Pečená husa s knedlíkem a zelím, kaldoun a další dobroty jsou součástí svatomartinských hodů po celé republice. Tradice pečené husy na svatého Martina žije i na Budějovicku. Místní restauratéři si na husí týden nachystali to nejlepší ze svých receptů. Husa láká také, alespoň podle zamluvených pobytů, i hosty odjinud.
Pro husy je týden od 8. do 14. listopadu velmi špatný. Naopak je vynikající pro všechny gurmány a jedlíky. Tradiční svatomartinské husí menu samozřejmě naplánovala řada restaurací na Českobudějovicku v jižních Čechách. “V naší destinaci evidujeme více než třicet restaurací, od kterých máme potvrzenou tuto svatomartinskou nabídku,” uvádí ředitel destinační společnosti Českobudějovicko-Hlubocko Tomáš Polanský.
Stále častěji se restauratéři zaměřují také na původ připravované drůbeže. Suroviny z lokálních zdrojů avizovala na svých sociálních sítích například známá budějovická restaurace Klika, kde připravují svatomartinské dobroty podle stejného receptu více než deset let. “Husy máme z volného chovu od manželů Tůmových z Chelčic. Kromě pečené husí čtvrtky bude také husí kaldoun, paštika, krokety a nesmí chybět ani lokše s trhaným masem,” popisuje nabídku majitel restaurace Petr Klika. Možnost doručení husích pokrmů až domů nabízí Restaurace Valmer, oceněná titulem „Jihočeská restaurace roku 2018“. “O rozvoz je zájem stejně jako o místo u stolu v restauraci. Objednávky přijímáme telefonicky a přes náš webový portál. Stůl i husu pak doporučujeme rezervovat co nejdříve,” radí majitelka firmy Monika Dvořáková.
Místo vína ležák
Ke svatomartinské huse samozřejmě patří mladé víno aktuálního ročníku, ale vzhledem k budějovické pivovarské tradici zde snoubení nápojů a pokrmu probíhá poněkud jinak. To potvrzuje také vyhlášená pivnice Masné krámy. “Mladé víno v naší nabídce samozřejmě nemůže chybět, ale stejně dobře se k huse hodí také půllitr budějovického ležáku, který tabuli perfektně chuťově doplní,” říká Tomáš Olejník, vedoucí gastro oddělení Budějovického Budvaru, n.p., který pivnici provozuje. Podobně to vypadá také na stolech podniků, které vaří své vlastní pivo, jako například Minipivovar Kněžínek, Solnice či Krajinská 27.
Svatomartinský týden láká i turisty z Čech či blízkého Rakouska, kteří si rezervují pobyty a kombinují dobré jídlo s návštěvou oblíbených památek. “Je to ideální příležitost využít slevové vouchery na ubytování z právě probíhající kampaně „Dovolená v jižních Čechách“. Mimosezona na Budějovicku pak přímo vybízí k odpočinkovému pobytu a nic neřešení,” poznamenal k svatomartinské tradici Tomáš Polanský. Slevové vouchery si mohou zájemci registrovat na webu dovolena.jiznicechy.cz a ušetřit až 300 Kč na osobu a noc u zapojených ubytovatelů. Seznam restaurací na Budějovicku, kde si pochutnáte na svatomartinské huse, najdete na webu bit.ly/husa2021