Po dvou letech se v červenci v londýnském Business Design Centre opět konal National Geographic Traveller Food Festival, věnovaný tradičně nejlepšímu jídlu a pití z celého světa. Na akci nechyběla ani moravská vína. Národní vinařské centrum ve Valticích totiž představilo výběr cestovatelsky atraktivních vinařství z Moravy. Účast moravských vín na festivalu v Londýně proběhla ve spolupráci s Českou centrálou cestovního ruchu CzechTourism.
Festival nabídl pestrý program od panelových diskusí až po mezinárodní ukázky jídel i nápojů a umožnil návštěvníkům se ponořit do světa jídla a vychutnat si kulinářské zážitky z Velké Británie, Středomoří, Karibiku, střední Evropy a dalších zemí. Tato akce se už tradičně stala ideálním zdrojem inspirace nejen britských turistů, kam zamířit i co a kde jíst a pít.
Sedm vín ze sedmi vinařství
V expozici, která prezentovala Českou republiku jako vinařskou destinaci, se návštěvníci mohli pravidelně dvakrát denně účastnit řízené degustace sedmi vín ze sedmi vinařství, a to napříč čtyřmi moravskými podoblastmi. Londýnští milovníci vína tak mohli vychutnat například dva Ryzlinky vlašské. Jeden pocházel z Dunajovských kopců a další ze Železné. Krom zmíněných tu měli suchou Pálavu, znojemské Veltlínské zelené, bzenecký Ryzlink rýnský, Frankovku z Modrých hor, a také přírodně sladký Tramín ze Znovínu Znojmo.
„Vybraná vinařství musela splňovat přísná kritéria nejen co se týče kvality prezentovaného vína, ale také otevřenosti a přístupnosti případným návštěvníkům z Velké Británie,“ přiblížila volbu vín Dagmar Fialová z Národního vinařského centra. „Chtěli jsme ukázat vína s potenciálem reprezentovat Českou republiku právě na tomto trhu. Dlouhodobě se snažíme ukázat světu něco nezaměnitelného, co nemá přímou konkurenci v dalších vinařsky významných zemích. Například jihomoravský Ryzlink vlašský. Proto jej na festivalu zastupovaly rovnou dvě ukázky z vinařství Volařík a Jindřich, a ve stejném duchu také suchá Pálava ze Sonberku. Dále jsme vsadili na světově známé odrůdy Veltlínské zelené od vinařství Lahofer, Ryzlink rýnský ze Zámeckého vinařství Bzenec a Tramín červený ze Znovínu Znojmo. Červená vína pak zastupovala odrůda Frankovka z vinařství Víno J. Stávek,“ D. Fialové se česká účast líbila: „Velmi nás potěšil velký zájem návštěvníků. Stánek byl téměř po celou dobu neustále v obležení a lidem vína chutnala. Potvrdilo se, že jsme vybrali a prezentovali správná vína a vinařství.“
Kromě průběžných degustací na stánku odborníci z Národního vinařského centra prezentovali vína i při komentovaném vstupu v tzv. Wine Theatre, ve spolupráci se známým a úspěšným sommelierem Martinem Klevetou z londýnské michelinské restaurace Hide, který je původem z Moravy. Festivalu předcházela akce „Czech wine evening“, kdy naši představili moravská vína a vinařská turistiku také odbornému publiku, novinářům, blogerům a influencerům.
Dagmar Fialová
Další zprávy z vinařských luhů a hájů
Šampionem Slovácké vinařské podoblasti je Sauvignon 2021, výběr z hroznů, z Vinných sklepů Skalák a nejlepším vínem Čech je Rulandské šedé 2021, české zemské víno, z Vinařství Vondrák.
Proces kvalifikace do Salonu vín je už v plném proudu. Postupně se uzavírá přihlašování do nominačních kol Národní soutěže vín, hodnotit budou ještě ve 3 podoblastech. Rekordní počet přihlášených vzorků přihlásili vinaři ze Slovácka - 675 vzorků, Mikulovská vinařská podoblast vína právě hodnotí a jejich počet 696 téměř dorovnal (rekordní) ročník 2020
Do Londýna jsme přivezli spoustu vinné radosti a z Londýna zase samé dobré zprávy.
Pracujeme dále na exportní politice našich vinařů aneb do Krakowa v novém hávu. Podíváme se příští rok na ProWein? Uvidíme v září, určitě ale navštívíme Zemi živitelku. Tam nás potkáte už v srpnu.
Soutěž Vinařství roku čekají změny, hodně změn! Startujeme 15. srpna.
Poslední srpnovou sobotu budeme v Salonu až do 21.00 hod. Uskuteční se totiž Hradozámecká noc. Jenom během července za námi dorazilo přes 2000 lidí, děkujeme! Mezi vinaři oblíbené školení Enologie v praxi pro rok 2022 se uskuteční 1. 9.2022.