I klasický svařák si zaslouží pozornost
Každé roční období si můžeme zpříjemnit nějakým sezónním drinkem. Tím zimním je bezpochybně svařené víno. Základem je kvalitní víno. Koření však „napárujte“ dle jeho charakteru. Jak si dokonale okořenit svařené víno s ostatními surovinami, radí národní sommeliérka Klára Kollárová.
Klára Kolárová
Svařené víno je u nás velmi oblíbené a je nedílnou součástí předvánočních trhů, kdy nás báječně prohřeje. Nicméně ruku na srdce, přemýšleli jste o něm jako o víně, které má své kvality? Napadlo vás někdy, že byste se odpoutali od jeho tradiční receptury? Že jsou třeba i jiné možnosti, čím ho ochutit? A že se do jeho charakteru také promítají vlastnosti odrůdy vinné révy?
„Svařák je mezi lidmi, kteří se zabývají profesně vínem, poměrně kontroverzním tématem. Na jednu stranu se tomu nevidím, ale na stranu druhou ho o to více považuji za zábavné. Může být zpestřením sommeliérské práce,“ vysvětluje národní sommeliérka Klára Kollárová. „I se svařákem můžeme pracovat jako s pokladem, kterým nás obdařily naše vinice. Coby základ tedy volme dobré víno. Mělo by být suché a kvalitní. Sladkost svařáku se totiž finalizuje množstvím cukrového rozvaru.“
Základem dobrého svařáku je rozvar, který si musíme připravit předem. Je to provařený cukr a vybrané koření. Rozvar potom přidáváme do vína. Opatrně ovšem se skořici! Pokud jí bude příliš, bude v rozvaru dominovat její hořkost. V ideálním případě si vyzkoušejte poměr jednotlivých koření napřed v kombinaci s vínem. Pak už jenom zvolte správný poměr vína a rozvaru.
Na svařák můžeme použít i bílé víno
„Jistě se shodneme na tom, že každé víno má nějaký charakter. Tudíž i se svařáky si můžeme poměrně barvitě vyhrát. Ovocnější vína jako Frankovka nebo Modrý portugal se dobře snoubí s klasickým kořením a s pomeranči. Vína s tříslovinou zase snesou výrazné koření, jako je jalovec, rozmarýn, a třeba také tmavé ovoce. Ideální jsou sušené švestky,“ pokračuje sommeliérka, a ještě přidává své další postřehy na párování vína a surovin. „Na svařák se hodí také bílé víno. Zvolte aromatickou odrůdu jako tramín nebo muškát, použít můžete i Svatomartinské. Kombinujte se zázvorem a citronem, citronovou trávou nebo dokonce s větvičkami tymiánu. Pro plnější chuť můžete přidat i sušený ananas.“
Dodává, že při přípravě svařeného vína můžete bezvadně experimentovat. „Nebojte se přidávat i výraznější suroviny, které by vás třeba ani nenapadly. Co třeba taková vanilka, grep, nové koření, kmín, rybíz, pepř, bazalka, granátové jablko? Dá se s tím krásně vyhrát.“
Šárka Podlenová