Populární soutěž výčepních nejen z celé české republiky, ale i ze světa, se jmenuje „Pinkasova noční můra“. Letos se konala již po patnácté, mimochodem za plného provozu, v restauraci U Pinkasů v Praze 1 a na prostranství před ní.
Výčepní soupeří v několika disciplínách, včetně správného načepování hladinky. Klání klade důraz na mistrovské čepování piva, precizní techniku, perfektní míru a rychlost. Akce přitahuje odborníky i širokou veřejnost, která oceňuje nejen špičkové výkony soutěžících, ale i jedinečnou atmosféru této pivní tradice.
Jedinečný závod výčepních plzeňského piva se zrodil v roce 2010 na počest Jakuba Pinkase. Známý pražský hostinský v roce 1843 změnil způsob, jakým se pivo hostům podávalo, a zlepšil tak kvalitu čepovaného piva. V té době se totiž zlatavý mok čepoval do velkého džbánu, z něhož si hosté nápoj u stolu sami rozlévali do sklenic. Zakladatel restaurace ho ale začal čepovat ze sudu ve sklepě, kde se zároveň pivo u ledu chladilo, přímo do sklenic a obsluha ho pak vynášela k hostům nahoru. Pivo tak nebylo zvětralé a mělo správnou teplotu. Ovšem obsluha hostů byla namáhavější.
V roce 1843, pouhý rok po uvaření první várky piva Pilsner Urquell, se v Praze odehrála malá pivní revoluce. Krejčí Jakub Pinkas si nechal od svého přítele obchodníka Martina Salzmanna dovézt z Plzně dvě vědra nového ležáku. Ochutnal a okamžitě tomuto pivu propadl. S krejčovským řemeslem byl v tu ránu konec a hned vzápětí Jakub Pinkas dal vale jehlám a plátnům a otevřel hostinec. „Současně zavedl zcela nový způsob servírování. Pivo čepoval rovnou do sklenic přímo ve sklepě, aby hosté dostali čerstvý ležák v nejlepší kondici,” poznamenal Karel Doubek, ředitel společnosti Adria – Neptun, provozující restauraci U Pinkasů.
¨Mělo to jen malou nevýhodu. Obsluha musela absolvovat nekonečné výšlapy s půllitry ze sklepa do prvního patra. Náročná práce se stala inspirací i pro současné klání. „Za celodenní směnu překonali až pětadvacet tisíc schodů,“ poznamenal K. Doubek. „Výčepní jsou pro nás ti, kdo stojí v pomyslné první linii. Právě oni rozhodují, v jaké podobě host dostane výsledné pivo. Proto jejich práci věnujeme velkou pozornost a předáváme jim zkušenosti, jak se o pivo správně starat. Soutěž U Pinkasů připomíná, že tradice péče o kvalitu sahá až do 19. století. Současně je to závod, který staví výčepní pod velký tlak. Adrenalin, běžící čas a do toho ještě náročný výstup po schodech. Musím před všemi účastníky smeknout, jejich výkony byli letos skvělé,“ řekl Václav Berka, emeritní vrchní sládek Plzeňského Prazdroje.
„Soutěž spočívá v tom, že se nejdřív v předkole sejde třicet soutěžících. Ti mají ve dvojicích za úkol načepovat šest hladinek. S těmi obíhají příslušnou trasu. Kdo s pivy přiběhne dřív a má je kvalitně načepovaná, tak postupuje do finále,“ vysvětlil K. Doubek. Finále se pak konalo uvnitř podniku, kde museli soutěžící ve sklepě načepovat desítku piv, vyběhnout s nimi 41 schodů do přízemí a další do patra k porotě. Té následně půllitry předložili k posouzení.
Tři porotci hodnotili rychlost závodníků, ale také kvalitu a styl jejich čepování. „My, jako porota, používáme bodové hodnocení od 0 do 5. Srážíme body za každý špatně přinesený půllitr. Soutěžící je dole sice v pořádku načepují, ale přinést je nahoru není tak jednoduché,“ vysvětlil vedoucí poroty a emeritní vrchní sládek plzeňského pivovaru V. Berka. V přísné porotě letos zasedl mimo něho výčepní Legenda Tomáš Babica za Restauraci U Pinkasů a Martin „Tuši“ Tušek, letošní vítěz Pilsner Urquell Master Bartender. Společně hodnotili nejen rychlost, ale i preciznost čepování a stav donesených hladinek.
První místo v letošní Pinkasově noční můře si již potřetí zaslouženě odnesl Jacek Maliszewski z restaurace RESTAURACJA ČESKA v polské Varšavě s časem 1:33:62. K fenomenálnímu výkonu přidává i svůj osobní trik, jak přilákat k českému pivu co nejvíce zákazníků: „Žádný kompromis v tom, co děláte, nikdy. Buďte autentičtí a vždy se usmívejte.“ Trojnásobné vítězství mu již neumožňuje další účast v soutěži, ale naopak opravňuje k zasedání v porotě.
Druhý skončil Daniel Slanec (Restaurace U Pinkasů) v čase 1:45:09 a bronzovou příčku obsadil Daniel Hrdý (restaurace U Bansethů) s výkonem 1:46:29. Hlavní odměnou je voucher v symbolické hodnotě 1842 korun, připomínající rok uvaření první várky plzeňského ležáku, a 50litrový sud piva Pilsner Urquell. Jméno nového šampiona zároveň zapsali na koženou výčepní zástěru, která nese jména všech dosavadních vítězů a podepisují jina zádech emeritního vrchního sládka plzeňského pivovaru V. Berky.
Oslavy výročí první várky ležáku Pilsner Urquell a založení společnosti Plzeňský Prazdroj letos vyvrcholilo 4. října na tradičním Pilsner Festu v Plzni. Letos si pivovar připomíná 183. výročí. Zmíněná první várka ležáku Pilsner Urquell spatřila světlo světa 5. října 1842. Uvařil ji sládek Josef Groll v tehdejším Měšťanském pivovaru.
Text a foto Jaroslav Kratochvíl
