
Minipivovarů v Česku pomalu přibývá. Na konci roku 2024 jich evidovali 520. Přestože meziroční trend mírného nárůstu celkového počtu minipivovarů zůstává stabilní, jejich celková výroba meziročně klesla o více než 6 %. Co za tím stojí? Především změny ve složení trhu a nové spotřebitelské preference.
Významným novým milníkem českého pivovarství, kterého se po téměř čtyřech letech úsilí a intenzivní práce podařilo dosáhnout, je zápis české pivní kultury na Seznam nemateriálních statků tradiční lidové kultury České republiky. Tento krok je nejen historickým, kulturním a společenským vítězstvím, ale především důležitým nástrojem k ochraně, rozvoji a předávání jednoho z nejcennějších pokladů české kultury. Jsme hrdí na to, že jsme mohli tento projekt podpořit. Zápis se stal skutečností na přelomu roku a je výsledkem spolupráce pivovarníků, odborníků a dalších zapojených institucí. Českomoravský svaz minipivovarů je zároveň zakládajícím členem organizace Independent Brewers of Europe (IBE), která sdružuje malé nezávislé pivovary napříč Evropou. V současné době má 12 členů a zastupuje téměř 15 mil. hl ročního výstavu.

Ačkoliv některé pivovary během roku ukončily svji činnost, jiné vznikají. Takže jich v celkovém součtu přibylo zhruba deset. Pokles objemu výroby ovlivnilo především to, že majitelé několika minipivovarů přešli do vyšší kategorie (nad 10 tisíc hektolitrů) a také rostoucí podíl pivních nealkoholických variant.
Minipivovary přinášejí pestrost, nové přístupy a chutě. V současné době sledují trend a výrazně se zaměřují i na oblast nízkoalkoholických a nealko piv. Tento trend je skutečně nový. Za poslední dva roky se počet minipivovarů, které vyrábějí nealko pivo, téměř zdvojnásobil. Proto i Českomoravský svaz minipivovarů spolupracuje například s Výzkumným ústavem pivovarským a sladařským na vývoji právě dalších druhů nealkoholických piv.
Roste také obliba tzv. nízkostupňových „speciálů“, tedy piv, která nejsou ředěná, ale přímo vařená s nižší stupňovitostí. Není to jednoduché. Sládci právě u těchto piv prokazují, jak ovládají své řemeslo. Ústup od silných, vícestupňových piv je tak jasně patrný.

„To je naše odpověď na společenskou výzvu ohledně snížení konzumace alkoholu. Dokazuje to, že samoregulace a osvěta mohou být mnohem efektivnější než zákazová opatření,“ vysvětluje Michal Voldřich, prezident Českomoravského svazu minipivovarů.
Dokonce i v zemi ležáku se chutě mění. Spotřebitelé stále častěji vyhledávají piva s ovocným či kořeněným profilem a výrazný růst zaznamenávají také nealkoholická a nízkoalkoholická piva. Není to ani tak kvůli dopravě, ale jako plnohodnotný nápoj v horkých dnech. Zvláště při jízdě na kole.
„Češi dnes chtějí piva, která chutnají skvěle, ale zároveň ladí s jejich životním stylem. Nealkoholická a nízkoalkoholická piva už nejsou kompromisem, ale standardní součástí nabídky. Právě tento segment vnímáme jako důležitý pro budoucnost,“ dodává M. Voldřich.

Minipivovary se rovněž stále více obracejí k lokálním a kvalitním surovinám. „Sledujeme návrat ke spolupráci s regionálními sladovnami a chmelaři. Tím pivovarníci nejen podporují místní producenty, ale zajišťují se i jedinečný regionální chuťový profil piva,“ tvrdí M. Voldřich.
Negativním trendem současnosti je zánik malých hospůdek zejména na vesnicích a malých městech. S jejich zánikem se vytrácí i sociální, kulturní a společenský život. Mizí místa, kde si mohou lidé sednout a sousedsky se pobavit. V hospůdkách také nehrozilo, že si alkohol mohli koupit nezletilí. Minipivovary s výčepem jsou tak často jediným místem v regionu, kde najdeme společenský život.
Kdo má zájem si tuto skutečnost ověřit, může navštívit již XIII. ročník Festivalu minipivovarů na Pražském Hradě. Je to doslova oslava českého pivovarnického umění. Akce se uskuteční se 13. a 14. června v prostorách Královské zahrady Pražského hradu. Na návštěvníky čeká ochutnávka více než 100 druhů piv ve 33 stylech od 50 českých a moravských minipivovarů a tří hostujících pivovarů z Belgie.
„Třináctý ročník letos připadá symbolicky na šťastný pátek třináctého – a pro minipivovary je ta třináctka opravdu šťastná. Když se totiž ohlédneme, jak se za těch třináct let proměnila česká pivní scéna, je to až neuvěřitelné. Počet minipivovarů se zpětinásobil, pevně se usadily v povědomí konzumentů a zcela změnily vnímání piva jako nápoje,“ hodnotí Jan Šuráň, ředitel festivalu. „Letos chceme kromě ochutnávky výborných piv ukázat i současné dění v pivovarnictví, jako je přístup k surovinám, stylům nebo proměnu spotřebitelských očekávání.“
Festival, který tradičně pořádá Českomoravský svaz minipivovarů, nabízí široké veřejnosti, pivním fandům i odborníkům z oboru jedinečnou příležitost poznat rozmanitý svět malých pivovarů. Na místě budou osobně přítomní sládci a majitelé pivovarů, aby se s návštěvníky podělili o příběhy svého podnikání a podali detailní informace o jednotlivých produktech. Letošní ročník také organizátoři obohatili o účast zástupců belgických pivovarů. Alespoň návštěvníci budou moci porovnávat. „Pro letošní ročník jsme připravili více piva než kdy dříve, takže si bude moci opravdu každý návštěvník užít širokou paletu chutí a vzorků,“ tvrdí J. Šuráň.
Počet návštěvníků je limitovaný kapacitou místa a bezpečnostními požadavky Pražského hradu. Vstupenek připravili organizátoři festivalu na každý den 1200. Jsou v prodeji online ZDE a omezené množství si můžete koupit i na místě. V ceně je degustační sklenice, katalog pivovarů a neomezená degustace.
TZ/ Antonín Karoch, foto A. Karoch