
Před Břevnovským klášterním pivovarem sv. Vojtěcha (Markétská 1/28, Praha 6 – Břevnov) proběhne v sobotu 26. dubna od 11 do 22 hodin 2. ročník Festivalu klášterních pivovarů. Návštěvníci mohou ochutnat na nádvoří nejstaršího českého kláštera, který je s výrobou piva historicky úzce spjatý již od svého založení roku 993, řemeslné pivo z klášterních pivovarů.
Návštěvníci budou mít jedinečnou příležitost ochutnat sortiment všech pěti českých klášterních pivovarů na jednom místě. Jejich spolupráce vznikla díky programu „Volba sládků“ z Plzeňského prazdroje. Letošní ročník spojuje technologie nakuřovaného sladu. Každý ze zúčastněných pivovarů k ní přistoupil originálním způsobem ať už při výběru pivního stylu, nebo při dávkování různého množství nakuřovaného sladu. Výsledkem je sedm „Poutních piv“, která můžete na festivalu ochutnat. K pěti českým klášterním pivovarům se připojili i vzácní hosté, klášterní pivovarníci ze Slovenska z Červeného kláštora. Nebudou chybět ani někteří účastníci z „Volba Sládků“ z Prazdroje.

Domácí Břevnovský klášterní pivovar sv. Vojtěcha výjimečně dopředu navařil historický speciál podle receptury z roku 1585 z knihy Tadeáše Hájka z Hájku, osobního lékaře Rudolfa II. Toto pivo, které na festivalu ochutnáte, by mělo návštěvníkům přiblížit chuť středověkých piv ze 16. století. Loni se Břevnovský pivovar prezentoval samotnou výrobou tohoto piva během festivalu. Letos to vezme z té „ochutnávací“ stránky. Festivalu se účastní Břevnovský klášterní pivovar sv. Vojtěcha (Praha), Klášterní pivovar sv. Norberta Strahov (Praha), Pivovar Ossegg (Osek), Pivovar Porta Coeli, Vorkloster (Předklášteří), Klášterní pivovar Želiv (Želiv), Pivovar Červený Kláštor (host ze Slovenska) a Volba Sládků – Plzeňský prazdroj.

Organizátoři akce se rozhodli také nabídnout návštěvníkům tematický doprovodný program, zaměřený na historii klášterních pivovarů. Díky tomu si budete moci například prohlédnout Břevnovský klášterní pivovar a dále se něco dozvědět o vaření piva na stánku Vysoké školy chemicko-technologické. Studenti vám předvedou ukázkou vaření nakuřovaného piva v domácích podmínkách (homebrewing). Můžete se zúčastnit i workshopu o českých surovinách pro výrobu piva (slad a chmel) a v průběhu dne nebude chybět ani hudební vložka. Pivo tu budou čepovat výhradně do festivalového skla o objemu 0,4 l, které lze zakoupit na vstupu. Vstup na festival je zdarma. Více informací: www.brevnovskypivovar.cz nebo na FB události Festival klášterních pivovarů | Facebook.
Ondřej Hampl