
Když se kdysi k veletržním městům Praha a Brno připojily se svým Výstavištěm Země živitelka i České Budějovice, mnozí z oboru nově zřízenému prostoru pro výstavy a veletrhy na břehu řeky Vltavy moc šancí nedávali. Osmdesátá léta dávno odnesl čas a českobudějovické Výstaviště v žádném případě nezaniklo. Naopak, dodnes dotváří kolorit jižních Čech a krom domácích se stalo i oblíbeným turistickým cílem nadšenců z Rakouska i Německa.
Na českobudějovickém Výstavišti už 15. května 2025 otevírají brány veletrhy CZECH FOOD EXPO, což je již 3. ročník národního potravinářského veletrhu a druhá největší jihočeská výstava zahrádkářů a kutilů, veletrh HOBBY.

Veletrh HOBBY je tradiční jarní výstavou nejen pro zahrádkáře a domácí kutily, kdy si návštěvníci vyberou z široké nabídky sazenic, zahradního nábytku, dekorací, nářadí, zahradní, a dokonce i komunální techniky. V sekci bydlení tu vystavují novinky z oblasti vytápění, fotovoltaiky nebo izolací. V letošním roce organizátoři výstavu tematicky opět zaměřili i na větší nabídku karavanů, obytných vozů a přívěsů, vestaveb a příslušenství včetně odborného poradenství. „Výstava HOBBY má už dlouholetou tradici a je naší druhou největší výstavní akcí. Program i zaměření proto vždy organizujme s ohledem na všechny generace našich návštěvníků a jejich zájmy od zahradničení, kutilství až po sport,“ informoval předseda představenstva českobudějovického Výstaviště Mojmír Severin.

Součástí výstavy je bohatý doprovodný program, čítající od tradiční dechovky v Pivovarské zahradě, HOBBY DĚTSKÝ SVĚT za hlavní bránou, v pavilonu R1 čeká výstava závodních a rallye vozů a v pavilonu R3 víkendová RC TRUCK SHOW rádiem řízených trucků, stavební a zemědělské techniky i expediční modelů. Fanoušci najdou i zástupce sportovních jihočeských klubů. Například v sobotu se publiku představí hokejisté Motoru, kteří plánují dokonce autogramiádu. Určitě velice zajímavý bude turnaj v bojových sportech v sobotu a v neděli. Ve čtvrtek venkovní pavilon C1 bude patřit záchranářům, kdy ve spolupráci se Zdravotnickou záchrannou službou Jihočeského kraje DEN LINKY 155. Zájemcům zdravotníci změří krevní tlak, naučí poskytovat první pomoc včetně kardiopulmonální resuscitace. Návštěvníci si také mohou prohlédnout sanitní vozy i reálné záchranářské vybavení.

V pořadí již 3. potravinářský veletrh CZECH FOOD EXPO letos zaplní 2 pavilony, 2 pódia, a to zejména kvalitními českými potravinami. Pracovníci Výstaviště zejména díky zvýšenému zájmu vystavovatelů museli rozšířit akci o další výstavní prostory. Kromě pavilonu T1 a nově pavilonu T2 jsou veletrhu věnují i venkovní plochy. Tady například najdou návštěvníci „pivní stezku“, o kterou se postarali zástupci řemeslných pivovarů. Veletrh je primárně zaměřený na prezentaci a prodej potravinářských produktů. Jeho součástí ale jsou i malé potravinářské technologie a inovativní řešení pro prodejny a distribuci. Proto se ho s oblibou účastní potravináři z celé České republiky i lokální farmáři. Letos například přislíbilo účast přes 100 vystavovatelů. Největší expozice patří Státnímu zemědělskému intervenčnímu fondu. Svoje zastoupení budou mít v Českých Budějovicích výrobci a prodejci masných i mléčných výrobků, pivovary, lihovary, vinařství, pražírny kávy a další potravinářské provozy. „Budeme spokojení, když k nám na Výstaviště přijde podobný počet návštěvníků jako vloni. Letošní rok jsme například v rámci odborného programu zařadili nová netradiční témata, jako je například umělá inteligence v potravinářství. Návštěvníky bych také rád pozval i do expozice Svazu pekařů a cukrářů, kde bude denně vonět čerstvě upečené pečivo,“ prozradil ředitel českobudějovického Výstaviště M. Severin a dodal, že v sobotu by si gurmáni a milovníci dobrého jídla neměli nechat ujít grilování kvalitního prémiového hovězího masa z býka masného plemene Angus.

Na hlavním pódiu v pavilonu T1 se budou po celou dobu veletrhu střídat profesionální kuchaři i známé osobnosti, jako je herečka Markéta Hrubešová, šéfkuchař a restauratér Ondřej Slanina, vítěz cukrářské soutěže PEČE CELÁ ZEMĚ Vojtěch Vrtiška, kuchař, který většinu svého života strávil v USA a vařil pro několik amerických prezidentů a celebrit, Miroslav Dušek a další. V pavilonu T2 si víkendový program připravili lidé z iniciativy „České pole“ společnosti makro ČR, kteří si dali za cíl podporovat a rozvíjet tradiční produkty českého zemědělství a společně usilovat o jejich místo v české kultuře a gastronomii. „Iniciativa České pole propojuje české farmáře s profesionální gastronomií. Usilujeme o to, aby mladá generace kuchařů rozuměla nejen přípravě pokrmů, ale i původu a kvalitě surovin, se kterými pracují. Proto mě velmi těší, že se studenti gastronomických škol během veletrhu aktivně zapojí do vaření na hlavním pódiu v pavilonu T1 po boku šéfkuchaře Ondřeje Slaniny. Věříme, že právě vzdělávání a inspirace mladých kuchařů je klíčem k rozvoji kvalitní české gastronomie,“ dodává Jan Jindra, ředitel nákupu a člen představenstva makro ČR.

V rámci odborného programu proběhne ve čtvrtek konference CZECH FOOD FÓRUM na téma „Obchodní příležitosti pro výrobce potravin, příklady dobré praxe, využití prodejen 24/7 a prodejních automatů“ za účasti ministra zemědělství, prezidentky Potravinářské komory ČR, zástupců obchodních řetězců a dalších hostů z oboru. V pátek tu naplánují přednášku na téma „Příležitosti, hrozby a ukázky AI v potravinářství“.
Záštitu veletrhu udělil i ministr zemědělství Marek Výborný, který se letošní akce osobně zúčastní. Více na www.vcb.cz www.zemezivitelka.cz facebook instagram #vystavistecb
Michaela Čeňková