• info@czechtravelpress.cz
Czech Travel PressCzech Travel Press
  • Úvodní stránka
  • O nás
    • Úvod
    • Aktuálně
    • Historie CTP
    • Osobnosti
  • Co nabízíme
  • Stát se členem
  • Kontakty
Doporučujeme
Lákavá pozvánka z Rakouska - 2. 12. 2022 20:03
Zpráva z výboru CTP 11.5.2022 - 24. 5. 2022 21:16
Do Německa za událostmi - 11. 3. 2023 21:29
Historický skvost Holešovické tržnice, Dobytčí burza, opět pomalu ožívá - 28. 3. 2023 12:17

Vyhledávání

  • Naši členové
  • Pozvánky
  • Kronika
  • SOUTĚŽE
  • Travel Magazine
  • Recenze

Naši partneři

czechtourism
BVV
Klub českých turistů
Anno vino
Templářské sklepy
Znovín
Panevropská univerzita
Alpy
Alpenverein
Travelink

Bzenecká soutěž v řezu révy vinné

Postarší keře odrůdy Rulandské bílé z viničného statku Chateau Bzenec dokonale prověří letos 17. února zkušenost a zručnost účastníků Mistrovství ČR v řezu révy vinné 2023 – Memoriálu Jana Hajdy. Už po osmnácté jej pořádá Svaz vinařů ČR a společnost BS vinařské potřeby. Samotnou soutěž doplní také zajímavá odborná přednáška.

Netradiční soutěž Mistrovství ČR v řezu révy vinné vznikla v roce 1993 jako neformální setkání vinařů. Postupně se z amatérské akce stala seriózní a vyhledávaná celostátní soutěž nejlepších řezačů révy vinné. Zaujala nejen na české ale i rakouské straně hranice. Za 17 ročníků si akce získala velkou oblibu a v posledních letech se jí účastnilo pravidelně kolem osmdesáti soutěžících.

Zimní řez révy se řadí ke klíčovým pracím na vinici. Jeho správné provedení má výrazný vliv na zajištění kvalitní úrody. Kdo u nás patří k nejlepším v této činnosti se ukáže už pátek, dne 17. února na shora uvedené soutěži.  Vinohradníci zavítají do vinic Chateau Bzenec, kde budou mít za úkol prořezat keře odrůdy Rulandské bílé na rýnsko-hesenském vedení. Keře nejsou nejmladší. Vysadili je tu v roce 2005. „Protože se jedná o starší vinohrad, doporučujeme účastníkům vzít si i pilku,“ podotkl za organizátory Miloš Balga, jednatel BS vinařské potřeby, a dodal, že je samozřejmě povolené používat pouze mechanické nástroje. Každý soutěžící bude řezat 25 keřů révy vinné. „Odborná porota následně posoudí architekturu a čistotu keře, počet oček a kvalitu řezu,“ vysvětlil hodnoticí kritéria Milan Chlad. „Rozhodující je kvalita řezu. Doplňkovým kritériem je pak rychlost řezu.“ Celkový časový limit pro obě kategorie upřesní organizátoři před soutěží.

Nepsaným pravidlem soutěže je, že se jí neúčastní řezači z místního vinařství – vinice znají a byli by tak oproti ostatním zvýhodněni. Proto se „domácí“ z Chateau Bzenec, kteří jsou jinak pravidelnými účastníky mistrovství, do letošního ročníku nezapojí. O hlavní trofej, Zlaté nůžky, se soutěžící utkají ve dvou kategoriích. „Nejprve se do řezu pustí účastníci kategorie Elite, tedy ve věku od 21 let. Následně pak soutěžící kategorie Junior, která je určena pro studenty do 21 let včetně,“ uvedl Milan Chlad, prezident Svazu vinařů ČR.

Kateřina Martykánová 

  • Facebook
  • Twitter
© 2018 Czech Travel Press
  • Úvodní stránka
  • O nás
    • Úvod
    • Aktuálně
    • Historie CTP
    • Osobnosti
  • Co nabízíme
  • Stát se členem
  • Kontakty