V termínu 19. až 22. 1. 2011 se uskutečnil presstrip publikujících novinářů z CTP do rakouských Alp. Studijní cestu zajistili rakouští partneři z Kärtner Werbung, TVB Katschberrg/Rennweg a ALPY spol. s.r.o Praha. Novináři byli hosty hotelu Hinteregger v Katschbergu. Delegaci našich žurnalistů vedl ředitel společnosti ALPY Ing. Ladislav Jirásko, vydavatel magazínu Lidé&HORY, organizátor tradičního mezinárodního pražského alpinistického festivalu.
Rakouští hostitelé (Foto: Miroslav Feszanicz)
Při uvítání našich žurnalistů zástupci Kärnten Werbung a TVB Karschberg/Rennweg se konala neformální tisková konference – beseda o turistických nabídkách a magnetech cestovního ruchu regionu, kterou vedla v češtině manažerka paní Lada Panter-Pranterová, v jejíž režii a perfektní péči pak byl následující čtyřdenní program.
Lyžování, sáňkování, wellnes
Většina novinářů z osmičlenné skupiny lyžovala, někteří dali přednost sáňkování, všichni společně si pak po celodenním nabitém programu vychutnávali hotelový wellness komfort, včetně solné lázně a solné komory.
Během presstripu , vybaveni jak potřebným sportovním náčiním, tak odborným doprovodem, viděli a na vlastní kůži si zkusili sjezdovky lyžařského areálu Katschberg-Aincek: 70 km upravovaných tratí, včetně A1, což je jedna z nejdelších „černých“ sjezdovek v Rakousku, Direttissima z Ainecku. Novinářům též byla představena „Snowbowle“, nová sjezdovka na Ainecku, která se rozkládá na ploše osm hektarů a je chráněna proti větrům. Velkým zážitkem a příležitostí k rozhovoru s hvězdami lyžařského olympijského sportu byla beseda s Guido Schifferem a Ing. Franzem Kohlmaierem. Zajímavá a velmi inspirativní byla rovněž exkurze v Trebesingu v prvním „dětském hotelu“ v Evropě, který své vynikající služby zaměřil na rodiny s dětmi, doslova od kojenců.
Ivan Černý jménem CTP děkuje za pozvání (Foto: Miroslav Feszanicz)
Gastroturistika
Celá infocesta se rovněž nesla v duchu gurmánských zážitků. Novináři byli kupříkladu „uneseni“ na saních tažených koňmi na chatu Pritzhütte v chráněné oblasti Gontal. Zde žurnalisty čekal večer plný srdečné, rozezpívané atmosféry a korutanských specialit, až se stoly prohýbaly. Nejinak tomu bylo při návštěvě chaty Pfandlhütte s místními dobrotami lidové kuchyně, včetně sušené šunky, svařeného vína a „šňapsů“ báječných likérů . Vše ovšem jistila vinotéka hotelu Hinteregger s jedinečnými rakouskými víny se kterými se připíjelo i v čase rozloučení s příslibem – nevidíme se naposledy.
Více v reportáži Usměvavé Korutany v rubrice Ze světa. Klikni a uvidíš celý článek !!!