
V rámci Road Show “Maďarsko 2025” navštívili zástupci maďarských turistických kanceláří a významných hotelů také Prahu, aby nabídli svoje služby českým, a hlavně pražským touroperátorům. Celou akci v Hotel NH Collection Prague Carlo IV organizovala maďarská agentura cestovního ruchu VISIT HUNGARY. Akce se zúčastnili maďarští partneři z dvaceti hotelů a cestovek z celého Maďarska. Všechny přítomné mimo jiné přivítal i velvyslanec Maďarska András Baranyi, který nám také odpověděl na několik dotazů:

V Praze se sešli na Road Show „Maďarsko 2025“ experti v turistickém ruchu z obou zemí. Jak osobně vy hodnotíte současný vzájemný stav v tomto odvětví?
Jsem rád, že se v tomto hotelu sešli čeští i maďarští odborníci na turistiku. Český trh je pro nás[SKP1] jako zdrojový trh velice důležitý. Protože vaši turisté zaujímají už několik let v maďarském cestovním ruchu zajímavé páté místo. Pokud ještě hodnotíme počet ubytování, tak je situace ještě lepší, protože Češi jsou na čtvrtém místě. Osobně jsem byl velice překvapený, když jsem zjistil, že Maďarsko ročně navštíví více než půl milionů českých turistů. To mimochodem znamená, že každoročně alespoň jeden Čech z dvaceti jednou do roka navštíví naši republiku. Je to svým způsobem fenomenální výsledek. A proto se musíme snažit, aby maďarské destinace byly pro obyvatele Česka ještě lákavější.

A kam v Maďarsku jezdí čeští turisté nejraději?
Třetina z nich míří do Budapešti, ale převážná většina k nám jezdí do lázní, za kulturou, za vínem, takže poznávají prakticky celou naši republiku. Musím přiznat, že je to trochu odlišný přístup, než volíme, my, Maďaři. Kdesi jsem četl, že 90 procent našich preferuje jenom Prahu. Musím přiznat, že jsem v tomto ohledu byl typickým maďarským turistou, který k vám vyjížděl od svých studentských devadesátých let minimálně jednou do roka, a to hlavně s přáteli. Navštěvovali jsme zdejší koncerty a také samozřejmě poznávali pivní kulturu. Se studem přiznávám, že jsme se tehdy ani jednou při cestě z Budapešti nestavili například v Brně. Všechno se to změnilo, když mne jmenovali velvyslancem. Jsem pyšný na to, že jsem navštívil všechna česká krajská centra a kraje a stanul na špičkách vašich největších hor.

Myslíte, že Češi někdy míří jinam než do hlavního města?
Dle statistik se 70 procent turistů z Česka při cestě po Maďarsku v našem hlavním městě ani nezastaví, jezdí mimo Budapešť. Velice populární jsou z tohoto pohledu mezi Čechy termální lázně a jezero Balaton. Oceňuji na tom i fakt, že vaši turisté k nám míří nejenom v létě, ale po celý rok. Jak vidíte na našem workshopu, většinu zúčastněných hotelů najdete u našich termálních lázní. Termální prameny jsou pro nás něco jako rodinné stříbro. Proto jsem také v žertu vyzval přítomné české touroperátory, aby ještě více nabízeli pobyt v našich lázních a zvyšovali si zisk. Tím samozřejmě zvýší profit i nám.

Kam osobně jezdíte vy na dovolenou?
Já jsem z Budapešti. To je nejenom město kultury, vynikající gastronomie, ale i vlastních termálních pramenů. Dokonce několika. Zlé jazyky o nás tvrdí, že když nemusíme, nevystrčíme z města nos. Já osobně jezdím domů alespoň jednou měsíčně a při pobytu se snažím využít všechno, co mi Budapešť nabízí. Zima je například stejně sychravá v Praze i v Budapešti. Ale u nás si člověk může tzv. dobít baterky v příjemně teplé termální vodě.
Maďarsko je pro nás krajinou velice dobrého vína. Specializuje se nějaká vaše agentura na vinnou turistiku?
V tomto ohledu jsem velice špatný zdroj, protože abstinuji, ale vím, že i vinařská turistika láká k nám z Česka mnoho odborníků. Například je velice populární vinný region Tokaj. O něm vám velice rádi řeknou i účastníci zdejšího workshopu působící právě v Tokajské vinařské oblasti. Ti jsou v tomto oboru odborníci. Také u nás funguje agentura „Hungarian Wines“. U nich najdete veškeré informační materiály o maďarských vínech, a také pořádají oblíbené specializované cesty po našich vinařstvích. Je zajímavé, že i maďarští vinařští odborníci rádi cestují na jižní Moravu právě za účelem porovnávání svých výrobků. Ovšem daleko více našich turistů jezdí do Prahy za pivem.
Rád bych se zeptal na současnou maďarskou gastronomii. V poslední době získalo relativně hodně vašich restaurací známku nejvyšší jakosti, tedy „Michelinskou hvězdu“….
V současné době můžeme u nás v Maďarsku rozlišit dvě tendence. Vede samozřejmě guláš a všechna naše tradiční jídla, založená především na paprice. Mimochodem to se týká i mne. Miluji naši tradiční kuchyni. Za několik posledních let se v maďarské gastronomii ale objevila nová vlna tzv. „fine dining“. My v této souvislosti dokonce hovoříme o gastronomické revoluci, která se u nás v posledních letech udála. Na jedné straně můžeme být hrdí na naší tradiční kuchyni, ale na druhé straně stoupá i počet restaurací, které se zaměřují na světovou kuchyni, která sice sleduje moderní trendy, ale vždy alespoň trochu zahrnuje i maďarské chuti. Zdá se, že se to michelinským porotcům líbí.
Jsme na workshopu maďarských turistických centrál a hotelů. Co byste vzkázal českým turistům?
Jenom to, že pokud ještě u nás nebyli, stojí za to se do Maďarska podívat!
Text a foto Antonín Karoch