D. Houdová z farmy Apolenka Foto: Regionální potravina
Statek Apolenka najdete v blízkosti města Pardubice. Původně vznikl především jako nezisková organizace, která se zabývala hiporehabilitací. Touha pomáhat lidem, a přesto být ve spojení s přírodou, zůstala zakladatelce dodnes. Statek funguje jako sociální podnik, který zaměstnává osoby se zdravotním postižením. Zaměřují se tu na mléčné výrobky z kravského mléka. O jejich kvalitě vypovídá i ocenění Regionální potravina pro Pardubický kraj za Kefírovou zmrzlinu Apolenka.
První pomyslné základy této svébytné organizace položila majitelka před sedmi lety v roce 1999, kdy byla Apolenka neziskovou organizaci, zaměřující se na hiporehabilitaci, tedy fyzioterapeutickou metodu, kdy se k léčbě využívá pohybu koně.
„Na začátku jsme měli dva koně. Postupně přibývali klienti a s nimi i zvířata. Koupili jsme první kozu a poté i první krávu, aby se děti mohly podívat, jak které zvíře vypadá. Tak vznikly naše výukové , a teprve potom, zhruba v roce 2006, se farma rozvinula v organizaci, jakou je teď,“ vzpomíná na počátky firmy její zakladatelka Diana Houdová.
Blízko k lidem
Apolenka se řadí rozlohou spíše k menším farmám. Její plocha slouží především jako výběhy pro zvířata. Co ale nemá Apolenka do rozlohy, to má do blízkosti k lidem. Díky tomu, že se nachází v blízkosti města, se sem snadno dostanete i hromadnou dopravou. Lidé
na statku rádi tráví volný čas a od letošního roku zde mohou i dobít energii v nově otevřeném bistru Chlívek. „Hipoterapii se věnujeme stále. Rovněž máme jezdeckou školu, pořádáme výukové programy pro školy a další organizace,“ vysvětluje D. Houdová.
Jé, vy máte krávu, nebylo by k prodeji mléko?
O provoz statku se stará Diana Houdová, o administrativu její sestra, a když je třeba,
na pomoc přijdou i jejich děti. „Zaměřujeme se i na sociální zemědělství. To znamená, že nabízíme pracovní příležitosti v zemědělství i lidem se zdravotním postižením.
Ti momentálně tvoří více než 80 % zaměstnanců. Udržují v chodu celý areál, sekají trávu, starají se o zvířata, zpracovávají mléčné výrobky nebo pracují u nás v bistru,“ popisuje D. Houdová. Zpočátku statek obývali pouze koně a velmi málo hospodářských zvířat. Byl to ovšem zájem lidí, který majitelku přivedl k myšlence vyrábět produkty z kravského mléka. Výrobu mléčných produktů spustili v Apolence v roce 2015.
Špachtlová zmrzlina. Foto: Regionální potravina
Oceněná kefírová pochoutka
Na statku zpracují přibližně 180 litrů mléka denně. Vyrábí z něj nejrůznější sýry, kefír, jogurty, tvaroh a čerstvou novinkou je i domácí zmrzlina. „Už dlouho jsme směřovali samotnou výrobu k tomu, že bychom si rádi otevřeli bistro, kde budeme prodávat naše produkty, a také domácí poctivou zmrzlinu. Podmínky na to jsme ale až do loňského roku neměli,“ vzpomíná paní Houdová. Až v roce 2020 vyrostlo v Apolence nové bistro i s vysněnou zmrzlinárnou. „Loni jsme navštívili kurz výroby zmrzliny, kam jsme už rovnou vezli naše produkty, a to mléko, kefíry a jogurty,“ vysvětluje první kroky D. Houdová. Kvalitní prvotní surovina je při výrobě zmrzliny klíčová. „Nadojíme naše mléko, z něho vyrobíme kefír a z něj uděláme zmrzlinu. Na to navazují další procesy, jako je dochucování, mražení a samotné šlehání zmrzliny.“ Během návštěvy bistra si můžete pochutnat na takzvané špachtlované zmrzlině, což je alternativa mezi točenou a kopečkovou zmrzlinou. Mezi nejoblíbenější příchuti patří smetanová, skořicová a také ovocná. To v závislosti na sezóně. Absolutním trhákem je ovšem kefírová zmrzlina Apolenka, která získala ocenění Regionální potravina pro rok 2021 v Pardubickém kraji. „Získané ocenění Regionální potravina našim zákazníkům ukazuje, že jim nabízíme skutečně kvalitní produkt. To mě osobně velmi těší. Kefírová zmrzlina byla prostě trefa do černého. Už když jsme ji poprvé vyrobili na zmrzlinářském kurzu, seběhl se na ni celý pavilon zmrzlinářů. Všichni říkali, jaká je to pecka,“ dodává s hrdostí D. Houdová, která získala ocenění Regionální potravina rovněž za mléko ze svého statku v roce 2019. Sýry z Apolenky odtud distribuují do menších obchodů v okolí, ale nejvíce se je snaží prodávat přímo. Vizi do budoucna mají jednoduchou. Snažit se, aby lidé byli na statku a v bistru stále spokojení.
Další informace o ocenění Regionální potravina, oceněných výrobcích i producentech naleznete na stránkách: www.regionalnipotravina.cz.
Martin Janů