Dne 17. května, v předvečer mezinárodního dne muzeí, byly ve Smetanově síni Obecního domu v Praze slavnostně vyhlášeny výsledky soutěže muzeí Gloria musaealis za rok 2017. Soutěže se zúčastnilo rekordních 99 projektů ve třech kategoriích, hodnocených odbornou porotou.

Současný - osmičkový rok je jako vždy v české historii obdobím řady výročí, zpravidla významných historických – a ne vždy pozitivních – mezníků. Najde se tu však také jedno menší, které by nemělo mezi těmi velkými tak úplně zapadnout. Dotýká se zejména těch z nás, kteří si rádi pochutnají na kvalitních a chutných potravinách, vyrobených v Česku. Právě před deseti lety se skupina zdravě motivovaných potravinářských odborníků rozhodla postavit se tlaku trhu na co nejnižší cenu potravin, kdy i kvůli dravé zahraniční konkurenci zaplavovalo regály obchodů stále víc takového zboží, o jehož chuti a kvalitě se dalo úspěšně pochybovat. Za takové situace se dokonce zrodilo rčení, že se Česká republika stává popelnicí Evropy - a nutno přiznat, že na tomto „šprochu“ bylo v tu dobu pravdy snad víc než trochu.

O svých vínech mluví jako o tzv. butikových, určených pro vrcholnou gastronomii a evidentně svého záměru dosáhli. Najdeme je v obci Pavlov pod malebnou siluetou Dívčího hradu nebo-li dříve hradu Meidenburg v pozadí. Jedná se o vinařství Reisten. Produkcí zhruba 120 tisíc lahví dnes nijak zvláště neoslňuje, ale od samého začátku ho koncipovali pro výrobu vysoce kvalitních vín a samo vinařství tento plán dodnes přísně dodržuje.

Zástupci prestižních španělských vinařství a čeští vinařští obchodníci i milovníci vína se jako každoročně v první polovině května sešli se v hotelu Eurostars Thalia na Prezentaci a degustaci španělských vín z několika výrazných španělských vinařských regionů. Na akci, kterou pořádal ICEX Spain Trade and Investment (Společnost pro obchod a investice) a organizačně zajišťovala Ekonomická a obchodní kancelář Velvyslanectví Španělska v Praze, prezentovalo své nejlepší výrobky 25 zástupců španělských vinařských firem a družstev. Součástí letošní prezentace byl seminář O španělském víně, který vedl zkušený sommeliér Dominik Sokol.