Světově proslulá šéfkuchařka Ann Roš, foto: Suzan Cabrijan
Nejprestižnější kulinářský průvodce Michelin ocenil mnohé slovinské restaurace. Jedna z nich, Hiša Franko a její šéfkuchařka Ann Roš z Kobaridu získala dokonce 2 hvězdy. Devět dalších obdrželo jednu hvězdu a sedm získalo titul restaurace, kde se člověk dobře nají za rozumnou cenu.
Společnost Michelin se vyznačuje svou 120letou tradicí v oboru a dobře zavedeným systémem hodnocení, které je založené na pěti kritériích: kvalita použitých surovin, zvládnutí chutí a kuchařských technik, osobnost šéfkuchaře v jejich kuchyni, poměr hodnoty za peníze a úroveň konzistence mezi návštěvami. V současné době není pro restaurace větší pocty, než obdržet jednu z michelinských cen.
Michelinská ocenění jsou důkazem, že Slovinsko je jedinečně zajímavou gastronomickou destinací, která nabízí nepřeberné množství výjimečných kulinářských zážitků ve vynikajících restauracích pod vedením špičkových šéfkuchařů, kteří udržitelným způsobem mistrovsky kombinují slovinské kulinářské tradice s moderními trendy.
Hovězí uzený jazyk s ústřicí, Foto Suzan Sabrijan
Jedna z nich, v současnosti už světově proslulá restaurace Hiša Franko a její šéfkuchařka Ann Roš z Kobaridu získala dokonce 2 michelinské hvězdy. Restauraci najdeme poblíž Soče. Jídlo si můžete vychutnat v prosklené jídelně nebo v elegantní hlavní místnosti. Hosté si dostanou to nejlepší z místní nabídky. Šéfkuchařka Ana Roš spolupracuje se zdejšími houbaři, bylinkáři, pastevci, myslivci a rybáři. Devět dalších gastronomických provozoven obdrželo jednu hvězdu a sedm získalo titul „Bib gourmand“, tedy restauraci, kde se člověk dobře nají za rozumnou cenu.