Antonín Karoch
Tokajské vinné sklepy zvenčí
První písemná zmínka o vinicích Tokaj-Hegyalja pochází z roku 1251. Tehdy, už v roce 1737 byl v oblasti zavedený systém klasifikace vín. Prostě, co vinaři mohou a nesmí. I v současnosti je návštěva zdejších vinařství zážitkem. Místní vinaři rádi představují nejlepší vína i vinice v regionu na tematických procházkách, spojených s piknikem. Jsou tu k dispozici dokonce samostatné vinné autobusy, které každého, kdo má zájem, odvezou na speciální ochutnávky vín nebo proslulé večeře s vínem. Po vinicích se můžete procházet pěšky, na kole, na vozech s pohonem všech kol nebo dokonce na Segway! Prostě zdejší vinaři udělají vše, aby se stala návštěva tohoto regionu skutečným nezapomenutelným zážitkem.
Do regionu Tokaj-Hegyalja nemohou zdejší vinaři dovážet hrozny nebo mošt z jiných vinařských oblastí. Vína mohou přivézt pouze lahvovaná. Tak praví zdejší vinařský zákon, starý několik století. Dlouhá, vlhká, slunečná podzimní charakteristika regionu je příznivá pro botrytizaci, tedy napadení hroznů ušlechtilou plísní Botritis cinerea, díky čemuž se zde vyrábí vína Aszú, Furmint a Hárslevelű s extrémní komplexitou a úžasnou rovnováhou kyselin, cukru a alkoholu. V regionu se pěstují také muškát bílý, Zéta, Kövérszőlő a Kabar. Kromě Tokaje, jmenovce regionu, jsou nejznámějšími osadami, schválenými pro pěstování a výrobu Tokajského, i Tarcal, Mád, Tállya, Tolcsva a Erdőbénye.
A zevnitř....
Tokaji Aszú je jedno z nejznámějších maďarských, přirozeně sladkých vín. V Tokaji existují dokumenty, které se zachovaly ze 16. století. Popisují, jak se tehdy vyráběla tato sladká vína, a informují o místech ve vinařské oblasti, která se ukázala nejvhodnější pro jejich produkci. Dalo by se říci, že se jedná o nejstarší příklad systému chráněného původu, který dnes tak dobře známe. I tehdy se předkové dnešních Maďarů snažili podle přísných pravidel vyrábět Aszú té nejlepší kvality. Jedná se o základní víno, do kterého se během fermentace nebo po ní přidávají jednotlivě ručně sbírané botritické bobule révy vinné. To znamená, že víno kvasí dvakrát, což mu dává nepřekonatelné bohatství chuťových vjemů. Sbírání těchto bobulí azzú trvá mnoho týdnů. Jedna osoba zhruba sklízí od 12 do 18 kg za den. Nasbírané bobule tu až do konce sklizně skladují v nádobách s otvorem na dně. Jak se zvyšuje množství a hmotnost hroznů, samovolně z nich vytéká šťáva s velmi vysokým obsahem cukru. Tato šťáva je známá jako essencia. Většina této essencie se přidává do vína Aszú v průběhu zrání. Při velice vzácných a významných příležitostech tu vyrábějí speciální víno přímo z essencie. Podle toho vypadá i jeho vysoká cena. Vyrábět vína podobná Aszu nemůže každý. Potřebuje k tomu zvláštní klima a nějaký druh velké přírodní vodní plochy. Tokaj leží na soutoku řek Bodrogu a Tisy, které zaručují podzimní mlhy. Co dalšího je potřeba k dobrému aszúskému vínu? Už zmíněná ušlechtilá plíseň Botrytis cinerea. Místní ji běžně nazývají „šedá forma“. Předpokladem dobrého Aszú je mít dokonale zralé a zdravé hrozny, kde se ušlechtilá plíseň může dobře šířit.
Ovšem v regionu nevyrábějí pouze skvělá vína, ale i řadu kosmetických výrobků. Při výrobě různých přípravků péče o pleť se sice nepoužívá víno Aszú, ale již zmíněná Tokaji esszencia (esence), která obsahuje hlavně cukry a aminokyseliny. Tyto ingredience se vstřebávají pokožkou a významně zlepšují její prokrvení. Díky tomu se stává pružnější a hebčí. Prý to stojí za to odzkoušet……