Zoo Praha je prvním českým a osmým evropským zařízením, které ho chová. Foto P. Hamerník
Vůbec poprvé měli návštěvníci jedné z turistických atrakcí našeho hlavního města, pražské zoo, v sobotu 8. 1. možnost vidět samce vombata obecného se jménem Cooper. Slavnostně ho představili návštěvníkům o víkendu v expozičním celku Darwinova kráteru za účasti náměstka primátora hl. m. Prahy Petra Hlubučka, herce a moderátora Marka Ebena a cukráře Josefa Maršálka.
Po příchodu do Zoo Praha musel vombat Cooper strávit necelý měsíc v zázemí v podovozní izolaci, a tak jej návštěvníci mohli vidět až nyní. První Cooperovy kroky před přihlížejícími byly poněkud nesmělé, brzy však začal zvědavě prozkoumávat venkovní výběh, kde na něj čekala miska s krmením. Ze všeho nejraději má tento australský vačnatec sladké brambory. „V předchozích dnech jsme Coopera pouštěli do výběhu mimo otevírací dobu zahrady, aby měl možnost si postupně přivyknout na nový domov. Rád zkoumá vnitřní i venkovní expozici, ochutnává rostliny a drbe se o kmeny a kameny,“ popisuje zabydlování vombatího samce jeho chovatel David Vala. „Naše zima mu nijak nevadí a návštěvníci jej tak ve venkovním výběhu mohou pozorovat i v chladnějším počasí.“
Foto P. Hamerník
Na sobotní slavnostní akci samce Coopera přivítali náměstek primátora hl. města Prahy Petr Hlubuček, australská honorární konzulka Jana Kvasnicová, zástupkyně Czech Australian New Zealand Association Larissa Petryca, herec a moderátor Marek Eben a cukrář Josef Maršálek. „Jsem velice rád, že pražská zoo stále pracuje na své atraktivitě a podařilo se jí získat samce vombata. Stala se tak první zahradou v České republice, která jej chová. Cooperovi přeji, ať se mu nás v Praze líbí a brzy si získá srdce návštěvníků,“ vyslovil své přání náměstek primátora hl. města Prahy Petr Hlubuček.
Hosté i návštěvníci měli možnost na místě ochutnat vombatí kostky, tedy speciální cukrovinky ve tvaru krychliček. K dispozici je ve dvou variantách, z marcipánu a v podobě máslových sušenek s ovesnými vločkami a rybízovým džemem. Vombatí kostky si mohou příznivci pražské zoo zakoupit v areálu Zoo Praha, na jejím e-shopu i v pobočkách Erhartovy cukrárny, která je vyrábí. Krychlovitého tvaru byl také velký dort, který na akci připravil známý pekař a cukrář Josef Maršálek. „Běžně podobné zákusky nepečeme, když nás ale oslovila Zoo Praha s prosbou o výrobou dortu ve tvaru vombatího trusu, nemohli jsme odolat. Stejně jako vombat, jsou i ingredience v něm typicky australské, tedy mučenka, eukalyptus a čokoláda,“ přiblížil chuť dortu cukrář Josef Maršálek.
Foto P. Brodecký