Měsíc květen bývá bohatý na degustace zvláště růžových vín. Jedna z největších našich soutěží v tomto oboru začala hodnocením. Odborná komise ve Velkých Pavlovicích posoudila 205 růžových vín přihlášených 95 vinaři a následně vyhlásila vítěze v celkem sedmi kategoriích. Championem a absolutním vítězem soutěže se stal Cabernet Sauvignon rosé 2023, pozdní sběr ze Střední vinařské školy Valtice.
Soutěž „Jarovín“ letos vstoupila do svého jednadvacátého ročníku a odborná porota složená ze sommelierů, vysokoškolských pedagogů, vinařů a pracovníků Státní potravinářské inspekce měla tentokrát velice obtížný úkol. „Je to tím, že se letos sešla mimořádně kvalitní a vyrovnaná konkurence. Vybrat ty nejlepší vzorky bylo více než obtížné,“ vysvětluje ředitel soutěže, sommelier Branko Černý.
Už sám název celého projektu „Jarovín“ naznačuje, že tu jde hlavně o vína, která se nejvíce pijí na jaře, tedy o vína růžová a perlivá. Hlavním účelem celé akce je nejen ta nejlepší vína najít a vyhlásit, ale hlavně s nimi seznámit širokou veřejnost. Proto také prakticky hned po vyhlášení výsledků organizátoři rozjeli sérii veřejných pultových degustací, tedy jakousi vinařskou roadshow s názvem „Dny v růžovém“, při které pozitivně hodnocená vína představí během května a června milovníkům růžového vinného moku prakticky po celé republice. Samozřejmě nevynechali ani Prahu a hotel Clarion.
Návštěvníci při této akci mohou koštovat různá růžová i perlivá vína od mladých, suchých až po ročníková sladká. „Za obecný trend bych u vín růžových označil jisté odlehčení a příklon k dobře pitelným živým, svěžím vínům s nižším obsahem alkoholu,“ vysvětluje B. Černý. „I když i tady potkáme i ročníková růžová vína, která zrála v barrikových sudech. Mezi perlivými víny typu frizzante mě velice potěšil výrazný nástup vín obohacených kysličníkem uhličitým, který vinař o pár měsíců dříve získal při podzimním kvašení tichých vín. CO2 už dnes dokážeme speciální technologií jímat a na jaře ho pak do vína vrátit. Vznikají tak neuvěřitelně svěží a voňavá vína s bublinkami a bohatým perlením.“
Potěšitelná je kromě stále rostoucí kvality přihlášených vzorků i skutečnost, že se do soutěže hlásí stále více nováčků. Někteří z nich se dokonce hned zařadili do špičky svých kategorií. „Že jsou naši vinaři ve světové špičce se svými růžovími víny, to víme už několik let. Ale po letošku jsem si jist, že totéž můžeme říct i o vínech perlivých. O tom se ostatně můžete přesvědčit na některé ze zastávek „Dnů v růžovém“,“ uzavírá ředitel soutěže B. Černý.
Championem soutěže „Jarovín 2024“ se ziskem 91 bodů se stalo víno Cabernet Sauvignon rosé 2023, pozdní sběr ze Střední vinařské školy Valtice. Vítězem kategorie perlivých vín nad 9 g zbytkového cukru se ziskem 91 bodů vyhrálo Bubbles frizzante blanc 2023 firmy z ARTE VINI, Vítězem kategorie ročníkových tichých vín rosé a klaretů se ziskem 90,67 bodů obhájil Cabernet Sauvignon rosé 2022 pozdní sběr z Rodinného vinařství Skoupil, vítězem kategorie tichých vín rosé ročníku 2023 do 9 g zbytkového cukru se ziskem 89,67 bodů obhájilo Zweigeltrebe rosé 2023 kabinetní víno od společnosti Víno Vaněk. Kategorii tichých vín rosé ročníku 2023 od 9 do 45g zbytkového cukru se ziskem 89 bodů ovládla Isabella rosé 2023, Moravské zemské víno z KRYPTOWINE a vítězem kategorie perlivých vín do 9 g zbytkového cukru se ziskem 86,67 bodů se stal Irsai Oliver frizzante 2023 moravské zemské víno z Rodinného vinařství Skoupil. Cenu za nejlepší kolekci vín si odvezli zástupci firmy ZNOVÍN ZNOJMO s průměrnou známkou 86,5 bodu.
Dny v růžovém se uskutečnily i v Praze, kde je navštívilo mnoho návštěvníků ve stylovém růžovém oděvu. Modní policie sice přítomná nebyla, ale soutěž v originalitě růžových doplňků organizátoři uskutečnili. Počítalo se i růžové spodní prádlo. Mnozí soutěžící si následně odnesli hodnotné ceny, které věnoval management hotelu i vinaři. S prázdnou neodešli ani přítomní pivaři. Speciálně pro ně tu čepovali růžové pivo. Další informace najdete na www.jarovin.cz.“
Jaroslav Kratochvíl