Období od 6. do 17. listopadu nebude pro husy zrovna veselé. Ovšem rozjasní tváře všem milovníkům dobrého jídla, zvláště na Budějovicku. Řada majitelů restaurací v této turistické oblasti v jižních Čechách totiž naplánovala tradiční Svatomartinské husí menu, o které je každoročně velký zájem. Už nyní se plní rezervace.
Pečená husa, červené nebo bílé zelí, knedlíky, občas lokše nebo polévka z drobů, zvaná kaldoun. Nejen tyto pochoutky najdete na budějovickém tradičním svatomartinské menu, na kterém si s oblibou pochutnávají začátkem listopadu hosté zdejších restaurací. Na Budějovicku k podávané huse historicky patří pivo, ale nechybí ani víno. Svatý Martin láká do jižních Čech zvláště turisty, kteří si potrpí na tuto klasickou drůbeží pochoutku. Ti si už nyní rezervují místa u stolu a lůžka v hotelích. Zájem je každoročně nemalý.“V tuto chvíli máme na seznamu téměř čtyřicet restaurací z Budějovicka, které nám potvrdily Svatomartinskou nabídku. To je téměř dvojnásobek oproti loňskému roku. Místo u stolu na husí hostinu určitě doporučujeme rezervovat předem,” uvádí ředitel Turistické oblasti Budějovicko Tomáš Polanský.
Stále častěji využívají budějovické restaurace drůbež z lokálních chovů a malých farem. Jednou z nich například známá budějovická restaurace Klika Kitchen, která odebírá husy z volného chovu a v kuchyni používá i další lokální suroviny. “Husy máme jako obvykle z farmy od manželů Tůmových z Chelčic. Kromě pečené husí čtvrtky s červeným zelím s povidly a houskovým knedlíkem s kaštany bude v nabídce celá řada dalších pochoutek z husího masa. Například marinovaná smažená husí játra, paštika s rakytníkem a nakládanou zeleninou nebo plněné knedlíky s husím masem. Tím však svatomartinská hostina v naší restauraci nekončí,” popisuje nabídku majitel restaurace Petr Klika. Husí speciality a suroviny z místních zdrojů najdete také v Pivnici Zvon na Náměstí Přemysla Otakara II. v centru Českých Budějovic. Generální manažer Grandhotelu Zvon Zdeněk Novotný dodává: “Husu pomalu konfitujeme v sádle přes noc až 14 hodin. Nechybí domácí žemlový knedlík, bramborové drbáky, švestkové červené zelí a husí jus. Jsou to recepty, vycházející z tradice česko-vídeňské kuchyně.”
Tradičně se sice ke svatomartinskému menu má podávat mladé víno aktuálního ročníku, ale na Budějovicku musíte přihlédnou k místní pivovarské tradici. Nemělo by vás tedy překvapit, pokud k huse dostanete půllitr dobře načepovaného ležáku. Potvrzují to hosté vyhlášené pivnice Masné krámy. “Mladé víno v nabídce naší restaurace také najdete, my však preferujeme Budvarský ležák, který se k huse skvěle hodí a sváteční tabuli perfektně chuťově doplní,” vysvětluje Tomáš Olejník, vedoucí gastro oddělení Budějovického Budvaru, n.p., který pivnici provozuje. Ležák nebo pivní speciály si pak k jídlu můžete dát také v podnicích, které vaří vlastní pivo. Například Minipivovar Kněžínek, Solnice nebo minipivovar Krajinská 27 j jinde.
Svatomartinský týden láká tradičně také turisty. Ti si již nyní rezervují pobyty a chystají se na pohodovou atmosféru, která v mimosezoně v jižních Čechách panuje. Lákají je nejen České Budějovice, ale také třeba Safari Resort v Hluboké u Borovan s vlastní restaurací nebo Hluboká nad Vltavou. Vytrávit tučnou hostinu mohou v Zoo Hluboká nebo cestou na Zámek Hluboká, jejichž provozy fungují celoročně. “Svatomartinský týden je skvělou příležitostí, jak spojit dobré jídlo s návštěvou oblíbených turistických míst. Mimosezónu na Budějovicku si oblíbili především požitkáři, kteří nikam nespěchají a chtějí si vychutnat odpočinkovou atmosféru podzimu. Letošní zvýšený zájem o husí speciality to jen potvrzuje,” dodává T. Polanský. Seznam restaurací s husím menu najdete na webu https://bit.ly/husa_na_budejovicku
Vojen Smíšek, foto Zuzana Reifová