
Kdysi nejvyhlášenější gastronomické výstavy a veletrhy, jako brněnská Salima nebo For Gastro a Hotel, tak trochu skomírají. Můžeme mluvit o tom, že v současné době mezi potravinářskými akcemi Makro Czech Gastro Fest 2025 v téměř zaplněné pražské O2 aréně je jistou jedničkou. Mimochodem jedná se o už třetí ročník jmenované akce, kterou tento velkoobchodní řetězec zorganizoval.
Několik suchých čísel na úvod: Gastronomický festival Makro Czech Gastro Fest 2025 představil ve čtyřech patrech stadionu O2 univerzum Praha ve třinácti tematických celcích na ploše 13 000 m2 více než stovku vystavovatelů z oblasti gastronomie a s ní spojených výrobců nebo prodejců přístrojů a zařízení. Kromě toho se tu sešli více než dvě stovky odborníků. Organizátoři rozdělili celý festival na sekcí Makro square, Veřejné stravování, Bar, Víno v gastro, Káva, Makro forum, Hotel, Street food a Mastrclass.
Celou akci provázaly velice zajímavé a poučné odborné programy. Zahrnovaly show renomovaných michelinských a Bocuse d'Or šéfkuchařů. Návštěvníci tak přímo, a nikoliv zprostředkovaně, viděli při práci kuchařské hvězdy jako byl Sebastian Gibrand, stříbrný medailista z prestižní kulinářské soutěže Bocuse d’Or, Jimmi Eriksson (švédský kuchař roku, honorary Bocuse d´Or winner), Daren Liew, držitel dvou michelinských hvězd, michelinský šéfkuchař Peter Duranský se svým týmem, který se zúčastnil světového finále prestižní soutěže Bocuse d´Or. Ambasadory festivalu byli Zdeněk Pohlreich, který mimo jiné na festivalu představil svou cukrárnu Café Imperial Dolce, influencer Karel "Kovy" Kovář a ambasador projektu „Naděje české gastroscény“ Lukáš Hejlík, se svým „Ochutnejte, inspirujete se, naslouchejte a dívejte se mistrům přímo pod ruce!“

Zároveň proběhlo i finále několika prestižních soutěží, jako například Pilsner Urquell Master Bartender, Mattoni Grand Drink Junior a dalších dvou soutěží, týkajících se přípravy a podávání kávy, které zastřešovala společnost Specialty Coffee Association ČR.

Na festivalu mohli odborníci i laici vidět v sekci Veřejné stravování, jak může vypadat nejen nutričně vyvážené, ale i chutné nemocniční nebo školní stravování. Interaktivní formou to předvedl Miroslav Krotký, gamechanger stravování v nemocnici Na Homolce. Program sekce dokonce podpořili i pracovníci Státního zdravotního ústavu.
Tam, kde v O2 aréně normálně vidíme bojovat hokejisty nebo skandovat obecenstvo při vystoupeních pěveckých hvězd, vyplňovalo festivalové „Náměstí plné chutí“ různých světových kuchyní, doplněné kavárnou, kde jste mohli, pokud netrpíte cukrovkou, ochutnat mimo jiné Signature dezert od Ivety Fabešové. Nechybělo ani hlavní podium s bohatým a zajímavým programem, který moderovali Markéta Hrubešová a Pavel Cejnar. Páteční program vyvrcholil vyhlášením vítěze finále o nejlepšího výčepního Pilsner Urquell Master Bartender.

Jak by mělo vypadat kvalitní pouliční občerstvení, předvedli členové sekce pod záštitou České Food Truckové asociace. Návštěvníci mohli ochutnat nejen klasiku, jako jsou párky v rohlíku, ale i grilované asijské houby nebo vegetariánské výrobky.
Novinkou letošního festivalu byla sekce zaměřená na víno v gastronomii. Organizátoři festivalu ji připravili společně s pracovníky Vinařského fondu. Ambasadorem sekce se stal Jakub Přibyl. V rámci programu díky tomu zažili návštěvníci nejen řízené degustace a to, jak párovat víno s jídlem, ale také se mohli seznámit s novou technologií sycení perlivých vín kvasným, přírodně produkovaným, oxidem uhličitým s názvem "bublinky". Touto průlomovou technologií, kterou vyvinuli vědci ze Zahradnické fakulty Mendelovy univerzity a odborníci společnosti Vinný dům z Bzence, je možné kvalitativně proměnit výrobu perlivých vín. Víno, sycené CO2 z aromatických odrůd, jako například tramínu nebo muškátu, má opravdu mnoho co do sebe, což mohli mnozí návštěvníci potvrdit. O tom, jak úspěšně fungovat na moravsko-rakouském pomezí zase mohli vyprávět vinaři z vinařství Thaya ze Znojemska, kteří se svými víny uchytili po obou stranách hranice. I fakt, že kompletně vyprodali veškeré víno, které přivezli do Prahy, o produkci této firmy něco říká.

Na minulém ročníku Makro Czech Gastro Festu patřila sekce Bar k nejoblíbenějším. To se samozřejmě opakovalo i letos. Návštěvníci mohli nejenom ochutnat novinky ze světa alkoholických i nealkoholických koktejlů, který zaštítila česká barmanská asociace a George Němec, ale i výrobky zahraničních i tuzemských likérek a destilérek. Nechyběly produkty tradičního moravského výrobce Rudolfa Jelínka, ale i menších provozoven. Velice zaujala firma Agnes, Zelená Bohdaneč z Posázaví. Její zástupci na Makro festivalu se pochlubili i tím, že kromě široké palety destilátů, z nichž mnohé pálí z ovoce ze svých vlastních sadů, vlastní i pivovar, výrobnu originálního českého pršutu a příjemný penzion s vynikající kuchyní.

Jak tvrdí organizátoři festivalu: „Dobrá káva nesmí chybět!“ Proto nezmínit se o soutěžích Czech Latte Art Championship, Czech Coffee in Good spirits a dalších zajímavostí z kávového světa, by byla vyloženě škoda. Krom zahraničních pražíren se účastnili i zástupci tuzemských pražíren, kteří nabízeli širokou škálu vzorků i ze zemí, kde by člověk kávové plantáže neočekával. Například káva z Vietnamu nebo některých afrických zemí opravdu není špatná. Překvapili i někteří výrobci zařízení na výrobu tohoto nápoje, kteří část svých výrobků vyrábějí v Česku. Zajímavá byla také prezentace vybraných kaváren a pražíren. Na organizaci sekce se podíleli také odborníci ze Specialty Coffee Associtation ČR.

Ještě jedna zpráva z letošního 3. ročníku Makro Czech Gastro Fest, která by neměla zaniknout. Generální ředitel Makro ČR a zároveň prezident festivalu Jiří Nehasil ocenil šéfkuchaře Zdeňka Polreicha „Cenou za celoživotní přínos české gastronomii“. Je to uznání za mnohaletou práci v oblasti vzdělávání a propagace české kuchyně napříč regiony naší republiky. Upřímně, je velice zřetelně vidět kvalitativní dělící čára mezi gastronomií v našich restauracích před nástupem pořadu Z. Polreicha a po něm.
Antonín Karoch