Moravská a česká vína jsou díky specifickým půdním a klimatickým podmínkám a originálním přístupům našich vinařů ve vinařském světě samostatnou kategorií. A jako taková jak na národní, tak na mezinárodní úrovni potřebují naprosto profesionální prezentaci. To byl také hlavní důvod, proč v rámci Národního vinařské centra vznikla pozice národního sommeliéra, na kterou v těchto dnech nastupuje přední česká odbornice Klára Kollárová.
Jmenovaná je přední česká sommeliérka, která proměnila zájem o víno a vinařství ve svou životní práci. Klára Kollárová Vystudovala Fakultu humanitních studií a kulturologii na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy. Ještě při studiu vysoké školy se také začala postupně vzdělávat v oboru vína a vinařství, v čemž nutně pokračuje i nadále. Je např. držitelkou titulu Fine and RareWine Specialist a úspěšně zakončila studium na WSET Diploma in Wine and Spirits. Do roku 2022 byla hlavní sommeliérkou a spolumajitelkou vinných barů Vinograf. Dlouhodobě působila v michelinské restauraci La Degustation Bohême Bourgeoise. Od roku 2021 vytváří výběr především moravských vín pro privátní značku „Sommelier Collection“ obchodního řetězce Albert. V minulosti se také podílela na propagaci moravských a českých vín ve spolupráci s Vinařským fondem, pro který vystupovala jako průvodkyně světem vína v edukativních videích.
Hlavním úkolem národního sommeliéra, tedy Kláry Kollárové, bude především práce s vinaři a degustátory, ale i s odbornou a širokou veřejností. Bude se podílet na vinařském vzdělávání na všech úrovních odbornosti, chystá sérii workshopů a srovnávacích degustací, bude hodnotit a diskutovat kvalitu našich vín, ale také bude vinařům pomáhat s přesahem do obchodního prostředí, s kterým má bohaté zkušenosti. Ve světě vína se pohybuje přes 20 let. Prošla nejrůznějšími pozicemi, týkajícími se přímo sommeliérství a degustací, i manažerskými a obchodními pozicemi.
„Jako národní sommeliér chci především pracovat na zkvalitnění všeobecné úrovně vnímání vína a kultury vína v České republice. Ale ne nudně, ale srozumitelně a v dialogu, a to jak vůči vinařům, degustátorům, sommelierům, tak hlavně vůči široké veřejnosti. Lidé by měli být o moravských vínech informovanější. Prostě, aby věděli, co pijí, a hlavně proč to pijí,“ říká Klára Kollárová a dodává: „Vysokou kvalitu našich špičkových vín chceme také důstojně prezentovat u světové odborné veřejnosti, a získat pro Moravu a Čechy v povědomí zahraničních zákazníků alespoň malou pozici mezi vinařskými zeměmi světa. Zahraniční milovníky vína chceme také přilákat do České republiky a představit jim nejen vína, ale i další aspekty naší vinařské turistiky. Doufám, že tak přispějeme k šíření dobrého jména našeho vinařství jejich domovských zemích.“
Více na webu www.vinarskecentrum.cz, o moravských a českých vínech na www.vinazmoravyvinazcech.cz
Šárka Pelcová