Odborný Veletrh Wine Prague 22 je dávno za námi, ale informace a povídání s vinaři jsou stále aktuální. Zástupci firmy Sekt Jan Petrák například dokázali, že i v moravských podmínkách dovedou udělat vynikající sekty, se kterými vítězně zabodovali na prestižních zahraničních soutěžích. Vladimír Hříbal technolog vinařství nám zodpověděl na několik otázek z této oblasti.
Proč jste se rozhodli vyrábět na jihu Moravy právě sekty?
Začal to v první polovině devadesátých let můj tchán Jan Petrák, vizionář, který nasměroval rodinné vinařství k trochu jiné praxi, než je na Moravě obvyklé, a rozšířil vinařství o výrobu tradičních sektů. Od prvopočátku jsme naše sekty produkovali v úzké spolupráci s Institutem Oenologique v Champange. Tchán bohužel v roce 2007 zemřel, ale naše firma jeho linii dodržuje dodnes. Označení SEKT je původně z Německa, kde ho používají od 18. století pro alkoholické nápoje, které tady vyrábějí pomocí primárního nebo sekundárního kvašení vína nebo moštu. Názvem sekt označujeme šumivá vína, která vinařství produkují metodami "Champenoise" a "Charmatovou metodou". V 1. případě dochází ke kvašení v láhvi, v 2. případě v nerezových tancích. My preferujeme první možnost. Sekty produkujeme klasickou šampaňskou metodou kvašením v lahvích od roku 1995, kdy s touto výrobou začal tchán. Vlastníme kompletní technologii Seperne z Francie od firmy Valentine, což je poloautomatická linka, na degoržování (odkalování) sektů. Při výrobě také používáme přípravky z Institutu Oenologique de Champagne, který s námi dlouhodobě spolupracuje.
Kde máte vinice?
Vinohrady máme v Kobylí na Moravě o rozloze 10 ha. Stejně tak tu vlastníme i sklepy, kde probíhá veškerá výroba a skladování sektů. Naše produkce činí zhruba 10 tisíc lahví ročně. Takže, i když rozlohou vinic patříme mezi malá vinařství, sekty vyrábíme nejenom pro nás, ale i pro další moravské vinaře, protože vlastníme jako jedni z mála v České republice technologii na odstraňování kalů z lahví. To je totiž pro hromadnou výrobu sektů důležité. Proto se na nás obracejí i další vinaři, kteří si chtějí sekty z vlastního vína zkvalitnit sortiment. Těm nejenom degoržujeme jejich produkci, ale nabízíme i ležení těchto vysokotlakých lahví u nás ve sklepích. Také jim dodáváme kvalitní korkové zátky z Francie (Barangé). Ovšem někteří zákazníci si dodávají vlastní.
Jak vidím, podařilo se vám do sektu umístit tzv. zlatinky. To umí i ve světovém měřítku jen málo firem.
Je to sekt vyrobený z Rýnského ryzlinku a zlatinky jsou ze 24 karátového zlata. Sekty u nás děláme krom Rýnského ryzlinku z klasických šampaňských odrůd, jako je Merlot, Chardonay, Rulandské modré a šedé a také z Frankovky. Od roku 2007 jsme převážnou většinu našich vinic zařadili do BIO produkce.
Antonín Karoch