• info@czechtravelpress.cz
Czech Travel Press
  • Úvodní stránka
  • O nás
    • Úvod
    • Aktuálně
    • Historie CTP
    • Osobnosti
  • Co nabízíme
  • Stát se členem
  • Kontakty
  • Naši členové
  • Pozvánky
  • Kronika
  • Soutěže
  • Cestujeme
  • Recenze

Naši partneři

czechtourism
Klub českých turistů
Znovín
Panevropská univerzita
Alpy
Alpenverein
Jílové

Gastronomie a cestovní ruch

To nejlepší, co lze jíst a pít napříč Jihomoravským krajem, ukázali výrobci v letošním ročníku akce Gourmet

Vítězové

Nový ročník Gourmet 25 opět ukázal přehled toho nejlepšího, co lze ochutnat v moravské metropoli i napříč Jihomoravským krajem. Bližší informace najdete v brožurách "Gourmet Brno", kterou tu vydali už podeváté a "Gourmet Jižní Morava", vydaná posedmé. Letos v průvodcích najdete 67 podniků v Brně a 58 podniků v regionu jižní Morava.

Průvodci "Gourmet Brno" a "Gourmet Jižní Morava" představují výběr gastronomických provozů, které uspěly v hodnocení odborníků. Ti se inkognito vydali hodnotit firmy na základě nominací ze strany gastro-nadšenců, odborných pracovníků i široké veřejnosti. Brněnskou nominační komisi letos poprvé doplnili také zástupci vítězných podniků loňského ročníku, kteří nejlépe znají tamní prostředí i svou konkurenci. Dle výsledků nezávislých hodnocení porotci sestavili užší výběry restaurací, bister, kaváren, cukráren, barů, pivovarů a vináren prezentované v průvodcích.

Letošní nabídka byla velice lákavá

„Každý rok vidíme, jak značka Gourmet Brno posiluje a téma gastronomie rezonuje i v našich zahraničních kampaních. Letos jsme opět překonali rekord v počtu nominovaných i zařazených podniků. Brno je gastronomickou mekkou a průvodce "Gourmet Brno" může být vodítkem, jak zamířit za tím nejlepším, co tohle město nabízí. Mezi podniky se objevují brněnské stálice, ale každoročně přibývají i nová místa, která si alespoň po roce svého fungování získají srdce návštěvníků, “ říká Jana Janulíková, ředitelka TIC BRNO.

Gourmet pomáhá objevovat místa, kde se snoubí poctivá práce, výborná kuchyně a jedinečná atmosféra. Lidé v průvodcích najdou prověřené tipy, které je přivedou za skvělou gastronomií někdy i do nečekaných místech. Zatímco "Gourmet Brno 2025" obsahuje 67 podniků výhradně z Brna, "Gourmet Jižní Morava 2025" zahrnuje celkem 58 podniků napříč jižní Moravou od Boskovic po Znojmo.

Příprava tapas v přímém přenosu

„Dlouhodobě pozorujeme, že gastronomie je jedním z hlavních tahounů turistického ruchu. Na jižní Moravě se navíc daří rozjíždět výborné podniky i v oblastech, které nejsou na hlavních turistických trasách. Hodnotitelé jihomoravských podniků se shodují, že je překvapila kvalita a úroveň, která i na moravském venkově drží krok s globálními gastronomickými trendy,“ uvádí ředitelka Centrály cestovního ruchu – Jižní Morava Martina Grůzová.

 „Nejvíce mě překvapila pestrost, kdy v relativně malém regionu najdete špičkovou moderní gastronomii, podniky, zaměřené na lokální suroviny, i klasické venkovské hospody, které si drží autenticitu. Oceňuji hlavně odvahu některých kuchařů a restaurací kombinovat tradiční moravské chutě s moderními technikami,“ tvrdí hodnotitel Pavel Švestka z Asociace kuchařů a cukrářů ČR, který posuzoval podniky v kategorii restaurace pro Gourmet Jižní Morava.

Publikace "Gourmet Brno"

Vybrané lahůdky, výborné pití a nápadité jídlo provázelo i vyhlašování Gourmet 2025 v pátek 17. října. Odborná veřejnost a zástupci zapojených podniků se setkali na jednom místě a mohli jako první seznámit s letošním seznamem doporučovaných gastronomických cílů a s vítězi v jednotlivých kategorií.

Nejlepší brněnské podniky zastupuje mezi restauracemi a bistry v cenové hladině nad 600 Kč Pavillon Steak House, v cenové hladině pod 600 Kč pak Zaza. Nejlepší cukrárnou je letos Mlsná holka, mezi kavárnami vyhrál Kafe Friedrich, vítězem pivnic je podnik Na dobré cestě, první mezi bary se umístila stálice Super Panda Circus a nejlepší vinárnou se stal podnik Klára Bára Wine Café. Sedmá kategorie „s sebou” zůstala pro svou různorodost bez hodnocení.

Za nejlepší restaurací na jižní Moravě vyhlásili porotci Chateau Petit v Hlohovci, nejlépe hodnoceným bistrem se i v letošním roce stala Panelka Luleč. Nejlepším pivovarem zvolili Frankies Chmelotéka v Břeclavi a mezi kavárnami se vrátil na výsluní Dvorek Bořetice. Mezi vinaři obhájilo své čelní postavení Vinařství Válka z Nosislavi a nejlepší malou gastrozastávkou je Průjezd 32 ve Veverských Knínicích. Top tipem mimo zavedené kategorie zůstává Restaurant Essens v Hraničním zámečku v Hlohovci.

Oba průvodci stejně jako v předešlých ročnících vynikají svébytným vizuálním zpracováním. "Gourmet Jižní Morava" se nese v duchu cyklistiky, která je vedle gastronomie dalším důležitým motivem turistického ruchu na jižní Moravě. Fotograf Roman Franc zachytil autentické lidi a jejich cyklostroje, jaké lze potkat při toulkách po jihomoravských cyklostezkách.

Akce proběhla v architektonickém skvostu Pavilonu "A" brněnskéhio Výstaviště

Naopak "Gourmet Brno" s sebou letos přináší estetiku plnou symbolů a skrytých významů. Motiv brněnského průvodce tradičně připravil fotograf KIVA. „Fotografie letošního Gourmet Brno vyprávějí příběh radosti z gastronomie. Tedy z každodenních rituálů, z objevování nových chutí i z návratů do oblíbených podniků. Hrají si s fantazií diváka a dávají možnost se na chvíli ponořit do imaginace, ve které ranní kávu vychutnáváte s vůní japonské sakury. Pivnice jsou gejzírem radosti a bary loďkou na večerní hladině Brněnského moře úžasnou událostí. Každá fotografie zachycuje okamžik, kdy se jídlo a atmosféra mění v zážitek,” přiblížil myšlenku vizuálu fotograf KIVA. Grafický design obou průvodců zajistila grafička Barbara Zemčík.

Průvodce "Gourmet Brno 2025" a "Gourmet Jižní Morava 2025" si mohou zájemci prolistovat na webových stránkách www.gourmetbrno.cz a www.gourmetjiznimorava.cz, nebo jej naleznou v zařazených podnicích či v informačních centrech. Brožury jsou k dispozici zdarma. Kromě češtiny jsou dostupné také v angličtině a němčině.

 

TZ/Antonín Karoch, foto CCRJM

 

© 2025 Czechtravelpress. All Rights Reserved. Designed By MaraXa
  • Úvodní stránka
  • O nás
    • Úvod
    • Aktuálně
    • Historie CTP
    • Osobnosti
  • Co nabízíme
  • Stát se členem
  • Kontakty