vejde více náplně. Silnější těsto vám nedovolí naplnit taštičky více, ale bude vám jistěji držet náplň bez protečení.
Z vyváleného těsta vykrájejte kolečka. Doprostřed každého naneste trochu džemu nebo povidel a překlopte napůl. Okraje dobře přitiskněte a přendejte na plech vyložený pečicím papírem. Nejlépe vám tento proces půjde pomocí tvořítek na taštičky.
Mrkvánky pečte při 200 °C (s horkovzduchem se rychleji „zapeče“) asi 10 – 12 minut dozlatova. Nechte vychladnout. Po vychladnutí můžete lehce přelít čokoládou a sypat oříšky.
Kynutí Mikulášové, čerti a andělé
Na těsto:
150 g špaldové celozrnné mouky jemně mleté
450 g špaldové hladké mouky
200 ml mléka
60 g cukru třtinového
2 žloutky
100 g bílého jogurtu
20 g droždí
60 g másla
sůl
Na dokončení a dekoraci: vejce + voda na potření, marcipán, černý sezam nebo mák, bílková poleva: 165 g cukr třtinový moučka, 1 bílek, špetka kyseliny citronové
Postup:
Ze 100 ml teplého mléka, droždí a lžíce cukru nechte vzejít kvásek. Smíchejte všechny suroviny mimo máslo, přidejte kvásek a zpracujte suroviny dohromady. Přidejte máslo pokojové teploty a vypracujte nelepivé těsto (v robotu bude tento proces trvat cca 10 minut). Těsto přikryjte a nechte vykynout na dvojnásobek své velikosti. Vykynuté těsto si rozdělte na jednotlivé tvary (kuličky a hady) a sestavte a stáčejte je do postaviček. Hady na čertíky postříkejte vodou a namočte v černém sezamu nebo máku. Před pečením postavičky potřete vejcem smíchaným s vodou. Pečte ve vyhřáté troubě na 180 °C cca 20 minut do zhnědnutí. Po vychladnutí můžete ještě postavičky dozdobit marcipánem (hvězdy pro andílky, kříže pro Mikuláše a rohy pro čerty) nebo dekorovat bílkovou polevou.
Sabina Bergmanová