Občas se naší asociaci novinářů, píšících o cestovním ruchu a gastronomii Czech Travel Press, něco v současné pocovidové době povede. Bezesporu se tak dá označit například naše nejnovější akce, kdy jsme s kolegy vyrazili kousek za Prahu k velice zajímavému turistickému cíli, řemeslné palírně Radlík. Tady návštěvníky nejen rádi uvítají, ale navíc před nimi, podle jejich slov, nic netají. Pro bližší představu jsme pro vás připravili malou fotoreportáž.
Původní a dodnes funkční vybavení pěstitelské pálenice, se kterou v Radlíku začínali
Kvasné tanky, ve kterých zájemcům nechávají zkvasit jejich dovezené ovoce a následně ho přímo zde vypálí. V současné době se počet jejich stálých zákazníků počítá na desítky tisíc
Jejich moderně vybavená nová palírna. Kotel vyhřívají infrazářičem, takže mohou velice přesně regulovat teplotu destilace. Moderní technologie ovšem stála hromadu peněz......
Řemeslná palírna si tu říkají, protože mnoho operací provádějí manuálně. Například lepení kolků....
Lepení je totiž nevděčná a piplavá práce
Dvouplášťový kvasný tank, ve kterém si mohou určovat řízené kvašení
Vše řídí počítač
Tady zrají destiláty v dubových sudech. Tyto soudky jsou určené pro ovocné destiláty, ale mají tu i barrikové sudy pro vínovice, a dokonce i sudy po portském víně, kde jim zraje whisky
Unikátní řada destilátů z Radlíku. Každou etiketu navrhoval jiný grafik
Na toto ocenění jsou opravdu hrdí
Výrobní ředitel palírny Kamil Kutina
Loučíme se s Radlíkem, řemeslnou palírnou a velice pohostinným místem. Nejedna exkurze o tom může vyprávět
Antonín Karoch