Lucie Kovandová
První jahody z firmy Zahrada Svádov, připravené pro Globus
Celkovou letošní úrodu zbrzdila nepřízeň počasí. I přes ní však čeští zákazníci mají již možnost koupit čerstvou sklizeň od farmářů. Jako první to byl český chřest před několika týdny. Teď se dočkají zákazníci i českého ovoce. Do Globusů totiž dorazí první letošní české jahody ze Zahrady Svádov.
Dobře se vede pěstování jahod ve Svádově na Ústecku i letos. První české jahody jsou vypěstovány v Zahradách Svádov hydroponicky ve foliovém skleníku o rozloze jednoho hektaru. „Letošní první jahody jsou veliké, sladké a krásně voní. Právě putují do hypermarketů Globus. Loni jsme zažili rekordní rok, do Globusu jsme mohli díky dobré úrodě a počasí dodávat celých devět týdnů, což je na české jahody nevídané,“ říká Stanislav Štrympl mladší z rodinné farmy Zahrady Svádov. Na tamních osmi hektarech polí pak farma očekává úrodu za čtrnáct dnů. Čerstvé hned několikrát denně budou putovat do hypermarketů Globus v Praze Čakovicích, Černém Mostě, Zličíně a v Ústí nad Labem.
Ve Svádově pěstují jahody hydroponicky na slámě
„Jsme prvním hypermarketem, který každý rok nabízí české jahody. Ty zejména jsou pro všechny lidi jakýmsi odstartováním pravé sezóny plodin od našich farmářů,“ řekl František Wagner, ředitel category managementu FOOD hypermarketů Globus, které i nadále zvyšují podíl české produkce v návaznosti na možnostech českých farmářů ve svých obchodech. Jak je dostat na prodejní pulty hypermarketu? „Do roku 2012 jsme jahody prodávali přes vlastní stánky ve městě. V roce 2012 nás oslovili pracovníci tohoto řetězce. Nejdříve jsme začali zásobovat jejich hypermarket v Ústí nad Labem. To se setkalo s velikým pozitivním ohlasem. Pak jsme začali zásobovat i další Globusy. Hlavní zásadou při zásobování jahodami je čerstvost. To znamená, že jahody raději zavážíme několikrát denně, aby na pultech byly stále čerstvé. Zásadně tu prodáváme pouze jahody ten den natrhané,“ říká o spolupráci s hypermarkety Stanislav Štrympl mladší z rodinné farmy Zahrady Svádov. Jednou z mnoha zásad pěstování jahod v této farmě je nejen všestranná péče, ale také zalévání pitnou vodou z vlastní studny.
Při zalévání tu používají pitnou vodu z vlastní studně
Letošní chřest je lahůdka, říkají pěstitelé
Chladno se podepsalo na době sklizně jedné z vůbec prvních českých zelenin v sezóně, chřestu. Ten se sklízel s měsíčním zpožděním, ale dnes je již například ve všech hypermarketech Globus ke koupi. „Letošní český chřest kvalitní, řekl bych zlatý standard. Jeho sezóna letos potrvá asi do poloviny července. Do té doby si na čerstvém českém chřestu můžeme opravdu pochutnat,“ říká Jan Charvát z farmy Český chřest.
Český chřest