
Bývalý jateční areál Holešovická tržnice si v letošním roce připomíná 130 let od svého založení. V hlavní roli si tu užijete nejen gurmánské akce a ojedinělý koncept gastro performance BEEF, ale i spousta kvalitní hudby, pop-up kavárnu s denním programem, přednáškami, i originálním kázáním nejen o mase.
To vše můžete zažít na přelomu dubna a května. Vedle toho ovšem nebudou chybět ani tradiční akce jako dubnové Pastrami Pop Up 3 nebo zářiová Pizza! Pizza! Pop Up, které se rovněž ponesou ve znamení oslav. V Holešovické tržnici celoročně oceníte Food Truck Point vedle Haly 22, kde se mohou návštěvníci denně kromě neděle oddávat nákupům čerstvých potravin především od českých farmářů. Zdejší oslavnou jízdu výročí 130 let tu zakončí Mexickou kuchyní v rámci Dia de los Muertos, tradičním Adventem a klasikami jako Svařák & Film.
„Pastrami Pop Up 3“, tedy již třetí ročník masového nářezu Pastrami nesmí v rámci letošních oslav rozhodně chybět. Sraz milovníků vysoce kvalitního proleželého masa v chlebu s tradiční okurkou a dalšími masovými i nemasovými lahůdkami se spoustou alko i nealko nápojů se uskuteční 24. 4. od 11.00 hodin.

„Pop Up kavárna“ bude zdejší chrám hodování od dubna do května. Objevte toto speciální místo, kdy se Hala 17 promění v chrám hodování, umění, kultury a pocty kulinářským obřadům. Každý den ve dnech od 24. 4. do 14. 5. otevře své brány, kdy během dne uvítáme příchozí v pop-up kavárně. Tady se v odpoledních hodinách mohou zájemci připojit ke mši svaté za maso nebo si vyslechnout přednášky od 14.00 na témata spojená s kulturou v gastronomii. Večer pak místo proměníme v chrám hodování v rámci konceptu BEEF a následně v koncertní místo s nadupaným line-upem, který nabídne lahůdky jako WWW NEUROBEAT, po delší odmlce duo Republic of Two nebo hard core uskupení Slut a mnoho dalších.

Nasyťte duši i tělo v rituální inscenované večeři! To je náš BEEF a zároveň propojení jídla a divadla v prostorách bývalých jatek. Jedná se o večeři o jedenácti chodech v unikátním uměleckém zpracování. Zároveň uslyšíte několik faktů o příběhu jídla a jeho historii, ponoříte se do minulosti Holešovické tržnice a do úvah o budoucnosti naší gastronomie v neopakovatelné gastro performanci. Během 15 vybraných večerů vás čeká degustační večeře s balíčkem alkoholických a nealkoholických nápojů, kterou vám naservírujeme ve spolupráci s týmem šéfkuchaře restaurace Mlýnec Láďou Vaníčkem ze Zátiší Catering Group. V rámci této speciálůní večeře ochutnáte jedenáctichodové menu v unikátním uměleckém zpracování. To, co vám jindy přijde jako obyčejná květina, ochutnáte jako delikatesu, která pošimrá vaše smysly. Nejen ty chuťové.

U příležitosti výročí v Holešovické tržnici rovněž zpřístupní vyhlídkové patro vodárenské věže. Nepůjde však jen o možnost podívat se do okolí areálu, ale o patro níže můžete také prostřednictvím vizualizací nahlédnout na podobu území před 130 lety a na krajinu, která byla z věže vidět v roce 1895. Součástí výstavy bude expozice, která mapuje vzpomínky na Holešovickou tržnici, ať už v podobě dobových fotografií nebo vzpomínek přímých pamětníků jatečního provozu. Součástí bude také úkolová stezka, kterou si mohou projít od zahájení výstavy až do září nejen děti, ale i dospělí. Výstavu tu zpřístupní od 24. dubna do 29. června 2025.

Stejně jako Pastrami i italská varianta pop-up gastro jízdy v tržnici letos nabídne třetí ročník akce „Pizza! Pizza! Pop Up“, kde nebudou chybět ty největší lahůdky apeninského poloostrova. Nejen pizzy, ale i těstoviny, foccaca, dolce & caffee se spoustou osvěžujících drinků opanuje prostranství tržnice 4. 9. od 11.00 hodin. Také nebude chybět ani hudba s italskými prosluněnými rytmy. Gastronomickou pop-up jízdu pomyslně zakončí Mexický svátek mrtvých neboli Dia de los Muertos a mexické speciality od 31. 10. od 11.00 hodin v prostranství tržnice a vybraných hal. Sem už tradičně návštěvníci přicházejí oslavit shledání mrtvých a živých duší, které se jednou za rok, právě v tento den, povstanou a mohou si s vámi oslavit život. A co by to bylo za oslavy, kdybyste tu nemohli ochutnat mexické delikatesy, kde hlavní roli ztvární jalapenos a tortilla, které do vedlejší role přizvaly ještě enchiladas, churritos a tequilu. To vše s latinskoamerickými tanečními rytmy do pozdních hodin. No a kdo bude mít chuť na něco netradičního, samozřejmě vedle dobrot z Food Truck Pointu, který je v provozu celoročně vedle Haly 22, musí vydržet do Adventu. Ten přinese zejména vánoční klasiky, svařák, punč nebo pečené kaštany.
Linda Antony