Asociace kuchařů a cukrářů ČR slavnostně vyhlásil výsledky 4. ročník soutěže pro kuchařky a kuchaře z mateřských škol, základních škol, středních škol, nemocnic, léčebných zařízení, lázní, domovů seniorů atd. s názvem „Nejlepší kuchař ve společném stravování“. Praktické finálové kolo se konalo od 26. 10. 2021 do 27. 10. 2021 v Makro akademii Praha a zúčastnilo se ho 10 nejlepších kuchařských týmů z každé kategorie.
Soutěží se ve čtyřech kategoriích. V prvním kole organizátoři ve spolupráci s komisaři vyberou deset nejlepších týmů, které postupují do dvoudenního finále v Praze Stodůlkách. Zde na ně čeká degustační komise, složená ze dvou třetin z profesionálních kuchařů, kteří rozumí tomuto segmentu stravování. Je to nutné, protože to je odlišné od vaření v restauraci. Zbylou třetinu tvoří nutriční terapeuti a výživáři. Komisaři sedí každý sám a dostávají jednu třetinu porce. Hodnotí vzhled, nápad a kreativitu a nutriční hodnotu. Je velmi důležité, zda do jídel zahrnuli kuchaři suroviny, které prospívají zdraví. Na přípravu pokrmu mají účastníci dvě hodiny. Následně je čeká patnáctiminutová prezentace před komisaři.
Do soutěže se mohou hlásit kuchařky a kuchaři z mateřských, základních a středních škol, nemocnic, léčebných zařízení, lázní či domovů seniorů. Celkem letos v soutěži bojovalo 75 subjektů. Nejvíc jich bylo v kategorii svačinky pro předškolní děti. Do ní se přihlásilo 21 subjektů. Jen o jeden méně bylo soutěžících v kategorii rostlinných bezmasých pokrmů včetně veganských.
Smyslem soutěže je ukázat, že i u nás udáváme tón modernímu vaření. „Není to jen o soutěžení. Pod čarou je mnoho drobných cílů, které tvoří celek,“ říká šéf akce Zdeněk Hladík. Navíc se oba finálové dny nesou v duchu vzdělávání. Nejen, že si kuchaři mezi sebou názory vyměňují, ale ke každému pokrmu vedou dialog. Všichni přítomní hosté mohou pokrmy ochutnat, protože týmy připravují patnáct porcí.První den patřil kategoriím bezmasých pokrmů a racionálních pokrmů pro nemocné a seniory. Druhá zmíněná disciplína byla určená primárně pro nemocnice, léčebná zařízení či lázně. Zúčastnit se mohli ale i kuchaří, působící u jiných subjektů.Zdeněk Hladík z Asociace kuchařů a cukrářů, která akci organizovala, soutěž nejen moderoval, ale patřil i k porotcům. Spolu s kolegy během dvou dní ochutnal jídlo od všech 38 týmů.
Výsledky soutěže Nejlepší kuchař/ka 2021 ve společném stravování pak vyzněly takto: Svačinky pro děti 3 - 6 let zvítězila MŠ Na Korábě, Praha 8, v kategorii Pokrm pro mládež 11 - 18let byla první Ekolandia, školní catering, nejlepší Bezmasý rostlinný pokrm uvařili z Domova pro seniory v Perninku a kategorii Racionální pokrm pro nemocné a seniory-vyhrál tým z Domova pro seniory v Perninku.
Jaro Kratochvíl