" Polárníci, horolezci, lyžaři, cyklisté, dálkoví běžci a další vytrvalci a možná třeba i ragbisté, mohou nebo již mají sebou v místech věčného ledu nebo ve výškách nad 7 000 metrů nad mořem či během soustředění med," dozvěděli se na setkání s vědci, ale také i s funkcionáři Českého svazu včelařů pozvaní novináři, kteří pečivě poslouchali, jak všechna energe na Zemi je ze Slunce.
Původně jsme neočekávali, že tady padne slovo o sportu, ale hned v úvodním vystoupení vědeckého pracovníka Dalibora Titěry z VÚVč Dol vyšlo najevo, že med je v nejrůznějších podobách sportovci hodně využíváný.
Není divu. "Med je dokonalý přírodní produkt. Včelám umožňuje přežívat jakékoliv rozmary počasí a s jeho definicí si hlavu nelámou. Pro nás je med sladká látka, kterou tvoří včely z nektaru nebo jiných sladkých šťav získaných z živých rostlin. Obohacují je látkami ze svého těla, ve svém těle je mění, ukládají do plástů a tam nechávají uzrát. Skutečný med tedy nemůže vznikat jiným způsobem. Včely si umí za všech okolností připravit perfetní med. Zkazit ho může jenom člověk a to nevhodným zpracováním a skladováním," má jasno Dalibor Titěra.
"Med vydrží různé teplotní výkyvy a proto po něm sahají ti, kteří teplotní výkyvy rovněž zažívají. Naposled jsme vybavili medem do nepohody polárníky," dozvěděli jsme se od včelařů.
Ovšem pozor. Kvalitní věci se falšují. Víno, obrazy a také med. Proto kontroly občas odhalí, že do medu při zpracování někdo přimíchal levné sirupy, cukr nebo prostě vodu. "Prostudujte při nákupu medu jeho původ," radí včelaři.
Původně jsme neočekávali, že tady padne slovo o sportu, ale hned v úvodním vystoupení vědeckého pracovníka Dalibora Titěry z VÚVč Dol vyšlo najevo, že med je v nejrůznějších podobách sportovci hodně využíváný.
Není divu. "Med je dokonalý přírodní produkt. Včelám umožňuje přežívat jakékoliv rozmary počasí a s jeho definicí si hlavu nelámou. Pro nás je med sladká látka, kterou tvoří včely z nektaru nebo jiných sladkých šťav získaných z živých rostlin. Obohacují je látkami ze svého těla, ve svém těle je mění, ukládají do plástů a tam nechávají uzrát. Skutečný med tedy nemůže vznikat jiným způsobem. Včely si umí za všech okolností připravit perfetní med. Zkazit ho může jenom člověk a to nevhodným zpracováním a skladováním," má jasno Dalibor Titěra.
"Med vydrží různé teplotní výkyvy a proto po něm sahají ti, kteří teplotní výkyvy rovněž zažívají. Naposled jsme vybavili medem do nepohody polárníky," dozvěděli jsme se od včelařů.
Ovšem pozor. Kvalitní věci se falšují. Víno, obrazy a také med. Proto kontroly občas odhalí, že do medu při zpracování někdo přimíchal levné sirupy, cukr nebo prostě vodu. "Prostudujte při nákupu medu jeho původ," radí včelaři.