
Manažeři projektů „Gourmet Brno“ a „Gourmet Jižní Morava“ zveřejnili nové gastro průvodce. V nich představili nejlepší letošní gastro provozy Jihomoravského kraje. Ze zařazení na top seznam restaurací se radovali zástupci celkem 63 podniků z Brna a 54 z jižní Moravy. Výsledky slavnostně vyhlásili v pátek 18. října na brněnském Výstavišti.
Do osmého ročníku vstoupil projekt průvodce „Gourmet Brno“ a pošesté vyhlašovali jeho mladšího sourozence „Gourmet Jižní Morava“. Díky oběma průvodcům mohou nyní lidé cestovat za zážitkem a skvělou gastronomií napříč jihomoravským regionem. Zatímco „Gourmet Brno 2024“ obsahuje 63 podniků výhradně z Brna, „Gourmet Jižní Morava 2024“ zahrnuje celkem 54 podniků napříč jižní Moravou. V průvodcích najdete provozy, které na základě návrhů veřejnosti i odborníků do nich zapsali organizátoři. Jde o podniky, jejichž personál se dokázal v nejlepším světle prezentovat utajeným hodnotitelům.

„Gourmet Brno“ neustále roste. Letos máme oproti loňsku ještě o dva podniky více. Přibyly také nové lokality, které se v průvodci dříve neobjevily. Je vidět, že brněnská gastronomie vzkvétá a my jsme rádi, že můžeme být u toho! Díky spolupráci s celým krajem vzniká opravdu silný turistický produkt. Skvělá gastronomie je však pro Brno důležitá nejen z pohledu turismu, ale také výrazně přispívá k lepší kvalitě života jeho obyvatel. Nejedná se pro nás tedy jen o jednorázovou akci. S provozovateli spolupracujeme i při našich dalších aktivitách. Znovu budou například součástí vánočních trhů „Gourmet Vánoce“ na nádvoří Staré radnice,” informovala Jana Janulíková, ředitelka TIC BRNO, tvůrce konceptu Gourmet Brno.
Ke značce „Gourmet Brno“ se po dvou letech připojila značka „Gourmet Jižní Morava“, která láká na gastronomické výletní cíle po celém Jihomoravském kraji. Od roku 2019 fungují oba projekty vedle sebe. „S tématem gastronomie pracujeme na jižní Moravě dlouhodobě. Rozvoj turistického ruchu jde s nově vznikajícími podniky i gastronomickými stálicemi ruku v ruce. Dobré reference od hodnotitelů, kteří přijeli z celé České republiky i ze Slovenska naznačují, že máme na jižní Moravě velmi dobrý potenciál přemýšlet v oblasti gastronomie o konkurenceschopnosti na mezinárodní úrovni,“ potvrdila ředitelka Centrály cestovního ruchu – Jižní Morava Martina Grůzová.
Na jižní Moravě se letos mezi hodnotitele přidali i trojnásobní vítězové gastro provozů z předchozích let. Na průzkum se totiž vydali manželé Válkovi z vinařství Válka v Nosislavi, a také Veronika Morávková, která stojí za úspěšnou kavárnou Dvorek Bořetice. „Za tuto příležitost jsme hrozně vděční. Byla to pro nás skvělá zkušenost zkusit si být na druhé straně. Hodně nám to dalo a načerpali jsme i nějakou tu inspiraci a zase nás to nakoplo. Vidíme, jak se úroveň gastronomie na Moravě čím dál víc zvyšuje, a také je skvělé, že o tom prostřednictvím Gourmetu dovídají i další zákazníci,“ doplňuje vinař Vojtěch Válka. Na základě zařazení mezi hodnotitele se letos Vinařství Válka a Dvorek Bořetice vzdaly svých nominací do průvodce „Gourmet Jižní Morava“.
Oba průvodci jsou etablovaným pomocníkem návštěvníků. Radí jim, kde si dopřát vynikající jídlo, víno, kávu nebo pivo. Oba průvodci si stejně jako minulý rok ponechávají svébytné vizuální zpracování. „Gourmet Brno“ s sebou letos přináší mírně fantaskní nádech plný tajemna a symboliky. Objevuje se v něm motiv lišky Bystroušky, protože je tomu právě 100 let od prvního uvedení stejnojmenné opery Leoše Janáčka, napsané podle pohádky spisovatele Rudolfa Těsnohlídka. A také jde o propojení s dalším významným jubileem. V tomto roce totiž uplyne 100 let od umístění prvního vánočního stromu na náměstí Svobody. Tedy činu který právě inicioval R. Těsnohlídek.
O grafický design a unikátní fotografie v průvodci „Gourmet Brno 2024“ se postarali fotograf Vladimír KIVA Novotný a grafická designérka Barbara Zemčík. „Gourmet Jižní Morava 2024“ se nese v duchu tradic a lidové kultury. Fotograf Roman Franc zachytil typické jihomoravské subkultury, jako jsou fota muzikantů, hasičů, cyklistů, myslivců i duchovních. „Přemýšlel jsem, čím tu naši Moravu nejlépe přiblížit a napadla mě klasická venkovská uskupení, s nimiž se každý snadno identifikuje. Navíc mám rád, když jsou fotografie jednoduché a dokážou mluvit samy za sebe,“ uvedl ke svému konceptu autor fotografií Roman Franc.
Nejlepší brněnské podniky zastupují kategorie: RESTAURACE A BISTRA, CUKRÁRNY, KAVÁRNY, PIVNICE, BARY, VINÁRNY. Mezi restauracemi a bistry v cenové hladině nad 500 Kč vyhrála restaurace Kohout NA VÍNĚ, v cenové hladině pod 500 Kč pak Bratrs bistro. Cukrárnám již tři roky po sobě vévodí firma Sorry, pečeme jinak. Mezi kavárnami poprvé vyhrála Industra Coffee. Nejlepší pivnice je stejně jako loni Pivovarský dům Poupě. Svou první cenu získal mezi bary Nový Whiskáč a nejlepší vinárnou byla vyhlášena Kaple winebar. Sedmá kategorie S SEBOU zůstala pro svou různorodost bez hodnocení.
Na jižní Moravě se ukázala jako nejlepší restaurace Kounický dvůr v Dolních Kounicích. Nejlépe hodnoceným bistrem se stala Panelka Luleč. Nejlepším pivovarem se ukázal stejně jako loni Pivovar Lednice. Mezi kavárnami zvítězil Lístek.kafé v Rajhradě a mezi vinaři se dostal do popředí Knoll: Na kávu & pohárek z Lednice. Bez rozlišení vítěze pak Gourmet Jižní Morava přináší tipy na malé gastro zastávky. Top tipem pak, stejně jako v předchozích letech, zůstává Restaurant Essens v Hraničním zámečku v Hlohovci.
Průvodce Gourmet Brno 2024 a Gourmet Jižní Morava 2024 si mohou zájemci prolistovat na webových stránkách www.gourmetbrno.cz a www.gourmetjiznimorava.cz, nebo jej naleznou v zařazených podnicích či v informačních centrech. Brožury jsou k dispozici zdarma. Kromě češtiny jsou dostupné také v angličtině a němčině.
Martina Vidová