Sabina Bergmanová
Burčáková sezóna je tu. Morava a Čechy jsou jednou z mála oblastí, kde se tato perlivá a nezaměnitelně vonící pochoutka prodává a pije. Koupit se dá různě. Ovšem ten nejlepší burčák je však vždy od konkrétního vinaře. Důvod je prostý. Burčák již z podstaty nemá rád dlouhý transport a nejlepší chuť má jen pár hodin. Maximálně totiž vydrží jeden až dva dny.
Burčák můžeme připravit z jakékoliv odrůdy révy, ale obvykle vinaři využívají odrůdy, které dozrávají dříve, jako například Muškát moravský či Müller Thurgau. Bílý burčák je výrobně jednodušší. Proto se s ním setkáváme častěji. Červený vyrábějí z modrých odrůd, které dozrávají později. „Dobrý burčák by měl být světlý, mléčný, příjemné vůně a sladší v chuti. Neměl by mít nahnědlou barvu ani kvasinky, usazené na dně lahve. Také nemá z něj být cítit alkohol a nesmí být kyselý,“ vypočítává charakteristiky oblíbeného nápoje hlavní sommeliér Salonu vín Marek Babisz. „Pokud je většina cukru v něm prokvašená, burčák není svěží a sladký. Naopak má už v sobě hodně alkoholu (klidně 10 procent), což už není příjemné. Burčák v nejlepší kondici má jen 3 až 6 procent alkoholu.
Proč se burčákem nikdy neťuká?
„Burčák je kvasící mošt a mezi vinaři panuje taková pověra, že pokud si s kvasícím moštem přiťuknete, můžete ho „probudit“ a následně se víno může pokazit,“ vysvětluje M. Babisz. A přidává další radu. „Určitě byste neměli při transportu lahev zcela uzavřít, netřepat s ní a nevystavovat ji vysokým teplotám. Hlavně nenechávat lahev v rozpáleném autě,“ varuje zkušený sommeliér. Výbuch PET lahve je sice výjimečný, ale za určitých podmínek k němu dojít může. Většinou však přehřátý burčák exploduje až po otevření petky. „Uzávěr lahve nikdy neutahujte, vždy ho nechejte lehce povolený, aby mohl kysličník uhličitý unikat z lahve. Pod uzávěrem nechejte vždy volné místo. Stačí zhruba deset procent, aby se CO2 a pěna měly kde hromadit,“ přidává M. Babisz další doporučení. Občas se říká, že člověk by měl vypít burčáku tolik, kolik má krve. Tím prý posílí své zdraví. Burčák je sice tělu prospěšný, ale s jeho množstvím se to nemá přehánět. „I když má běšžně nižší obsah alkoholu, obsahuje velké množství CO2, které násobí jeho účinek. Dalším nebezpečím je fakt, že připomíná spíše sladký mošt. Lidé mají pocit, že ho lze vypít neomezené množství. Opak je ale pravdou. Zlom nastává velmi rychle a intenzivně,“ varuje M. Babisz
s tím, že více než litr burčáku za den by rozhodně pít nedoporučoval. Více o vínech na www.vinazmoravyvinazcech.cz